Ziua de Sfântul Gheorghe, plină de evenimente pentru pietreni
Dimensiune font:
Locuitorii din Piatra Neamţ se pot bucura sâmbătă, 23 aprilie, atât de Pelerinajul de Florii, organizat de Protopopiatul din municipiu, cât şi de Sărbătoarea Curţii Domneşti, eveniment pregătit de Primărie
Pelerinajul de Florii va începe de la ora 14.00, urmând traseul: Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din cartierul Mărăţei I (lângă Spital) – Bulevardul Traian – Muzeul de Istorie – bulevardul Mihai Eminescu – Hotel Ceahlău - Teatrul Tineretului - Biserica „Sf. Ioan Domnesc”, pe platoul Curţii Domneşti urmând să se oficieze slujba Vecerniei.
În acest an, municipalitatea organizează prima ediţie a Sărbătorii Curţii Domneşti, cu ocazia împlinirii a 525 de ani de la prima atestare documentară. Startul Sărbătorii Curţii Domneşti va fi dat la ora 12.00, când străjerii vor prelua în pază Turnul lui Ştefan cel Mare, schimbarea gărzii urmând să se facă în fiecare oră. „Tot la ora 12.00 va avea loc deschiderea atelierelor de ocupaţii tradiţionale interactive, organizate de Centrul pentru Cultură şi Arte «Carmen Saeculare». Vor fi ateliere de olărit, împletituri nuiele, confecţionare de măşti şi de ţesut-cusut. Elevii şcolii de Artă vor atrage public de aceeaşi vârstă să participe la aceste ateliere”, a declarat Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamţ.
La aceeaşi oră va fi deschisă şi Expoziţia de Spade Medievale ce au aparţinut regilor europeni din sec. XV, iar de la 12.30 va avea loc deschiderea „şcolii” de tir cu arcul şi mânuit spada. „Tot de la 12.30, fotografii evenimentului îşi încep activitatea la standul special amenajat. Publicul doritor va putea face poze costumat în costume de boier sau cu tronul şi coroana lui Ştefan cel Mare. După aceea, de la ora 14.00, va avea loc deschiderea atelierului de bătut monedă. Se va bate monedă aniversară «Curtea Domnească - 525 de ani», iar publicul va putea asista la procesul de realizare a acestor monede. Se vor împărţi 500 de monede doritorilor”, a adăugat Vlad Tudor.
Începând cu ora 15.00, figuranţi ai Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare” şi Asociaţia The Sky, din Iaşi, încep să anime Curtea Domnească, costumaţi în haine specifice de boieri şi ţărani, vor interacţiona cu publicul. Timp de jumătate de oră, de la 17.30 la 18.00, va avea loc Parada Curţii Domneşti, pe traseul Teatrul Tineretului - Casa de Cultură - Muzeul de Istorie - Hotel Ceahlău - Curtea Domnească. La paradă vor participa Trupa The Sky, Străjerii şi Dansatorii Ansamblului Floricică de la Munte. Timp de jumătate de oră, între 18.00 şi 18.30, cei mai mici dintre pietreni se pot bucura de „Legena Muntelui Ceahlău”, spectacol de teatru de păpuşi ce va avea loc în faţa Beciului Curţii Domneşti.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 18.30, cu discursurile profesorului Radu Gheorghe, primarului Dragoş Chitic, directorului Teatrului Tineretului, Liviu Timuş şi al directoarei de la Centrul „Carmen Saeculare”, Carmen Nastasă. De la 18.45, publicul poate viziona sceneta „Apărarea tronului lui Ştefan de către străjeri”, iar de la ora 19.00, sceneta „Sosirea lui Ştefan cel Mare la Curtea Domnească”.
Între 19.20 şi 19.50, organizatorii au pregătit o petrecere surpriză în cinstea lui Ştefan cel Mare, cu dansuri medievale în care vor fi antrenaţi şi spectatorii şi degustare de vin. Petrecerea va fi urmată de concursuri interactive pentru copii şi tineret, iar de la 20.20 este programată o prezentare de scene de luptă de către străjerii din Târgu Neamţ. Seara de Sfântu Gheorghe va fi încheiată cu un spectacol oferit de fachiri, ce va începe la ora 20.30
Andreea AMARIEI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau