Zona Metropolitană bate pasul pe loc
Dimensiune font:
Asociaţia care gestionează spaţiul metropolitan a pus la punct foarte multe proiecte, în valoare de 500 milioane de euro * fiindcă nu există ghiduri de finanţare, proiectele nu pot fi promovate * din Zona Metropolitană fac parte 15 localităţi
Comitetul Director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană” Suceava se întruneşte astăzi pentru alegerea vicepreşedintelui. În acelaşi cadru va fi abordată inclusiv strategia de promovare şi implementare a proiectelor propuse de către unităţile administrativ-teritoriale ale Zonei Metropolitane.
Gata de start
Toţi membrii structurii au deja stabilite propuneri de proiecte care ar putea fi înaintate înspre aprobare şi finanţare, însă acest lucru nu se poate întâmpla din cauză că nu au fost lansate ghidurile. „Cred în continuare în această structură, deşi lucrurile merg foarte greu la Comisia Europeană, cu semnarea contractelor pentru Programul Operaţional Regional. Avem foarte multe proiecte directe şi indirecte, pe localităţi şi asocieri de localităţi, acestea ridicându-se la peste 500 de milioane de euro. Voi discuta cu primarii ca să pregătim unele dintre ele, deşi este foarte greu, atât timp cât nu sunt lansate ghidurile proiectelor şi nu există informaţii concrete”, a spus Ion Lungu, preşedintele asociaţiei.
Finanţări de sute de milioane de euro
Proiectele integrate ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zona metropolitană” Suceava, respectiv cele care includ cele 15 unităţi administrativ-teritoriale, presupun o finanţare de circa 352 de milioane de euro. În conformitate cu Strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane Suceava în intervalul 2014-2020, valoarea proiectelor individuale ale autorităţilor locale componente, dar şi cea a celor în care sunt implicate câte două unităţi administrativ-teritoriale vecine, urmăreşte atragerea de aproape 300 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. Din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitana” Suceava au făcut parte, iniţial, municipiul Suceava, oraşul Salcea şi comunele Adîncata, Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuţi şi Bosanci, în aprilie 2013, intrând Vereşti, Siminicea şi Stroieşti, iar valul din iunie, acelaşi an, aderând şi Dumbrăveni, Hînţeşti şi Udeşti. De la finele 2014, membru este şi comuna Dărmăneşti.
Dezvoltarea Universităţii Suceava este blocată
Lidia DIACONU
Zona Metropolitană se întinde pe o rază de aproximativ 20 km în jurul municipiului reşedinţă de judeţ, are circa 200.000 de locuitori, astfel fiind întrunite criteriile de suprafaţă şi populaţie pentru accesarea fondurilor comunitare în noul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau