Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani. 13 noiembrie 1914 în ţară şi în lume GALERIE FOTO
Dimensiune font:
NOTA: Citiţi în cele 10 facsimile din ziarul EVENIMENTUL din 13 noiembrie 1914 ştiri din ţară şi din lume. Primul Război Mondial era în plină desfăşurare.
Din gurile tuturor s'aude astăzi de cât: Pentru ţară! Toţi cred că şi-o servesc. E un sentiment nobil şi care merită respectul tuturor. A'şi iubi ţara e tot ce poate fi mai înălţător şi mai nobil. De la a ne-o iubi în chip sentimental, şi a ne lăsa călăuziţi în această iubire pentru realizarea idealului, numai de simţirea noastră şi până la adevărata iubire, care are la bază şi raţiunea noastră, e o mare deosebire.
Cea d'intâi poate aparţine tuturor. Cea de-a doua o posed numai privilegiaţii. (...) Curentele din ţară, ori-ce am spune nu pot fi învinuite că nu-s pornite din acelaş imbold nobil şi sincer: pentru ţară!
„Germania va fi învinsă”. Cel mai strălucit reprezentant al cugetării franceze contemporane, filosoful Henri Bergson, publică în „Buletinul armatelor” cu privire la uriaşa conflagraţie mondială următoarele interesante consideraţiuni.
„Rezultatul războiului e sigur: Germania va pieri. Forţă materială şi forţă morală, tot ce susţine îi va lipsi de la o vreme, pentru că ea trăieşte din provizii limitate, pentru că ea le epuizează şi nu le va putea reîmprospăta. Despre resursele ei materiale s'a vorbit mult. Are bani, dar creditul său scade şi nu vezi de unde ar putea să ne împrumute. Îi trebuie nitrat pentru explozibile, benzină pentru motoare, hrană pentru cele şasezeci şi cinci de milioane de suflete: din toate ea a făcut provizii; dar va veni ziua când rezervoarele îi vor fi goale; cum le va reumplea?”
„Energia popoarelor, ca şi acea a indivizilor, nu se susţine de cât printr'un ideal oare-care superior lor, mai puternic de cât ele, care îl urmăresc cu înverşunare când îşi simte neistovit curajul. Unde este idealul Germaniei contemporane? S'a dus vremea când filosofii ei proclamau inviolabilitatea dreptului, eminenta demnitate a persoanei omeneşti, datoria popoarelor de a se respecta unele pe altele. Germania militarizată de Prusia a îndepărtat de la aceste nobile idei care îi veneau de aiurea, cea mai mare parte din Franţa veacului al XVIII-lea şi din epoca revoluţionară”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau