Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani. 3 noiembrie 1914 în ţară şi în lume GALERIE FOTO
Dimensiune font:
NOTA: Citiţi în cele 11 facsimile din ziarul EVENIMENTUL din 3 noiembrie 1914 ştiri din ţară şi din lume. Primul Război Mondial era în plină desfăşurare
Şarlatan, vecinic şarlatan. De cine altul s'ar putea scrie sub un asemenea titlu dacă nu de d. Take Ionescu, şarlatanul politic de primul rang din ţara românească? Pronunţăm cu desgust numele acestui om atât de fatal existenţei însăşi a partidului conservator. E proaspătă încă amintirea zilelor când din balconul d-lui Ionel Brătianu, în serviciul căruia se tocmise, vorbea „cu glas de Iţic”, mulţumind cetei de derbedei a un leu bucata, organizată anume ca să strige: „jos partidul conservator!”.
N'a trecut iarăşi prea multă vreme de când, ascunşi în dosul ferestrelor, devotaţii d-lui Take Ionescu trăgeau focuri de revolver asupra armatei pentru a răsturna astfel prin stradă guvernul conservator în scop de a face loc liberalilor. În timpul scandaloasei şi murdarei afaceri a tramvaielor comunale, în contra căreia s'a ridicat atunci întreaga presă pur conservatoare şi independentă şi în contra căreia d. Fleva a strigat în parlament, d. Take Ionescu făcea pe avocatul societăţei şi pleda cu căldură puritatea şi legalitatea cointeresărei.
„Cel din urmă dintre români” - cum nu de mult l-a numit d. Nicu Filipescu – era pe atunci salariatul bandei pe fruntea căreia marele Petre Carp făcuse să sfârâie ferul roş, cu toată energia omului cu durere de binele şi avutul ţărei. Slugă la pungaşi! Aceasta era pe atunci situaţia politică a d-lui Take Ionescu în Regatul Român. (...) Reîntregirea neamului nu este un gheşeft ca să aibă nevoe de concursul d-lui Take Ionescu.
Succesiunea regală. Inventarul succesiunei regatului nostru Suveran este în curs de execuţie. Taxele provenind din această succesiune vor produce fiscului nostru aproape 2 milioane jumătate franci.
Vie canonadă asupra Cernăuţiului. Panica populaţiei. Consulatul român păzit. Eri la orele 3 d.a. ruşii au deschis o vie canonadă asupra Cernăuţiului. Austriacii au opus mare rezistenţă şi după două ore, trupele austriace ar fi silit pe inamic să bată în retragere, până la punctul Lisan. În timpul bombardărei oraşului, populaţia a fost cuprinsă de o panică indescriptibilă. Foarte mulţi cetăţeni au părăsit avutul lor, plecând înspre Suceava. Consulatul român din Cernăuţi este păzit de către miliţienii austriaci.
Francezii anunţă succese. Comunicat oficial francez. „La nord ne-am menţinut pe toate poziţiile noastre. Duşmanul a încercat să iasă prin Dixmunde, dar a fost respins. Apoi am reluat ofensiva în contra duşmanului care a trecut Yserul şi l'am respins pretudindeni, afară de un punct unde duşmanul mai ocupă o zonă de 200 – 300 metri pe maul stâng al Yserului. La centru, am câştigat teren, la nord est de pădurea Laigne. În munţii Argonnes, germanii fac atacuri foarte violente, dar care n'au avut nici un rezultat”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau