Emblema tradiţiilor din Moldova -Ursul de la Dărmăneşti FOTO EXCLUSIV

Dimensiune font:

| 31-12-2014 11:00

Tradiţiile de altă dată şi portul popular îşi găsesc locul în fiecare an, pe data de 31 decembrie, la Dărmăneşti, judeţul Bacău * aici, ajunul Anului Nou este serbat prin jocul pieilor de urs şi al irozilor, obiceiuri ce sunt păstrate la poalele Munţilor Nemira de secole

La poalele Munţilor Nemira, în fiecare an, pe data de 31 decembrie, ursul de la Dărmăneşti prinde viaţă. Veche de secole, tradiţia jucatului pieilor de urs în cântecul vibrant al tobelor învigorează populaţia de pe Valea Trotuşului, dar şi spectatorii care vin din diferite părţi ale ţării pentru a lua parte la Festivalul naţional de obiceiuri şi tradiţii Ursul de la Dărmăneşti.

Iaşi: Vin alaiurile cu măşti la Festivalul „Datini şi obiceiuri de iarnă”!

„Este momentul culminant de peste an, care îi mobilizează pe toţi locuitorii urbei noastre cu mic cu mare”, povesteşte cu mândrie viceprimarul oraşului Dărmăneşti, Gheorghe Pădurariu. Pregătirile pentru jucatul ursului în ajunul Anului Nou încep cu două luni de zile înaintea sărbătorilor şi sunt supravegheate de un singur om: şeful cetei. „Fiecare cartier din Dărmăneşti formează câte o ceată. Oamenii sunt mânaţi în acest ritual de dorinţa de a duce mai departe tradiţia. Se adună în acest joc păgân atât copii, cât şi oameni maturi”, explică Gheorghe Pădurariu.


Ritual păgân la zi de sărbătoare

Deşi nu îi sunt cunoscute cu exactitate originile, jocul ursului şi-a găsit o semnificaţie în rândul locuitorilor de pe Valea Trotuşului. „De mic copil, bunicul îmi vorbea despre ţiganii care veneau pe meleagurile noastre cu puii de urs pe care îi puneau să joace pe spinarea celor care sufereau de dureri de şale. Aceştia erau numiţi ursari şi colindau lumea de la un capăt la altul”, povesteşte Gheorghe Cojocea, şeful cetei de urşi din cartierul Boiştea, localitatea Dărmăneşti.

Potrivit acestuia, deşi timpul a îngropat numeroase generaţii, tradiţia şi semnificaţiile jocului pieii de urs au rămas aceleaşi. „Ursul este însoţit de ursar, care se apără de furia fiarei cu o ghioagă”, explică şi viceprimarul. Jocul ursului are regulile sale stricte, peste care niciun flăcău din ceată nu trece. Pe data de 31 decembrie, când se joacă ursul în centrul oraşului, fiecare ştie cu exactitate ce are de făcut. „Tradiţia se transformă în această zi într-un spectacol atât pentru locuitorii Dărmăneştiului, cât şi pentru curioşi. Pe scenă urcă mai întâi măscăturile, care prin pocniturile şi jocul lor vor alunga spiritele rele de peste an. Urmează urşii, al căror joc este condus de ursar. De când eram copil, textul de la urs a rămas acelaşi, iar ritmul tobelor ne este în sânge”, povesteşte Gheorghe Cojocea.


Puterea fiarei nu piere niciodată
Tot de la Gheorghe Cojocea, şeful cetei din cartierul Boiştea, aflăm că jucatul ursului nu este chiar atât de simplu pe cât pare. „Noi, la Dărmăneşti, avem în ceată oameni mari, dar şi copii. Pieile de urs sunt adevărate şi pot ajunge la o greutate de peste 50 de kilograme, dacă animalul a ajuns la maturitate. Cu toate acestea, nimeni nu se plânge că a obosit. În momentul în care intri în blana de urs parcă absorbi puterea fiarei şi o poţi juca fără să te opreşti”, povesteşte ghidul nostru despre tradiţia păstrată cu sfinţenie an de an la poalele Nemirei.


Pieile de urs, păstrate peste an în locuri ferite de umiditate şi îngrijite de cei care în Ajunul Anului Nou le vor îmbrăca sunt împodobite cu doi canafi roşii, „ca să nu se deoache fiara” când joacă.
La Dărmăneşti şi ursarii au o ţinută parcă ruptă dintr-o lume de altă dată. „Bărbaţii sunt îmbrăcaţi cu iţari, cămeşă, sunt încinşi la mijloc cu un brâu ţesut pe vremea bunicilor, iar pe deasupra îşi poartă cu mândrie minteanul. În mână, un ursar adevărat va ţine ghioaga, o bucată de lemn sculptată şi împodobită de asemenea cu canafi, care îl va ajuta pe acesta să controleze ursul”, explică şeful cetei, arătându-ne un costum popular. Acelaşi port îi întâlnim şi la toboşari.


Aplauzele şi voia bună sunt răsplata ursului
Jucatul ursului pe toată Valea Trotuşului nu este o afacere, ci o bucurie pentru cei care reuşesc să ducă mai departe, an de an, tradiţiile. Particularitatea acestui ritual este dată de faptul că pieile de urs care atrag sute de privitori sunt naturale, achiziţionarea acestora şi întreţinerea lor fiind foarte costisitoare. „O piele de urs este în medie 1.000 de euro. Cu cât este mai frumoasă, cu atât preţul ei creşte, însă este o mândrie ca pe 31 decembrie să o îmbraci. Îţi creşte inima când vezi că părinţii îşi aduc copiii să o atingă”, povesteşte Vasilica Cojocea, arătând reporterilor cele două piei cumpărate în acest an, care aşteaptă, agăţate la grinda casei, să fie jucate pe 31 decembrie. „Să mergi cu ursul nu e o afacere. Totul vine din plăcere. Te naşti cu asta în sânge! De când m-am măritat şi am venit la Dărmăneşti, acum 20 de ani, soţul meu a făcut în fiecare an parte din ceata de urşi, după care a intrat şi băiatul meu”, povesteşte Vasilica. Deşi mai toată lumea primeşte ursul să le „joace în bătătură” pentru a aduce bogăţie în anul care urmează să înceapă, ceata nu se întoarce cu bani mulţi acasă. „Nimeni nu merge cu ursul pentru bani. Bucuria mare este atunci când întreaga curte a omului care ne primeşte se umple cu urşi, iar după ce jucăm, acesta ne cinsteşte cu drag”, explică şeful cetei cu încântare reporterilor. Ursarii din Dărmăneşti joacă la fiecare casă, iar bucuria acestora creşte atunci când în urma lor se formează un convoi de curioşi fascinaţi de ritualul acestora.


Măşti vândute în toată lumea

Deoarece respectarea tradiţiei este o treabă costisitoare, familia Cojocea a găsit o modalitate plăcută de a obţine venituri. „M-am apucat să confecţionez măşti tradiţionale, în primul rând pentru a evita ca mascaţii de la Dărmăneşti să mai poarte pe 31 decembrie măşti din comerţ. După ce am făcut câteva, le-am fotografiat şi le-am postat pe o reţea de socializare”, explică Vasilica.
Drumul spre inimile iubitorilor de tradiţii nu a fost foarte lung, iar familia Cojocea a început să fie contactată de cumpărători din toată lumea pentru a intra în posesia măştilor făcute manual, din Dărmăneşti. Preţul uneia nu depăşeşte 100 de euro şi este mic luând în calcul materialele folosite, cât şi migala de care dă dovadă Vasilica, atunci când le confecţionează. Banii făcuţi din vânzarea acestor măşti sunt reinvestiţi în costume populare, deoarece întreaga familie vrea ca la sfârşitul anului ceata din Boiştea să fie cea mai frumoasă. „Anul acesta am mai cumpărat două costume populare. Le spăl, le apretez şi le calc pentru cei care le vor îmbrăca pe 31”, explică Vasilica Cojocea, mândrindu-se cu portul popular pe care îl păstrează peste an cu atâta grijă, doar pentru a fi îmbrăcat la jucatul ursului.
 

Dansul irozilor
Ajunul Anului Nou este marcat şi de dansul irozilor, la Dărmăneşti. „Şi acest obicei ne este cunoscut de la bunici. Dansul irozilor are o conotaţie religioasă, fiind legat de Naşterea lui Iisus”, explică viceprimarul Gheorghe Pădurariu. În ceata de irozi din Dărmăneşti vei putea vedea atât fete, cât şi băieţi, îmbrăcaţi în straie populare şi ţinând în mâini săbii de lemn. „Săbiile cu care jucăm noi amintesc de cei 14.000 de prunci care au fost ucişi la porunca lui Irod, ce conducea regatul evreu”, povesteşte Andreea, una dintre fetele din ceata irozilor, plimbându-ne prin cuvântul Scripturii.


Ursul de la Dărmăneşti inclus în patrimoniul cultural mondial

Deoarece toţi locuitorii de pe Valea Trotuşului îşi doresc ca tradiţia jucatului pieilor de urs să nu apună, autorităţile au făcut, încă din anul 2011, demersuri pentru introducerea acestui obicei în patrimoniul cultural UNESCO. „Au fost comisii de la Bucureşti care ne-au vizitat, însă răspunsul acestora nu a fost îmbucurător pentru noi. Din cauza faptului că la Dărmăneşti, Comăneşti şi Asău sunt jucate piei naturale de urs; acum se încearcă îngrădirea acestor obiceiuri pe principiul că dansul ursului stimulează braconajul”, a declarat Gheorghe Pădurariu, viceprimarul oraşului Dărmăneşti.

Potrivit acestuia, singura posibilitate prin care dansul ursului de la Dărmăneşti poate intra în patrimoniul cultural UNESCO este ca fiecare proprietar al unei piei de urs să aibă acte de provenienţă pentru aceasta. Problema apare în cazul pieilor care sunt lăsate moştenire de bunici, dat fiind că o astfel de piele poate rezista şi 20 de ani, în cazul în care este păstrată în condiţii propice.
Chiar dacă nu face parte din patrimoniul UNESCO, dansul ursului de la Dărmăneşti este cunoscut în toastă ţara, datorită numărului mare de concursuri la care au fost prezente cetele de pe Valea Trotuşului. Anca BURNICHE


„Oamenii sunt mânaţi în acest ritual de dorinţa de a duce mai departe tradiţia. Se adună în acest joc păgân atât copii, cât şi oameni maturi”- Gheorghe Pădurariu, viceprimarul oraşului Dărmăneşti

 


„În momentul în care intri în blana de urs parcă absorbi puterea fiarei şi o poţi juca fără să te opreşti” - Gheorghe Cojocea

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei