Amintiri regale de pe meleagurile Neamţului

Dimensiune font:

| 11-01-2016 05:25

În decursul celor 150 de ani de la întemeierea monarhiei în România, judeţul Neamţ a fost în numeroase rânduri gazdă pentru membrii familiei regale * documentele arată că de fiecare dată ei au fost primiţi cu entuziasm, iar locurile şi oamenii le-au lăsat amintiri dragi * acestea se regăsesc evocate în pagini de jurnal în care ţinuturile nemţene sunt descrise cu nostalgie şi familiaritate

Prima vizită „regală” în Neamţ are loc la numai câteva luni de la venirea în ţară a principelui Carol, în luna august 1866. El a sosit în Moldova pentru a cunoaşte locuri şi oameni. Timp de trei săptămâni a vizitat 11 din cele 14 judeţe, care erau pe atunci, potrivit împărţirii administrativ-teritoriale, şi a mers 1.500 km cu trăsura. Călătoria a fost prezentată în amănunt în memoriile regelui Carol I. El a trecut pe la Roman, a poposit la moşia Ghica de la Dulceşti, de unde s-a îndreptat spre Piatra Neamţ unde a vizitat Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”. A mers apoi la Văratec, unde a fost impresionat de frumuseţea satului mănăstiresc îngrijit fără cusur de măicuţe, de curăţenie, de flori şi de atmosfera de tihnă care domnea în tot locul şi în care cele peste 200 de slujitoare ale Domnului îşi duceau zilele.

Citește și

Povestea „trupeților“ de la „Overflow” FOTO

După o noapte petrecută la Văratec, Carol a vizitat şi Mănăstirea Agapia, apoi Mănăstirea Neamţ unde, la vremea aceea, vieţuiau peste 1.000 de călugări. „După ce a văzut Mănăstirea Neamţ, pe care a găsit-o neîngrijită în comparaţie cu Văratecul, şi pentru că a înţeles semnificaţia spirituală şi importanţa ei, a făcut o adresă pentru a obţine fonduri pentru restaurare. La insistenţele sale, lăcaşul a fost restaurată”, a precizat dr. Mihaela Verzea, şeful Secţiei de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Judeţean.

Prima trecere prin Neamţ a lui Carol I s-a încheiat la Târgu Neamţ, unde vizitează şi spitalul în care se aflau mulţi bolnavi de holeră, călătoria având loc în plină epidemie. Palatul Regal de la Bicaz

Construit între anii 1910-1913, Palatul Regal de la Bicaz, clădire în care astăzi funcţionează Primăria, a fost pentru prima dată locuit de membrii familiei monarhice în anul 1918, din iulie până în octombrie. Localitatea i-a avut ca oaspeţi pe Ferdinand, Maria, cele trei fiice ale lor, Mărioara, Ileana şi Elisabeta, şi pe principele Nicolae. „În acea perioadă legăturile dintre familia regală şi locuitori s-au strâns. Regina mergea foarte mult prin zonă la ţărani, ajuta cu alimente familiile mai sărace. Tot în perioada în care se afla la Bicaz, familia află despre dispariţia ţarului Nicolae al II-lea şi organizează la o bisericuţă o slujbă de pomenire. Palatul de la Bicaz a fost vizitat de membrii familiei regale şi în 1919. Există documente referitoare la data de 15 septembrie 1919, când la deschiderea anului şcolar, în comuna Taşca a venit Regina Maria însoţită de principesa Ileana şi au adus cărţi şi rechizite copiilor”, a continuat dr. Mihaela Verzea.

Faptul este menţionat şi de Regina Maria în însemnările sale zilnice. Membrii familiei regale au stat atunci doar câteva zile, de pe 12 până pe 18 septembrie.

Acest loc are un farmec aparte pentru mine. Pur şi simplu îl iubesc, totul este atât de familiar şi îmi face atât de bine să fiu din nou alături de ţăranii mei simpli, care sunt aşa de fericiţi să mă aibă din nou printre ei”, scria Regina Maria. Ce a însemnat acest loc pentru Principesa Ileana reiese din memoriile sale. În anul 1947, a revine pe meleaguri nemţene pentru a distribui ajutoare trimise de peste ocean de preşedintele Truman. Implicată în acţiuni umanitare, principesa a cerut în mod special Guvernului şi Crucii Roşii să fie trimisă în zona Bicaz-Piatra Neamţ, pentru a împărţi ajutoarele în localităţile sărăcite de pe Valea Bistriţei.

În timpul primului război mondial petrecusem acolo o vară fericită, departe de ororile războiului pe care le vedeam la Iaşi. Acolo am învăţat pentru prima dată să iubesc şi să respect ţăranul român. Tot acolo mi-am consolidat cunoştinţele destul de aprofundate de limba română, căci ţăranii sunt adevăraţii ei păstrători”, mărturiseşte principesa în volumul „Trăiesc din nou”.

Din nefericire, după Al Doilea Război Mondial principesa găseşte palatul răvăşit şi oameni trăind într-o sărăcie cruntă. Doar întâlnirea cu persoane dragi care au recunoscut-o şi cu care a putut împărtăşi amintiri despre vremurile trecute a mai bucurat atunci inima domniţei. „Când am ajuns la Bicaz am avut nişte emoţii teribile. Fiecare colţişor îmi aducea aminte de mama şi de tata, de surorile mele şi de iubitul nostru prieten colonelul Boyle. Am aruncat o privire în casa alba de pe malul Bistriţei, atat de dragă mie, unde petrecusem multe ore pe cand eram copil privind plutele care treceau repede, dar am găsit-o răvăşită de invadatori. Camera mamei mele, aranjată tot timpul aşa cum îi plăcea ei era acum goală şi ferestrele erau sparte”, îşi aminteşte principesa.

Şi Regina Elena împreună cu fiul său Regele Mihai au ajuns în câteva rânduri la Bicaz. Despre relaţionarea acestora cu oamenii locului a povestit, în presa locală, una din cameristele palatului, Maria Branişte, care s-a stins din viaţă recent: Au venit la Bicaz de mai multe ori. Veneau împreună şi stăteau câte o săptămână, două, pentru că le plăcea. Regina-mamă era o femeie extraordinară, se purta frumos cu noi, iar pe fiul ei îl îndemna să-şi găsească de treabă pentru a nu pierde timpul. Mi-aduc aminte că Mihai se ducea la moară şi îi dădea drumul să meargă pentru a vedea cum funcţionează. Nouă, celor tinere, Regina ne spunea să mergem să vorbim cu Mihai, că eram de-o vârstă, dar noi eram ruşinoase, râdeam pe înfundate şi n-aveam curajul să-l vizităm. Ce vreţi, eram nişte ţărăncuţe de la munte”.

Regele Mihai a mai ajuns la Bicaz în 1997 , însoţit de Regina Ana, care vedea atunci pentru prima dată locurile în care a copilărit soţul său. Familia a revenit în Neamţ şi în 2006.

Carol al II-lea, arest la Mănăstirea Horaiţa

În 1918, pe când se afla la Târgu Neamţ la comanda Regimentului Vânători de Munte, principele Carol al II-lea a fugit la Odessa pentru a se căsători în secret cu Zizi Lambrino. Pentru că a dezertat, a fost pus în arest la Mănăstirea Horaiţa, loc izolat şi greu accesibil la acea vreme. La mănăstire mai există încă unele obiecte de mobilier ce au fost aduse de la Bucureşti în mod special pentru a-i face şederea principelui mai confortabilă. Este vorba despre o canapea cu două fotolii şi o masă cu şase scaune. „Se regăsesc în camera de oaspeţi destinată vizitatorilor de seamă ai mănăstirii. Pentru cei mai mulţi din cei care ajung aici este o surpriză să afle că aceste obiecte de mobilier i-au aparţinut lui Carol al II-lea”, a spus părintele Dionisie, ghidul Mănăstirii Horaiţa.

Puţine din obiectele ce au aparţinut familiei regale se mai găsesc astăzi. Din ce se afla în Palatul de la Bicaz nu s-a mai păstrat nimic, iar din darurile trimise de membri ai familiei regale în mare parte la mănăstiri foarte puţine. „Carol I a dăruit Mănăstirii Agapia o cruce din argint cu pietre preţioase, care nu mai există. Sunt foarte multe documente prin care Regina Maria trimitea maicilor portrete ale ei şi alte daruri pentru că şi ea primea de la măicuţe covoare realizate în atelierul mănăstirii. Nu se ştie ce s-a întâmplat cu ele. Din 1947 şi până în 1989 a fost o ruptură.Tot ce a însemnat obiect legat de monarhie a fost păstrat cu mare risc. De aceea cei care nu le preţuiau au încercat să se debaraseze de ele”, a mai spus Mihaela Verzea.

O pagină de carte, punte peste timp

La Biblioteca Judeţeană din Piatra Neamţ se află o carte ce poartă pe una din paginile sale semnăturile Reginei Maria şi a nepotului său, Regele Mihai. Aceasta este doar una din cele peste 30.000 de cărţi pe care cărturarul Gheorghe Teodorescu Kirileanu, părintele spiritual al bibliotecii, le-a donat oraşului. „O carte cu o poveste specială din fondul Kirileanu este «Inscripţii din Bisericile României», scrisă de Nicolae Iorga. A aparţinut bibliotecii cărturarului, dar a fost împrumutată lui Nicolae Iorga într-o călătorie pe care a făcut-o la bisericile vechi din ţară, alături de Regina Maria. Pe carte a semnat însăşi regina, iar Kirileanu a adăugat şi notiţa prin care Iorga i-a cerut volumul cu împrumut. În anul 1997, când Regele Mihai a trecut prin Piatra Neamţ, la invitaţia directorului de atunci al bibliotecii, Constantin Bostan, regele a semnat şi el pe aceeaşi pagină care păstreaza semnătura reginei”, am aflat de la Cristina Catană, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu”.

Kirileanu a fost, timp de două decenii, bibliotecarul Casei Regale. Chemat iniţial în 1905 pentru coordonarea şi editarea unui volum de monografii ale moşiilor regale ce trebuia publicat la a 40-a aniversare a domniei lui Carol I, Kirileanu a rămas să lucreze la Cancelaria palatului, ocupându-se de corespondenţă şi petiţii. Patru ani mai târziu a fost este numit şi bibliotecar al Curţii Regale, iar în 1927 a primit funcţia de secretar general al Fundaţiei Culturale „Ferdinand”, numirea fiind făcută chiar de Regele Ferdinand.

Ultima vizită a unui membru al familiei regale la Neamţ a avut loc în luna august 2013, când principele Nicolae, nepotul regelui Mihai, a participat ca voluntar la cea de-a şasea ediţie a Festivalului „Filmul de Piatra”.

Nemţenii au mai avut însă unei întâlniri cu Regina Maria şi Carol I prin intermediul a două expoziţii, eveniment găzduite de Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra Neamţ. Iar interesul arătat pentru aceste proiecte expoziţionale, respectiv „România Regelui Carol I” şi „Regina Maria, Regina tuturor românilor” a fost crescut, expoziţia fiind prelungită.

Alina FERENȚ

 

Casetă 1

Din această vizită regală am constatat cu admiraţie patru fapte sufleteşti din fiinţa aleasă a înaltului oaspete: popularitatea, respectul de cele sfinte, cultul trecutului, chiverniseala vieţii. Fericit este poporul care a avut parte de un astfel de suveran” - părintele Gheorghe Verşescu despre vizita regală din 1918, referire la Regele Ferdinand

 

Casetă 2

Bicazul a fost cel mai preferat loc pentru familia regală, loc de relaxare şi odihnă, dar şi de exil în vremea Primului Război Mondial. Pitorescul naturii şi căldura sufletească a nemţenilor par să fi fost cele ce i-au cucerit pe regi, regine şi principese şi i-au determinat să revină în aceste locuri.

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:12

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei