EXCLUSIV Fotografiile ofiţerilor care au luptat pentru păstrarea Marii Uniri
Dimensiune font:
„Souvenir regiment din Budapesta. Pe când se afla iubitul meu regiment în acest oraş ca armată de ocupaţie sub comanda D-lui Lt. Colonel Gerota Ioan, unde am stat de la 6 August până la 14 Noiembrie anul 1919 – Unde împreună cu camarazii din prezentul album am petrecut aceste zile de mare însemnătate pentru Istoria Neamului Românesc”, sunt cuvintele aproape şterse de trecerea timpului (aproape un secol!), însemnate pe prima copertă interioară a albumului pe care îl păstrează cu drag şi sfinţenie Dumitru Bazon.
Textul este semnat de sublocotenentul Maximilian Irimescu, din Regimul 8 Vânători. Albumul din anul 1919 cuprinde chipuri ale ofiţerilor încă tineri, care au luptat pentru a păstra ceea ce Armata Română a câştigat la 1 decembrie 1918, din Primul Război Mondial.
Citește și Viaţă furată pentru „Deşteaptă-te, române!”
Fotografiile au fost făcute în contextul în care una dintre primele decizii ale noului conducător al Ungariei - Béla Kun -, odată cu instaurarea regimului bolşevic, a fost aceea de a contesta unirea Transilvaniei cu România. „Din familie am albumul acesta - unicat - de o importantă valoare istorică, fiind dovada a ceea ce a făcut Armata Română pentru Ungaria. Mama mea s-a căsătorit cu căpitanul Irimescu Maximilian - tată vitreg. Ar trebui să se ştie că ofiţerii români au fost în Budapesta şi i-au scăpat pe unguri de bolşevici”, a explicat Dumitru Bazon, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România – Filiala Iaşi, din anul 2007.
Andreea IGNEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau