Credinţă şi negoţ în jurul Sfintei Parascheva
Dimensiune font:
Rugăciune şi petrecere, linişte şi nebunie, calcule în suflet şi comerţ la colţ de stradă. Totul pare desprins din lumi diferite şi totul se contopeşte aici, în inima urbei.
Occidentul şi Orientul şi-au dat întâlnire la Iaşi. De la primul, am preluat modelul oraşului academic şi ştiinţele. Nu ne-am dat în lături nici de la petreceri. De la al doilea, ne-am ales cu filosofia, cu teologia, cu Hristos! Am preluat ortodoxia, dar şi spiritul comercial. „Iaşul are o tradiţie a negustorilor orientali, care au venit la noi, atât pentru a face bani, cât şi pentru a căuta spiritualitatea. Ei fugeau din casele lor, de teama otomanilor. Aici găseau linişte, libertate de manifestare în religie şi în gândire, dar şi fraieri pe care să-i înşele”, povesteşte zâmbind Nicolae, un ieşean aflat în dreptul Catedralei Mitropolitane.
Clopotele bat şi toată lumea se închină. Oraşul vuieşte de murmurul pelerinilor. Unii vin de la sute de kilometri depărtare şi nimic nu pare să stea în calea credinţei lor. Oboseală, frig, foame – devin termeni necunoscuţi. Sfânta Parascheva odihneşte. Încălzeşte. Satură. Şi, te ajută să crezi, atunci când nimeni nu te-ar mai putea scoate din necredinţa ta. „Acum câţiva ani, m-am aşezat la rând, ateu. Să demonstrez că nimic nu mi se poate întâmpla. Şi-am ajuns la raclă creştin”, mărturiseşte un pelerin. N-a putut îndura sfinţenia câtorva oameni din jur, fără să nu-şi dorească să se înfrupte din ea.
Comerţul s-a mutat în stradă
„Cumpăraţi un bucheţel de busuioc!”, se roagă un băieţandru. „Avem sucuri şi floricele!”, se aude mai de la colţ de stradă. De la mâncare, până la haine, de la aur, până la papuci, de la cărţi, la icoane cu luminiţe de toate culorile nu este decât un pas. Bucuria oamenilor, în general şi necazul şoferilor, în special, ţine de mutarea comerţului în stradă. Nu mai vorbim despre un loc bine îngrădit, ci despre o manifestare totală. Oraşul a devenit târg, în adevăratul sens al cuvântului. Bine aţi venit în Târgul Ieşilor! „La mine în sat, când este hramul, e zi importantă. Dimineaţa mergem la biserică, apoi plecăm la bâlci. Mă bucur să descopăr şi aici o atmosferă minunată aşa, ca de hramul cel mare al oraşului”, exclamă un pelerin venit tocmai din Oltenia, de la Polovragi.
La Sfânta Parascheva au ajuns în vizită Sfântul Simeon din Muntele Minunat şi Maica Domnului, printr-o copie a icoanei Prodromiţa. La toţi trei vin, neîncetat, sute şi sute de pelerini. Gara şi autogara parcă se micesc. Străzile lăturalnice, pe care opresc autocarele, par şi ele insuficiente. Pelerinii, însă, sunt de aici – din context. Nici mai mulţi, nici mai puţini! Sărbătoarea nu ar fi întreagă fără ei. „Venim de mulţi ani şi-o să ne tot întoarcem, cât ne-or mai ţine puterile! O iubim pe sfântă, îi iubim pe toţi sfinţii şi ei ne iubesc pe noi! Nu plecăm niciodată acasă, fără răspuns la rugăciunile noastre. Nu plecăm niciodată fără să mulţumim pentru câte avem, bune şi rele”, susţine tanti Niculina, din Galaţi.
Şi sfinţii ies la plimbare
Credinţa se mută în stradă! Catedrala Mitropolitană devine neîncăpătoare! Sfinţii ies şi ei, în stradă. Se merge în procesiune, pe Calea Sfinţilor. Sute şi mii de pelerini, dar şi ieşeni, pornesc din urma sfintelor moaşte şi se roagă. Sunt într-un număr impresionant, în care niciun protest nu i-ar putea scoate vreodată din casă. Oamenii cer şi acum. Însă, fără ţipete şi huiduieli. Cu lacrimi şi cu tremurat de suflet, cer îndurare şi ajutor ceresc, dar şi puterea de a trăi frumos, decent, cu atât cât au. „Numai la Dumnezeu şi la sfinţii Lui ne mai este scăparea”, spune un tânăr. El a ales Calea şi nu se sfieşte să fie acolo, în timp ce alţi colegi de-ai lui petrec la târgul de toamnă organizat la câteva străzi distanţă. „Fiecare ştie ce vrea de la viaţă şi fiecare este liber să aleagă unde să se afle, în acest moment. În stradă, la târguri sau la petrecerile de cartier ori în stradă, pentru credinţă şi vise de mântuire”, completează acesta.
Atunci când nu există exagerări, de-o parte sau de alta, opiniile se respectă. Şi, parcă, se ajunge la concluzia că nici religiosul n-ar avea acelaşi farmec fără târg, nici târgul n-ar avea aceeaşi amploare, fără religios. „Este impresionant să descoperi două tabere ieşite în stradă, care să nu se certe, ci să se respecte una pe cealaltă!”, îşi exprimă un teolog trăirile.
Concert, după inima fiecăruia
Fiecare se bucură cum poate, de ceea ce poate. De ceea ce consideră a-i fi destinat lui, în aceste zile. Un singur lucru n-a plăcut pelerinilor, în ani trecuţi. „Nu am înţeles niciodată motivul artificiilor deasupra mea, în zi de Sfântă Parascheva. Asistam la spectacolul altora, care nu voiau să fie la... spectacolul meu. Pentru că nu cred că dădea nimeni artificii în cinstea sfintei...”, se frământă Elena, din Constanţa. Un singur lucru n-a plăcut nici simplilor cetăţeni, în alţi ani. „Chiar dacă am ales să fiu la concerte şi nu la sfântă, nu mi se părea prea normal ca exact de ziua ei, în oraş să fie cea mai mare debandadă. Pe de-o parte, unii încercau să se roage, pe de altă parte, alţii dansau ca electrocutaţii. Ca să nu mai adăugăm fumatul şi băutura în exces, înjurăturile şi tot zgomotul”, povesteşte o studentă nu prea dusă la biserică, după cum recunoaşte, dar cu capul destul de bine ancorat în realitate.
Anul acesta, istoria, în sfârşit, s-a schimbat. La fel şi data concertului şi a artificiilor. Sărbătorile Iaşului au fost prelungite cu o zi, pentru ca sărbătoarea Sfintei Parascheva să nu mai fie zdruncinată de prea mulţi decibeli, nici de larma petrecăreţilor. Echilibrul între sacru şi profan va reuşi, astfel, să fie menţinut până la capăt. Credinţa, negoţul, omenia, plimbările, slujbele, activităţile colorate – toate se petrec şi se vor petrece sub acelaşi cer. Lumea este liberă să aleagă drumul pe care-l doreşte. Şi, fiecare ştie ce vrea pentru sufletul său. Pelerini şi locuitori ai urbei, cu toţii respiră acelaşi aer. Un aer de poveste şi de duhovnicie. Toate se îmbină, în aceste zile, în dulcele târg al Ieşilor. (Anda Pintilie)
Programul zilei de astăzi
07.00 - 11.30, Catedrala Mitropolitană: Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie
09.00 - 23.00, Esplanada Costache Negri, Hala Centrală, str. Palat, Esplanada Cub, Str. Sarmisegetuza: Târgul de Toamnă
09.00 - 23.00, Str. Sarmisegetuza: Sărbătoarea Vinului
9.00 - 18.00, Parcarea din faţa Mănăstirii Golia: „Sărbătoarea Dulceţii la Golia”
16.30 - 17.00, Parc Nicolina 1: Caravana distracţiei - dans, catalige, păpuşi uriaşe, activităţi interactive, concursuri
17.00 - 19.00, Parc Nicolina 1: Sărbătoare în cartierul Nicolina
17.15 - 17.45, Tătăraşi - Esplanada Oancea: Caravana distracţiei
18.00 - 18.30, Piaţa Unirii: Caravana distracţiei
18.00 - 19.30, Catedrala Mitropolitană: Concursul coral „Lăudaţi pe Domnul”
18.45 - 19.15, Păcurari - Esplanada Mimoza: Caravana distracţiei
19.00 - 21.00, Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi: Festivalul Intercultural „Confluenţe”. Spectacol susţinut de grupuri folclorice ale minorităţilor din România
19.00 - 01.00, Noaptea albă a Iaşului - Iaşii marilor iubiri
19.30 - 20.00, Alexandru cel Bun - Piaţa Voievozilor: Caravana distracţiei
21.00 - 01.00, Catedrala Mitropolitană: Slujba de priveghere în cinstea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi în anul 1996 - Vecernia, Litia şi Utrenia
Duminică, 13 octombrie 2013
07.00 - 12.00, Catedrala Mitropolitană: Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie
09.00 - Resfinţirea Bisericii „Sfântul Sava”
09.00 - 23.00, Esplanada Costache Negri, Hala Centrală, str. Palat, Esplanada Cub, Str. Sarmisegetuza: Târgul de Toamnă
09.00 - 23.00, Str. Sarmisegetuza: Sărbătoarea Vinului
9.00 - 18.00, Parcarea din faţa Mănăstirii Golia: „Sărbătoarea Dulceţii la Golia”
12.00 - 14.00, Alexandru cel Bun - Piaţa Voievozilor: Festivalul Intercultural „Confluenţe”
12.00 - 14.00 şi 16.00 - 18.00, Str. Lăpuşneanu – Piaţa Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare – Palatul Culturii: Promenada costumelor de epocă
16.30 - 17.00, Alexandru cel Bun - Piaţa Voievozilor: Caravana distracţiei
17.00 - 19.00, Alexandru cel Bun - Piaţa Voievozilor: Sărbătoare în cartierul Alexandru cel Bun
17.15 - 17.45, Parc Nicolina 1: Caravana distracţiei
18.00 - 18.30, Podu Roş: Caravana distracţiei
18.45 - 19.15, Tătăraşi - Esplanada Oancea: Caravana distracţiei
19.30 - 20.00, Piaţa Unirii: Caravana distracţiei
21.00 - 03.00, Catedrala Mitropolitană: Slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau