Dăruiesc haine sau o masă caldă în schimbul unui zâmbet FOTO

Dimensiune font:

| 26-09-2015 05:45

Mai mulţi tineri din Iaşi oferă îmbrăcăminte, încălţăminte sau o masă caldă persoanelor defavorizate * acceptă în schimb un zâmbet sau un simplu „Mulţumesc!” * le aduce bucurie numai faptul că au făcut pe cineva fericit * Diana, Alexandru şi Bogdan au pus pe picioare proiectul TROC şi se consideră un liant între oamenii care vor să ajute şi cei care au nevoie de sprijin * cei care doresc să participe activ la campaniile lor pot deveni voluntari ai asociaţiei sau pot să facă donaţii

Acţiunile de binefacere atrag tot mai mulţi tineri. La Iaşi, trei prieteni au lansat pe Facebook, la începutul anului, un proiect denumit TROC prin care ajută familiile nevoiaşe din comunitate, copiii din familiile defavorizate şi oamenii fără adăpost. Pe la jumătatea anului au reuşit să obţină şi personalitate juridică şi şi-au sedimentat scopurile şi obiectivele asociaţiei. Momentan, asociaţia cuprinde aceiaşi trei membri fondatori, dar urmăreşte să-şi lărgească numărul de voluntari permanenţi din luna octombrie, pe lângă cei ocazionali care îi ajută în fiecare campanie în parte.

Cine sunt fondatorii TROC
Pe pagina de Facebook a proiectului TROC, tinerii şi-au descris astfel activitatea: „Proiectul a luat naştere din simpla empatie faţă de oamenii mai puţin norocoşi din comunitatea noastră şi datorită răspunsurilor pozitive la adresa ideilor noastre în acest sens. Ne-am propus să fim liant între oamenii care sunt dispuşi să ajute şi cei care se află la nevoie. Totodată vrem să atragem şi să menţinem interesul segmentului nostru de vârstă asupra activităţilor pro bono”. Diana, Alexandru şi Bogdan au pornit la treabă, au făcut deja câteva campanii şi le pregătesc pe următoarele.
Diana-Elena Chiriţă este studentă în anul şase la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) Iaşi, Facultatea de Medicină. Pe lângă faptul că îşi doreşte să ajungă o persoană extrem de capabilă pe plan profesional, Diana aspiră ca TROC, proiectul ei de suflet, să ajungă să inspire pentru cât mai mult timp comunitatea. Îi place să călătorească, să meargă la snowboard, la concertele jazz şi la teatru.

Ceaiul doar cu miere este numai bun la o vorbă despre următorul eveniment frumos de pe mapamond şi mai ales din Iaşi”, completează Diana. Cel de-al doilea membru al echipei este Alexandru Horaicu, student în ultimul an la Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF Iaşi. El crede în voluntariat pentru că vrea o comunitate care se bazează pe educaţie şi de care să se poată mândri. Pe lângă acestea se declară un entuziast călător, iubitor de sporturi extreme şi un împătimit al cititului. „Cu fiecare voiaj, fie el bursă de studiu de o lună sau o săptămână la schi, mă încarc cu energie pozitivă care se traduce de fiecare dată în idei noi de proiecte în cadrul asociaţiei şi nu numai”, spune Alexandru. Visul său este să practice medicina pro bono într-o zonă care are nevoie de voluntari competenţi.

Echipa este completată de Bogdan Puiu, proaspăt manager al unui restaurant, specialist în Marketing şi bucătar. „Pasiunea mea este gătitul şi mă bucur că am ajuns să transform acest hobby într-un job. Îmi propun să conduc lumea către un stil de viaţă sănătos. Prin mâncare sănătoasă şi sport”, adaugă Bogdan, şi el împătimit al sportului. Tinerii îşi focusează atenţia în special asupra copiilor din grupurile de risc pe care le ajută. „În zonele rurale există foarte multe persoane defavorizate. Ne dorim să acoperim cât mai multe cazuri, aşadar din acestă toamnă vom începe structurarea ONG-ului, încercând să atragem mai mulţi voluntari, organizaţi pe departamente ce vor fi bine structurate şi vor avea obiective clar stabilite”, completează Bogdan.


Bani pentru „Spitalul Copiilor”
Primul proiect a fost TROC STREET (Troc pe stradă) şi a presupus donarea de mese calde şi haine, pe timp de iarnă pentru oamenii străzii din zona Gării, dar şi pentru familiile care nu îşi permit luxul unei mese calde. Au urmat apoi constant vizite la familiile nevoiaşe, iar accentul a început să cadă în special pe copii. „În familiile cu copii, donaţiile încep cu jucării şi continuă cu alimente şi haine, în câteva rânduri chiar şi articole de mobile”, spune Bogdan.

 


Sarcinile se împart: de gătit se ocupă Bogdan, iar de colectarea donaţiilor Diana şi Alexandru care se deplasează la domiciliul celor ce doresc să ofere sprijin persoanelor defavorizate. Cu timpul, proiectele au început să crească şi să capete un impact mai mare. Astfel, în perioada 1-3 iunie, TROC a desfăşurat proiectul „Pie - Make a kid smile” (O plăcintă face un copil să zâmbească), iar cei de la Teatru Fix şi-au oferit sprijinul, donatorii putând aduce materia primă pentru plăcinte la cafenea. „După cum spune şi numele, ne-am propus să aducem zâmbete copiilor cu ajutorul plăcintelor pe care le-am copt, dar şi cu numeroasele dulciuri primite de la donatori”, a adăugat Bogdan. În trei zile, cel puţin 250 de copii s-au bucurat de plăcinte. Totul a fost posibil cu ajutorul a 50 de voluntari ce s-au implicat activ atât cu donaţii de materie primă, plăcinte gata făcute, cât şi prin faptul că au mers la grădiniţe din mediul rural, orfelinate şi familii nevoiaşe, alături de iniţiatorii campaniei.


A urmat „Spitalul Copiilor” pentru care cei de la TROC au reuşit să strângă 17.000 de lei din donaţii, ce urmează a fi folosiţi pentru modernizarea a două secţii din cadrul Spitalului de Pediatrie Iaşi. „A fost enorm de mult de muncă, nici nu ne-am aşteptat, dar rezultatul a fost pe măsură la fel şi satisfacţia. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat. Ne bucurăm însă că banii vor merge pentru confortul pacienţilor şi că în acest fel susţinem şi actul medical de calitate”, completează Bogdan.
Fiind pasionaţi şi de înot, cei din echipa TROC au participat la Swimathon Iaşi, eveniment de fundraising ce se desfăşoară în jurul unei competiţii de înot unde au reuşit să strângă mare parte din sumă. În paralel, se desfăşura şi sesiunea de vară de la UMF, fapt care i-a împins pe cei doi studenţi să se organizeze cât mai eficient pentru rezultate bune de ambele părţi. „Am învăţat foarte multe datorită acestui proiect, de la comunicare până la design, totul spre o comunitate sustenabilă”, spune Alexandru.

 


Luna acesta vor demara lucrările de modernizare, iar totul va fi postat pe pagina de Facebook a proiectului „Spitalul Copiilor” (facebook.com/spitalulcopiilor si facebook.com/facitroc ). În schimbul a ceea ce oferă, tinerii primesc îmbrăţişările copiilor, strângeri de mână, felicitări pe stradă de la persoane care îi recunosc şi le admiră iniţiativa şi mai ales mulţumirea că au ajutat pe cineva greu încercat de soartă. „Este de nepreţuit!”, spun în cor Diana, Bogdan şi Alexandru.

Citeşte şi: Interviuc cu dublu campion mondial la Taekwondo: „Nu poţi trăi din acest sport, îl practici doar în timpul liber”

Lucia HACMAN

Planurile de viitor ale asociaţiei sunt mari. Urmează organizarea pe departamente, iar principalele proiecte vor fi cele legate de educaţie. Un exemplu ar fi „Fondul pentru Rechizite”, prin care va fi susţinut accesul la educaţie al cât mai multor copii. Un alt proiect va fi desfăşurat alături de cei de la Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi şi va avea ca scop urmărirea şi identificarea mai facilă a patologiilor pacienţilor din mediul rural a căror adresabilitate vis-a-vis de sistemul de sănătate este destul de scăzută.

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei