Cu Mocăniţa, prin munţii Bucovinei
Dimensiune font:
* singurul tren de munte din nord-estul ţării se află în comuna suceveană Moldoviţa * Mocăniţa, aşa cum îi se spune trenuleţului, gâfâie pe şinele înguste, spre bucuria miilor de turişti care vin anual să se plimbe şi să admire peisajul mirific al Bucovinei
Mănăstiri, bucate tradiţionale, obiceiuri frumoase, ospitalitate şi oameni buni. Cam aşa ar putea fi caracterizată Bucovina, în câteva cuvinte. La mulţimea de atracţii turistice se adaugă şi un trenuleţ de munte care i-a cucerit pe oaspeţi. Este vorba despre Mocăniţa de la Moldoviţa, un tren cu abur care străbate zone foarte pitoreşti. Vagoanele circulă pe singura linie de cale ferată îngustă din nordul României şi sunt pline în fiecare vară. Astăzi, Mocăniţa aparţine unei firme private, dar nu a fost mereu aşa.
Istoria unui tren de munte
Calea ferată cu ecartament îngust de la Moldoviţa a fost construită de un proprietar de gater din München, Louis Ortieb. A fost dată în folosinţă în anul 1888, ca mijloc de transport de masă lemnoasă de la pădure la gater. În anul 1909, linia a fost preluată de Fondul Bisericesc, care a schimbat ecartamentul de la 800 mm la ecartament standardizat 760 mm. Iniţial, traseul Mocăniţei avea 23,9 kilometri, de la Moldoviţa la Rososa. Acum are doar 11,5 kilometri.
Din anul 1955 până în anul 1999, trenuleţul a fost folosită pentru transportul de lemne din pădure, la fosta fabrică de cherestea din localitate. După anii '90, linia fusese întreruptă de către transportatorii de lemn cu camioane, care se temeau că altfel vor avea concurenţă din partea trenului.
Câţiva ani mai târziu, Asociaţia pentru păstrarea liniilor înguste din România s-a interesat de tronsonul din Bucovina şi a început să facă demersuri pentru a repara calea ferată de la Moldoviţa. Reprezentanţii asociaţiei voiau să repună pe şine Mocăniţa pentru ca toţi turiştii să se bucure de călătoriile prin frumoasa Bucovină.. Minunea s-a produs abia în anul 2005, când linia a fost preluată de de firma hunedoreană administrată de austriacul Georg Hocevar, cunoscut ca salvator al mai multor linii cu ecartament îngust din România.
Determinat şi stăruitor, austriacul a refăcut lucrarea, a găsit înţelegerea autorităţilor care i-au permis să meargă mai departe şi astfel, după ani de muncă şi cheltuială pe măsură, a dăruit Moldoviţei o cale ferată turistică ce străbate întreaga aşezare şi se opreşte, cel puţin deocamdată, în codrul de brad care de-a lungul anilor a dat viaţa zonei.
De la transportul lemnului la încântarea turiştilor
Ioan Popescu, sau nenea Nelu, aşa cum îi spun prietenii, cunoscuţii şi mai nou turiştii, este mecanic de locomotivă de peste 40 de ani. Este pensionar şi cunoaşte poate cel mai bine istoria liniei de cale ferată de la Moldoviţa. Nici astăzi nu stă acasă. Tot el este cel care conduce trenul de la Moldoviţa, un tren care însă nu mai transport cherestea aşa cum făcea pe vremuri, ci turişti.
Nenea Nelu ne-a spus că în momentul în care a fost preluată de austriacul Georg Hocevar, linia de cale ferată de la Moldoviţa avea puţin peste 3,6 kilometri. În timp, calea ferată a fost extinsă. „Locomotiva noastră este mai nouă, faţă de celelalte existente în ţară. A fost construită în 1984. Este cu abur, funcţionează pe lemne, apă şi uleiuri. Trage după ea, şi vara şi iarna opt vagoane, care de cele mai multe ori sunt pline de turişti”, a spus mecanicul.
Nenea Nelu îi este recunoscător austriacului care a salvat linia de cale ferată montană pe care astăzi circulă mocăniţa de la Moldoviţa. Pe de o parte, pentru că trenuleţul este o parte a istoriei locului şi pe de altă parte, pentru că austriacul a fost şi este corect cu oamenii pe care i-a angajat. „Suntem trei angajaţi cu acte în regulă. Doi mecanici şi un coleg fochist. Eu unul am un mare of. După 43 de ani vechime în câmpul muncii, am o pensie de 1.000 de lei. Nu pot să înţeleg de ce atât de puţin. Am trei calificări, am învăţat, am muncit şi uite ce răsplată primesc”, a clătinat din cap nea Nelu.
De meserie, călător
Deşi dezamăgit de sistem, nenea Nelu face tot posibilul să-i întâmpine pe turiştii care vine la Moldoviţa cu zâmbetul pe buze. Chiar dacă are poate şi zile mai puţin bune, el este o gazdă amabilă pentru toţi. Are grijă ca toţi copiii să înţeleagă în detaliu cum funcţionează bătrânul tren. Apoi, le explică tuturor, în detaliu, traseul trenului. „Mocăniţa circulă în fiecare sâmbătă şi duminică începând cu ora 11. Circulăm de la Moldoviţa până la Argel. Facem traseul dus-întors în două ore. Ne oprim pe drum pentru fotografii. Ieri am avut un grup de turişti din străinătate şi am făcut traseul în cinci ore. S-au oprit oamenii pe drum. Le-au plăcut peisajele”, a spus mecanicul.
Cât priveşte zilele de luni până vineri, ei bine, cei care sunt interesaţi să se plimbe cu Mocăniţa trebuie să-şi facă rezervare cu o zi înainte. „În timpul săptămânii pornim trenul doar dacă sunt solicitări”, a spus Ioan Popescu.
Hoţii au furat linia de cale ferată
Traseul trenuleţului de munte nu este privit de toţi doar o plimbare, ci şi un mijloc de a scoate bani. În primăvară, Mocăniţa de la Moldoviţa era cât pe ce să nu mai pornească la drum din cauza unor lotri. Hoţii de fier vechi au furat mai multe bucăţi de şină, linia fiind demontată pe aproape cinzeci de metri. Nenorocirea a fost descoperită de nea Nelu, care a raportat-o la Poliţie.
Şinele dispăruseră din zona satului Argel, adică locul de destinaţie al Mocăniţei. „La o distanţă de aproximativ 40 metri de locul de unde a fost săvârşit furtul, au fost descoperite opt şine de cale ferată cu lungimea totală de 75 metri, ce erau îngropate sub un mal de pământ. Bunurile au fost predate pe bază de proces-verbal reprezentantului societăţii din Hunedoara, însă două şine de cale ferată, cu lungimea de 7,5 metri liniari fiecare, nu au fost identificate până în prezent”, a declarat atunci inspectorul principal Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Cel mai probabil, hoţii au ascuns şinele pentru că nu au mai avut timp să le transporte. Probabil urmau să se întoarcă după ele mai târziu. Dacă nu erau găsite, liniile metalice pe care circulă Mocăniţa de la Moldoviţa ar fi ajuns cel mai probabil într-un centru de colectare a fierului vechi. Aşadar, şinele au fost remontate, iar trenuleţul turistic şi-a reluat cursele normale.
Mocaniţa şuieră veselă pe drumuri de munte în fiecare week-end. Dacă nu v-aţi făcut planuri de vacanţă, treceţi pe listă o călătorie la Moldoviţa şi întrebaţi de nea Nelu. Nu uitaţi să luaţi şi aparatul de fotografiat!
Oana Şlemco
„Pentru adulţi, o cursă cu mocăniţa costă 25 de lei/persoană. Costul unui bilet pentru copii este de 15lei/persoană. Copiii sub cinci ani nu plătesc bilet. Ne bucurăm când vin turiştii. Le plac mult călătoriile cu Mocăniţa” – Ioan Popescu
În România există patru trasee pentru turism feroviar. Pe lângă Mocăniţa de la Moldoviţa, mai există un tren cu abur la Hunedoara, un altul în Covasna şi încă unul în localitatea Abrud, din judeţul Alba.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau