Biserica din Borzeşti, între istorie şi smerenie FOTO

default

Dimensiune font:

| 22-08-2015 05:15

La răscruce de timpuri, desprinsă parcă dintr-o pagină de poveste, Biserica din Borzeşti este mărturia luptelor pe care poporul român le-a dus împotriva asupritorilor lăcaşul de cult, ctitorit de voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, îşi deschide uşile şi oferă o oază de linişte şi pace tuturor călătorilor care-i trec pragul. În răcoarea bisericii, printre zidurile groase, turiştii descifrează adevărul din spatele legendei Stejarul din Borzeşti, înţelegând şi retrăind crâncenele bătălii dintre moldoveni şi tătari

În inima Moldovei, departe de tumultul societăţii mult prea grăbite, localitatea Borzeşti păstrează şi astăzi vie o frântură din istoria românilor. Dăinuind de-a lungul timpului, ca o mărturie a sângeroaselor bătălii dintre moldoveni şi tătari, Bisericuţa din Borzeşti închide între zidurile-i înnegrite, legenda voievodului Ştefan cel Mare.


Născută din ţesătura istoriei şi a smerenia
Situat pe un mic deal al localităţii Borzeşti, lăcaşul de cult face parte din buchetul de ctitorii ale lui Ştefan cel Mare. Făurită cu multă smerenie şi modestie, biserica nu-i surprinde pe călătorii care poposesc adesea aici prin opulenţă, ci prin legenda sa, transmisă de-a lungul anilor prin viu grai.

Ctitoria acestei biserici este strâns legată de copilăria voievodului Ştefan cel Mare, care timp de 10 ani a stat printre plăieşi, pe moşia tatălui său”, îşi începe cu voce duioasă povestea Ana Solomon, ghidul nostru prin istoria Moldovei. „Ştefănuţă (Ştefan cel Mare- n.r.) a fost singurul băiat din cei cinci copii ai familiei şi bineînţeles viitorul domnitor. Copilăria i-a fost fericită la Borzeşti, alături ce ceilalţi fii de ţărani, dar anii petrecuţi aici au fost o lecţie de viaţă pentru cel ce avea să devină o emblemă a istoriei noastre. Legenda lui Ştefan începe chiar aici, pe dealul Borzeştiului, unde exista un stejar uriaş, vechi de sute de ani, în jurul căruia copiii obişnuiau să se joace de-a tătarii şi moldovenii, deoarece micuţa noastră ţară era călcată adesea de cotropitori care pârjoleau satele şi omorau oamenii! Ei bine, într-una din zile, când cei mici se jucau de-a războiul sub stejar, legându-l în copac pe fiul unui plăieş, pe nume Mitruţ, ceasul rău i-a adus cu adevărat pe tătari în inima Moldovei. Deşi stejarul era înalt şi Mitruţ a apucat să vadă că localitatea era din nou cotropită, strigând cu putere «Vin tătarii, vin tătarii!», voia bună şi bucuria jocului au fost umbrite de cruzimea adevăraţilor cotropitori, care i-au curmat viaţa micuţului. După ce au mistuit totul în cale, tătarii au părăsit Borzeştiul, însă, cu ochii în lacrimi, tânărul Ştefăniţă a jurat că va răzbuna moartea prietenului său!”, explică ghidul.

 

Deşi anii au trecut, iar viaţa lui Ştefăniţă este azi doar o poveste, Ana o retrăieşte de fiecare dată când un călător ajunge la Biserica din Borzeşti şi vrea să cunoască legenda locului. „Primind de mic educaţia specifică unui viitor voievod şi învăţând că trebuie să respecte poporul şi neamul, Ştefăniţă ajunge la 21 de ani conducător al patriei. Mai mult, după 30 de ani de la uciderea lui Mitruţ, acesta face dreptate, prinzându-l la Dunăre pe fiul hanului tătar şi omorându-l, răzbunând astfel moartea fiul de plăieş. După ce a tăiat stejarul, Ştefan se hotărăşte să ridice pe locul acestuia o biserică, pentru ca Dumnezeu să-l ierte de păcate, lăcaşul de cult urmând să fie şi cetate de apărare”, îşi sfârşeşte ghidul nostru povestea.


Borzeşti - frescă şi istorie
Construită sub forma unei cetăţi de apărare, biserica are 10 metri lăţime, 11 înălţime şi 22 lungime, iar zidurile acesteia măsoare 1,5 metri grosime, fiind realizaţi din „bolovani de pe râul Trotuş”. Scheletul bisericii este de stejar, pilonii de la interior, ce dau nobleţe construcţiei, fiind din piatră de Slănic. Ferestrele şi uşile lăcaşului de cult au fost sculptate de meşteri saşi în stil gotic, construcţia fiind realizată în stil moldovenesc, având formă de navă. „Picturi exterioare nu au fost, însă biserica are ornamente tipic ştefaniene, precum arcada de cărămidă, butoni smălţaţi şi acoperişul cu şindrilă. În anii 2003-2004, biserica a fost pictată în frescă, dat fiind că pereţii erau înnegriţi, locaşul de cult fiind cunoscut pentru o bună perioadă de timp sub denumirea de Biserica Neagră a Borzeştiului”, ne explică ghidul.


O trăsătură aparte a acestui lăcaş de cult, care-i fascinează pe cei mici şi cei mari deopotrivă, este dată de înălţimea uşii dintre Pronaos şi Naos, ce nu depăşeşte 1,65 de metri. Potrivit cronicilor vremii, acesta este chiar înălţimea domnitorului cu tot cu coroană pe cap. Nu degeaba cărţile de istorie îl prezintă pe Ştefan ce Mare ca fiind „mic de stat, mare la sfat şi viteaz cu n-a mai stat”!
Interiorul locaşului de cult păstrează pictură de secol XV, la trecerea dintre Pronaos şi Naos, iar pe Catapeteasmă există pictură de secol XVIII. Cupolele sunt realizate în stil bizantin, fresca de aici fiind „micşorată pe arcuri moldoveneşti”. În fiecare colţ al bisericii sunt vase de rezonanţă, zidite în interior, iar în bătaia vântului, lăcaşul de cult este învăluit într-un „şuier fin”, pe care Ana Solomon îl aseamănă cu „buciumul lui Ştefan care-i cheamă astăzi pe localnici la rugăciune”.


Asemenea multor lăcaşuri sfinte, Bisericuţa din Borzeşti a fost profanată de turci în secolul al XVIII- lea. Anul 1951 a fost marcant pentru acest aşezământ, deoarece a fost realizată o mare restaurare, când au fost adăugate mai multe icoane de lemn, iar acoperişul, spart cu regularitate de ciocănitori, a fost înlocuit integral. Deşi perioada interbelică şi cea comunistă au adus mici intervale în care nu s-a slujit, biserica este o emblemă a lăcaşurilor de cult moldoveneşti, acesta având hramul „Adormirii Maicii Domnului”.


Dreptcredinciosul Voievod Ştefan cel Mare
Decizia canonizării Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost luată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe în anul 1992, un an mai târziu împlinindu-se şi 500 de ani de la ctitorirea Bisericii din Borzeşti. Prin canonizarea lui Ştefan cel Mare al Moldovei se pecetluieşte sinodal cultul pe care de veacuri, poporul român i-l aduce domnitorului. „Trecerea voievodului în rândul celor sfinţi reprezintă un simbol al mulţumirii pe care poporul i-o poartă. Curajul de care a dat dovadă, avântându-se în numeroasele bătălii pentru apărarea ţării trebui să-i fie răsplătit, prin rugăciune, în sfintele biserici ridicate de el”, ne vorbeşte cu mândrie şi patriotism Mihai Avădanei, locuitor al Borzeştiului.


Călătorii care ajung pe aceste meleaguri pot vizita şi Muzeul din curtea bisericii, care reuneşte obiecte din secolele XVIII - XIX, colectate de-a lungul a zece ani, de pe toată Valea Trotuşului. „Avem carte veche, în chirilică, slavonă şi română, până la 1960. Turiştii pot vedea Cazania lui Varlaam, Biblia de Blaj, trei Evanghelii cu ferecătură şi o catapeteasmă, în mărime naturală, din lemn, sculptată în stil baroc- moldovenesc, ce are 200 de ani vechime”, ne prezintă Ana Solomon o parte din exponatele ce aşteaptă să fie descoperite de turişti.


Lăcaşul de cult este deschis tuturor celor care vor să se închine, însă în cinstea marelui voievod aici sunt serbate şi Zilele Betleemului Ştefanian, în zilele de1-2 iunie, când se face Vecernie şi Sfânta Liturghie. Astfel, dacă vă aflaţi în trecere prin judeţul Bacău şi doriţi să cunoaşteţi un colţ de Rai, trăind pe viu emoţia unei file de istorie a românilor, nu ezitaţi să treceţi pragul Bisericii din Borzeşti!
Anca BURNICHE

Patru sute de ani trecut-au peste ţară întovărăşiţi de voi şi de nevoi, dacă şi astăzi când merg călătorii să viziteze biserica cea neagră din Borzeşti, simt o tainică strângere de inimă, aducându-şi aminte că pe acele lespezi de piatră a călcat odinioară Ştefan, care a fost sufletul de viaţă, cheagul neamului românesc şi astăzi încă ochii lor parcă văd în întunecimea bolţilor marea lui umbră, care de acum va pluti peste noi în adânca viitorime ca un spirit proteguitor”- Eusebiu Camilar
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei