Presa dintre Prut și Nistru și elefantul din cameră

7

Dimensiune font:

| 07-05-2024 13:30

Înaintea Sărbătorilor Pascale, la 3 mai, Ziua Libertății Presei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a transmis un mesaj jurnaliștilor moldoveni în care a spus că a fi un jurnalist onest înseamnă a fi un jurnalist liber. „Să fii un jurnalist onest înseamnă să fii un jurnalist liber. Avem nevoie de cât mai mulți jurnaliști bine pregătiți, liberi să informeze cetățenii despre lucrurile importante pentru societate și curajoși în demascarea actelor de corupție indiferent cine le comite. Presa liberă înseamnă garanția unei societăți democratice”, a punctat președinta statului moldovean.

Doamna președintă are dreptate: să fii un jurnalist onest înseamnă să fii un jurnalist liber. Cercetările sociologice realizate între Prut și Nistru au arătat că 51 la sută din respondenți au puțină încredere în mass media moldovenească iar 54 la sută spun că în mare parte presa este controlată/influențată doar 11 la sută din respondenți consideră că presa din Republica Moldova este independentă.

Doamna Sandu a vorbit despre onestitatea și libertatea jurnalismului moldovenesc în contextul în care pe timpul guvernării PAS, mai exact a Cabinetului de Miniștri condus de premierul Dorin Recean, 14 instituții de media (televiziuni/posturi de radio) au ajuns în incapacitatea de a mai emite. Un consiliu din cadrul Agenției pentru Investiții a Guvernului Republicii Moldova a sistat temporar actele permisive acordate companiilor care dețineau aceste instituții de presă.

Decizia a fost asupra criticată de organizațiile neguvernamentale. Astfel, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice, Asociația Promo-LEX, Centrul „Acces-info”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Amnesty International Moldova, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic și Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova, au condamnat lipsa de transparență în procesul de elaborare, votare și au făcut un apel la autorități să renunțe la astfel de practici, subliniind că aceste măsuri reprezintă o ingerință în dreptul la libera exprimare.

Printre cele 14 instituții de radio și televiziune a căror emisie a fost închisă au fost prezente și medii de informare critice la adresa guvernării.

Nu îmi permit să contrazic ideile doamnei președinte Sandu, despre libertatea și onestitatea ziariștiulor, doar precizez că un jurnalist este condiționat de politica editorială a instituției în care activează, fie ea privată ori deținută de autoritățile locale ori centrale. Dacă vrea salariu, ziaristul este obligat să respecte recomandările primite din partea conducerii redacției în care activează.

În ultimii ani, ziarele şi-au redus numărul şi tirajele, proprietarii au „sărăcit”, iar ziariştii au devenit mai vulnerabili şi mai puţini. Proprietarii instituțiilor de presă au înțeles că este mai ușor să facă jurnalistică de divertisment, ori pentru distracţie, nu mai e nevoie de multă specializare – aşa au dispărut cea mai mare parte dintre specialiştii presei dintre Prut și Nistru. Este, însă, mult mai comod şi mai spectaculos să scrii o ştire despre chiloţii vînzătoarei din colţ, decît despre promovarea culturii politice ori de securitate.

Între Prut și Nistru aproape au dispărut ziariștii specializați în politică, justiţie, securitate, economie, cultură. Rar vei găsi un jurnalist care să-ţi spună că e specializat pe un anumit domeniu. În aceste condiţii, profunzimea actului jurnalistic a dispărut aproape definitiv, iar presa se face vinovată, şi ea, de situaţia gravă în care a ajuns societatea moldavă.

Jurnaliștii moldoveni nu mai văd elefantul din cameră. Motivul ține ori de recomandările primite din redacție ori de slaba lor pregătire profesională.

Pentru experții politici a devenit clar că doamna președinte Maia Sandu împreună cu partidul de guvernămînt, au speculat războiul din Ucraina pentru a accede pe culoarul spre Uniunea Europeană. Nicu Popescu, ex-ministrul moldovean de externe, a reușit să transforme riscurile de securitate la adresa statului moldovean în beneficii de politică externă – foarte bine a făcut – Republica Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidat la Uniunea Europeană.

Între Prut și Nistru sunt puține relatări ale experților politici moldoveni care să relateze despre faptul că aceleași riscuri de securitate, mai mult sau mai puțin închipuite, sunt folosite în prezent în scop electoral.

Asistă, cu câteva luni înainte de declanșarea alegerilor prezidențiale, la un discurs al conducerii statului moldovean în care se afirmă că teritoriul dintre Prut și Nistru este ținta unui război hibrid condus de Federația Rusă care își dorește destabilizarea situației politice. Este adevărat că prin intermediul unor formațiuni politice, în contextul funcționării proceselor democratice, Federația Rusă, exercită presiune politică și informațională. Doamna președinte Sandu numește acest proces, război hibrid.

Lideri ai partidelor pro-europene, aflate în opoziție față de partidului de guvernământ, Partidul Social Demoocrat European, Mișcarea Alternativa Națională ori Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, consideră că folosirea unui discurs permanent în care statul moldovean apare în postură de victimă, ține mai degrabă de elementele unui război psihologic. Acești lideri consideră că sub afirmațiile oficiale, că statul moldovean este ținta unui război hibrid, se ascunde, de fapt, teama de eșec politic în viitoarele alegeri. Adică, dacă PAS și/sau Maia Sandu pierd, e mîna rușilor, dacă aceștia cîștigă, e o victorie a democrației asupra totalitarismului.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat recent că un atac al Federației Ruse asupra NATO ori a unor state care face parte din Uniunea Europeană, un discurs euro-atlantic preferat și la Chișinău, este exclus.

Apreciez transformarea riscurilor de securitate în oportunități politice, dar acest lucru nu justifică folosirea conflictului armat din Ucraina în folos politic propriu, pentru a reduce vocile critice existente la adresa guvernării de la Chișinău.

Un document al Departamentului de Stat a scos în evidență erorile comise de guvernarea PAS în aplicarea justiției. Nu am înțeles niciodată disprețul puterii de la Chișinău față de aplicarea normelor democrației.

În aceste vremuri tulburi, pe care le trăim, consider că normele democratice trebuie aplicate în mod exemplar, ele fac diferența dintre un stat liber și dictatură.

Atunci când jurnaliștii moldoveni omit să facă trimeteri la monopolizarea integrării europene de către partidul puterii nu mai putem vorbi despre libertate și onestitate. Integrarea europeană trebuie să fie un obictiv național comun, nu al unei singure persoane sau al unui singur partid.

Atunci când jurnaliștii moldoveni nu văd elefantul din cameră înseamnă că ziaristica moldoveană are o problemă. Iar aceasta a fost evaluată în sondajele de opine.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Presiunea SUA asupra României pentru furnizarea unui sistem Patriot către Ucraina este zdrobitoare
19/05/2024 15:18

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a comentat pe B1 TV posibila furnizare a unui sistem Patriot către Ucraina, subliniind presiunea semnificativă pe care presedintele Statelor Unite, Joe Biden, o ex ...

Pronosticul lui Traian Băsescu pentru alegerile din Capitală: 'Firea nu are nicio șansă / Cred că va câștiga și Clotilde la Sectorul 1'
19/05/2024 15:00

Fostul presedinte Traian Băsescu a vorbit despre situatia complicată de la varful tării, unde politicienii se bat in sondaje si declaratii. Băsescu sustine că cel mai bun candidat din momentul de fată, ca ...

La acest șantaj, Nu! Dar… la altele?
19/05/2024 07:20

Legat de protestul sindicalistilor din cultură, mai precis din muzee si biblioteci publice, premierul, Marcel Ciolacu, a comis-o din nou, ca un licean ce se află cu bacalaureatul intarziat. Ciolacu le-a tran ...

„Ceremonie” de arborare a steagului LGBT la Comisia Europeană. Ursula: Azi și în fiecare zi, sunt mândră să fiu alături de comunitatea LGBT
19/05/2024 07:03

Comisia Europeană a arborat steagul LGBTQ in fata sediului său de la Bruxelles. „Astăzi si in fiecare zi, suntem alături de comunitatea LGBTIQ+”, a transmis, pe Facebook, Comisia Europeană. La randul ...

Măscăriciul PNL se vede comisar european
19/05/2024 06:17

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Rareş Bogdan, a afirmat, la Prima TV, că si-ar dori să devină comisar european din partea Romaniei pentru extinderea UE, insă a admis că are concurent ...

România nu a semnat o declaraţie de promovare a drepturilor LGBT+, prezentată de preşedinţia belgiană a Consiliului UE
19/05/2024 06:15

Nouă state ale Uniunii Europene (Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia şi Ungaria) nu au semnat o declaraţie pentru promovarea politicilor in favoarea comunităţilor LGBTIQ ...

Marcel Ciolacu jubilează după o vizită la Foșcani: 'Se intră într-un ritm mare de dezvoltare'
18/05/2024 20:40

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după vizita pe care a făcut-o sambătă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf.Pantelimon Focşani, că se intră intr-un ritm mare de dezvoltare. Şeful Executivului a ad ...

Mircea Geoană desființează sistemul de vot din România: 'Este cel mai primitiv din toată Europa / Ce e asta? Nu ştiu să protejez datele?'
18/05/2024 20:11

Sistemul de vot din Romania este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sambătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul Studenţilor din Romania, care a avut loc la Palatul P ...

 Dana Budeanu:Zero București
18/05/2024 19:59

Acest articol nu este despre candidati sau despre cine merita sa conduca capitala Romaniei. Singurul scop al cuvintelor asternute in acest text este acela de a constientiza unde am ajuns cu adevarat. Nu vrem sa ...

Un ministru maghiar îi trimite la naiba, de la Oradea, pe șefii de la Bruxelles
18/05/2024 00:21

Ministrul ungar al Constructiilor si Transporturilor, Lázár János, a lansat critici vehemente la adresa liderilor Uniunii Europene, in timpul unui eveniment de campanie al UDMR desfăsurat la Oradea. Confor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei