Zonele unde pământul fuge de sub picioare
Dimensiune font:
În mai multe localităţi din Regiunea de Nord-Est sunt alunecări de teren * cele mai mari probleme sunt la Bacău, unde au fost afectate 64 de persoane, 20 de case şi un drum comunal * pericol există şi la Vaslui * pentru a evita astfel de evenimente autorităţile îndeamnă la împăduriri
Ploile din ultima perioadă au făcut ca pământul să se crape şi să ia cu el, în mai multe zone, casele oamenilor. Locurile arată ca după un seism, cu falii de pământ dizlocate şi case înghiţite în crăpăturile uriaşe.
Prăpăd la Gâşteni
Alunecările de teren petrecute săptămâna trecută în satul Gâşteni, comuna Răcăciuni (judeţul Bacău), au dus la evacuarea a 64 de persoane. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), 20 case au fost afectate după ce un deal întreg, care nu figura ca zonă de risc, a luat-o la vale. Drumul comunal DC 110, care trece prin zonă, a fost afectat pe o porţiune de peste doi kilometri, ridicăturile din asfalt formate de patul de alunecare perpendicular pe şosea depăşind un metru. Sinistraţii s-au cazat temporar la rude, apoi au fost mutaţi în module puse la dispoziţie de către Guvern. Oamenii au primit alimente şi îmbrăcăminte. ISU vrea să amenajeze o tabără de sinistraţi până se vor găsi soluţii pentru relocarea caselor.
Pericol la Vaslui
Riscuri mari sunt şi în judeţul Vaslui. Ca o soluţie, în zonele în care în anii trecuţi au fost alunecări de teren (Epureni, Rafaila) s-au făcut împăduriri, iar terenurile s-au mai stabilizat. Vasile Mihalachi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, este convins că pericolul nu a trecut, că sunt multe dealuri cu probleme şi le-a recomandat locuitorii satelor să ia din timp măsuri ca să nu se ajungă în situaţia celor de la Bacău. „Eu cred că toţi oamenii ar trebui să gândească din timp la aceste situaţii. Pericolul nu a trecut. Nu e târziu să ne apucăm de împădurit toate dealurile pentru că nu avem bani suficienţi pentru lucrări funciare. Prin împădurire putem stabiliza aceste dealuri care «fug»”, a spus Vasile Mihalachi, vicepreşedinte CJ Vaslui.
Construcţii pe terenuri nesigure la Botoşani
O ravenă de teren cu o lungime de aproximativ 400 de metri din zona poligonului militar a luat-o la vale la Botoşani. Incidentul a avut loc în 2013, pe locul unde urmează să se construiască locuinţe. La acea dată, după o inspecţie, prefectul Costică Macaleţi a declarat: „A fost afectat circa 10% din terenul pe care Primăria îl va primi în zona adiacentă drumului naţional Botoşani-Iaşi. Din fericire nu este o suprafaţă mare şi e doar o alunecare, nu o surpare a pământului. Se va consolida versantul prin împădurire, specialiştii urmând să stabilească în detalii paşii ce trebuie făcuţi”. Până acum nu s-a început construirea locuinţelor.
Lucia HACMAN
Oraşul Suceava a fost şi el afectat de alunecările de teren în repetate rânduri. Cele mai mari probleme au fost la începutul anilor 2000 când afectate au fost mai multe locuinţe, dar şi Cetatea de Scaun a Sucevei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau