„Regele Olarilor“: „O oală de lut este sănătatea unui om“ FOTO/VIDEO

default

Dimensiune font:

| 22-09-2014 08:20

Toată suflarea din Schitu Stavnic îl cunoaşte drept „Regele Olarilor“ * Dumitru Ifrim plămădeşte de mic lutul şi ridică din roată fel de fel de obiecte * face, după cum spune chiar el, „cea mai rezistentă ceramică utilitară“ * îşi vinde oalele la mai toate târgurile din Moldova şi nu are cum să treacă neobservat: le testează dansând sau urcându-se pe ele * i-am trecut pragul casei şi am aflat secretul oalelor meşteşugite de el

DRUMUL
Am pornit în căutarea „Regelui“ când soarele era demult sus pe cer. Ştiam drumul spre comuna Voineşti, dar până la Schitu Stavnic, un sat cu o mână de case între dealurile molcome ale Moldovei, nu mai ajunsesem de ani buni. Un drum şerpuit, străjuit de copaci ce tindeau spre toamnă, acelaşi anotimp din care ieşeau căruţele doldora cu bostani şi coceni de porumb.


Era în mijloc de săptămână, nu-l anunţasem că mergem să-l descoasem şi speram că-i în bătătura casei şi nu pe la vreun târg unde adesea este chemat. Ajunşi în Schitu Stavnic, am întrebat din om în om de Dumitru Ifrim: „Aaa, «Regele»!? Păi casa lui e pe deal! Oale căutaţi? El le face pe cele mai rezistente. Mai sunt şi alţi olari pe aici, dar cele mai bune sunt la el“, spune una dintre femeile care ne ajută să ajungem în poarta lui Dumitru Ifrim. În curte, aceeaşi toamnă se aşezase în glugile de porumb şi grămezile de bostani graşi în care se rătăcise o pereche de papucei roz.


POVESTEA OMULUI-LUT
Pe „Rege“ l-am găsit în grădină. Nu a ezitat nicio clipă să-şi lase treaba, să vină în pragul casei şi să ne primească în atelierul încropit în una din camerele înguste ale bucătăriei de vară. Aşezat în faţa roţii, sub poliţele cu oalele pământii încă umede şi-a început povestea, asemeni lutului ce urma să ia fiinţă din mâinile sale. „Începutul a fost greu, a fost foarte greu... Am muncit de mic. Aveam vreo 11 ani, căram lemne cu spatele pentru olari. Într-o zi am rugat un om din sat să-mi împrumute o căruţă şi mi-am adus lut. Am avut mare ceartă cu mama, ca ea nu a fost de acord, dar nu m-am lăsat. Mi-am improvizat o roată şi am început să fac oale. La început le făceam mai strâmbe. Stricam o oală de 3-4 ori până ieşea ceva. La 12 ani vindeam deja oale şi aduceam bani acasă şi s-a mai liniştit şi maică-mea, dar până atunci îmi zvârlea oalele. De atunci lucrez oale...“, îşi aminteşte „Regele“ începuturile meşteşugului său asemeni unui boţ de lut ce se desprinde din bucata de argilă cât roata carului.

Ştie că aşa i-a fost scris să fie, să fie olar: „Făceam treabă la alţi olari doar ca să mă lase şi pe mine pe roată. Asta am în sânge de mic. Unii mă lăsau, îmi dădeau un boţ să fac şi eu ceva cu el. Când eram mic, aici erau 80% olari. Aproape în fiecare casă era câte unul. Acum sunt cu mult mai puţini şi nu mai lucrează toţi. Înainte de Revoluţie, ţiganii făceau coadă la porţile olarilor ca să ia marfă şi să o ducă prin toată Moldova. Acum nu mai umblă cu oale, acum cu fier vechi, cu perdele, nu mai vin după oale“.


Aşa că a ieşit el cu oalele spre lume. Le-a dus pe la porţile oamenilor pentru cereale sau bani, însă a ajuns cu ele şi la mai toate târgurile din ţară, dar şi în Cehia ori Republica Moldova. Face obiecte utilitare: oale de lapte, oale de borş ori pentru sarmale. Are comenzi şi pentru căni, străchini sau alte boluri trebuitoare în casa oricărui gospodar. Vinde cam tot anul, dar cele mai mari cereri sunt primăvara, când fată vacile. „Cei care ştiu proprietăţile unei oale de lut, nu renunţă la ea în gospodărie. Cea mai bună brânză iese din oalele de lut“.


De peste patru decenii şi jumătate de când dă viaţă argilei i-a învăţat toate tainele. „O oală de lut este sănătatea unui om. Oala este ca pământul: curăţă“. Spune că a testat puterea oalelor din lut şi niciodată nu a fost dezamăgit. „Orice mâncare faci în oală de lut iese cu alt gust, cu mult mai bun“, asigură meşterul. Povesteşte în timp ce mâinile îi umblă sigure. Pregăteşte boţurile de lut ca un brutar priceput, iar cu bătăi ritmice asemeni unei muzici străvechi frământă bucăţile de argilă: „Bat lutul ca să se dea după mine. Lutul trebuie să fie ca plastilina, cleios“. Ghemurile de pământ vor primi formă din mâinile şi roata olarului. Rând pe rând, „Regele“ ridică din roată o oală de lapte, o farfurie, o oală pentru „găluşte, sarmale şi andoape“ şi o ulcică. Doar zgomotul roţii mişcată de picioarele repezi ale olarului taie liniştea ce se aşterne în timpul facerii fiecărui obiect. Noile fiinţe din argilă, încă umede, vor fi aşezate pe poliţe la uscat, apoi vor intra la glazurat, apoi din nou cuminţi la uscat, iar în final vor fi trecute prin foc. Acolo, aliniate în cuptorul „broască ţestoasă“, îşi vor căpăta rezistenţa..aceea testată în faţa clienţilor curioşi.


SPERANŢE
Acum, „Regele“ adună marfă pentru târgul de la Bârlad, spune că este chemat la mai toate evenimentele din Moldova, dar nu ajunge la toate, din diferite motive. Spune că nu a cumpărat niciodată oale de la alţi meşteri, dar a dat schimb, ca să poată face comparaţii: „Pe ale mele mă pot urca cu picioarele, ale lor sunt de ornament. Eu ştiu ce fac şi cât de rezistente sunt. Când mă duceam cu oale prin sate în schimb cu cereale trebuia să dovedesc oamenilor că obiectele sunt rezistente şi nu sunt sparte, trebuia să fac cumva, şi atunci mă urcam pe ele. Era cea mai bună probă că sunt rezistente“.

Din cei trei copii doar unul a „furat“ meşteşugul de la „tatăl-rege“, însă şi acesta a plecat la muncă peste hotare: „Eu mai câştig ceva cu oalele, dar el nu prea. Mergea cu mine la târguri, dar nu făcea mare vânzare. Doi cu aceeaşi marfă la un târg nu prea merge“. Acum, o altă generaţie stă pe lângă el, poate una din nepoate va „fura“ din arta „bunicului-rege“...

Recent s-a înscris la „Românii au talent“. Aşteaptă să vadă dacă va fi chemat la preselecţia de la Iaşi. Dacă nu va ajunge în platouri, „Regele“ nu disperă. Simte că „oamenii nu mai sunt aşa de interesaţi de oale“, în schimb „cei care ştiu proprietăţile unei oale de lut, nu renunţă la ea în gospodărie“.

„Centrul de olărit de la Schitu Stavnic s-a făcut remarcat prin producerea vaselor necesare pregătirii şi păstrării alimentelor şi a diferitelor categorii de veselă. Aici s-a lucrat atât ceramică neagră, până în preajma celui de-al doilea război mondial, cât şi olărie roşie smălţuită, aceasta lucrându-se şi în prezent. Ca formă amintim prezenţa vaselor de mare capacitate: chiupuri pentru borş, borcane, vase pentru depozitat cereale şi alimente pentru iarnă (...) Alături de oalele de mare capacitate s-au mai produs şi lăptare cu pântecul bombat sau ovoidal, căni prevăzute în general cu cioc, ulcele şi ulcioare, uşor de recunoscut datorită sfericităţii pântecului, precum şi oale de sarmale, străchini sau talgere“, explică specialiştii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei