FOTO Stelele sunt mai strălucitoare la Bârlad

default

Dimensiune font:

| 23-05-2015 05:00

Mii de persoane pe an ajung mai „aproape” de cer, pentru câteva zeci de minute urmărind cu atenţie mişcarea planetelor, a stelelor, şi aflând detalii despre Galaxie, prezentate cu pasiune de muzeograful Ciprian Vîntdevară în timpul spectacolelor din Planetariul de la Bârlad. Aceeaşi pasiune a dus la descoperirea, prin intermediul Observatorului Astronomic, unui nou obiect – foarte rar, de altfel. Reuşita este cu atât mai importantă cu cât România a contribuit cu foarte puţine descoperiri în domeniu. 

Peste 8.000 de vizitatori se bucură anual de spectacolele oferite la Planetariul din Bârlad, unde constelaţiile, planetele, astrele îşi dezvăluie câteva dintre secrete. „Aşezaţi-vă comod şi priviţi cupola Planetariului. Ce vedeţi acum proiectat este cerul aşa cum se vede în acest moment”, sunt primele cuvinte pe care le auzi, imediat ce lumina este stinsă, iar stele îşi fac încetul cu încetul apariţia.

Paşii prin galaxie ne sunt purtaţi de Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Planetariu şi Observatorul Astronomic. „Chiar în faţa noastră vedem un astru strălucitor. Acesta este Soarele! Aici avem posibilitatea de a vedea cerul cu stele, dar şi fără, pentru că albastrul pe care îl ştim atât de bine se datorează atmosferei Pământului. Dacă nu am avea atmosferă, am vedea cerul negru cu foarte multe stele, iar Soarele ar fi extrem de strălucitor... În planetariu, pot să mă joc cu timpul, îl pot da înainte sau înapoi, după cum doresc. Voi aţi privit vreodată cerul, stelele? Cu siguranţă ştiţi că toate stelele pe care le vedem sun din Galaxia noastră. Ştiţi cum se numeşte?”, continuă lecţia nonformală de astrologie, implicându-i din ce în ce mai mult pe participanţii de toate vârstele. Copiii se lasă prinşi în jocul muzeografului Ciprian Vîntdevară şi răspund repede, într-un glas: „Calea Lactee!!!”.

La finalul experienţei, cu toţii simt că deja cunosc mai multe despre Univers şi îşi promit că vor reveni pentru un alt spectacol, în timpul căruia alte şi alte taine le vor fi dezvăluite. De asemenea, sunt invitaţi să viziteze seara Observatorul, unde „teoria este pusă în practică”. „Eu pun accentul foarte mult pe practică şi mulţi dintre vizitatorii de la Planetariu, vin şi la Observatorul Astronomic. Acolo îi învăţ cum să folosească instrumentele necesare şi îi ajut să localizeze pe cer diverse constelaţii, stelele cele mai importante din Galaxia noastră, planetele”, explică Ciprian Vîntdevară.

O descoperire de excepţie
Dotările Observatorului Astronomic din Bârlad l-au transformat într-unul dintre cele mai performante din ţară. Primul telescop a fost achiziţionat în 2006, iar, ulterior, prin două proiecte, s-au alăturat instrumente pentru public, dar şi pentru cercetare, astrofotografie, culminând cu obţinerea codului MPC - Minor Planet Center - în anul 2013. „Astfel, acum putem raporta măsurători de poziţii, de asteroizi, de comete la MPC, institut-departament al NASA (SUA) care colectează date de la peste 1.800 de observatoare din întreaga lume - inclusiv de la noi”, argumentează muzeograful importanţa existenţei unui echipament de cercetare.

Cu instrumentele necesare, pasiune, curiozitate şi, poate mai ales, răbdare, Bârladul a pus România pe harta ţărilor cu descoperiri în astrologie. „De 2013 şi până în prezent ne-am perfecţionat, şi din toamna anului 2014 am început să căutăm supernove în galaxiile mari şi uşor accesibile pentru telescopul nostru. Rezultatele nu au întârziat să apară. La începutul lunii februarie am reuşit să facem o descoperire istorică atât pentru Bârlad, cât şi pentru astronomia românească”, spun cu mândrie binemeritată reprezentanţii Muzeului „Vasile Pârvan”.

În noaptea de 10 spre 11 februarie, Ciprian Vîntdevară a observat un obiect ceresc nou, raportând MPC o posibilă descoperire a unei supernove cu magnitudinea 16.5 într-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare. Două zile mai târziu, astronomul neozeelandez Stu Parker a confirmat descoperirea muzeografului român, utilizând un telescop din Spania. Apoi, s-a constat că obiectul nou descoperit nu era o supernovă, pentru aproximativ o lună natura acestuia fiind incertă, deşi numeroase forumuri şi site-uri internaţionale de specialitate au publicat diverse articole pe această temă. Abia pe 11 martie, specialiştii au hotărât că este vorba despre o novă roşie luminoasă, informaţiile fiind confirmate în urma mai multor observaţii astronomice ştiinţifice.

Concluzia la care s-a ajuns oferă un plus descoperirii lui Ciprian Vîntdevară - obiectul este foarte rar! „Datorită numărului mic de astfel de obiecte descoperite până în prezent, novele roşii nu sunt încă înţelese foarte bine de către oamenii de ştiinţă. Pentru mine şi echipa de la Observatorului Astronomic este un moment unic şi cu siguranţă va rămâne în istorie. Am demonstrat că avem dotarea şi posibilitatea să facem descoperiri ştiinţifice în acest domeniu!. În plus, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad a devenit primul observator astronomic din România ce a descoperit o novă roşie luminoasă în altă galaxie”, subliniază Ciprian Vîntdevară. De asemenea, acesta aminteşte mult prea puţina experienţă la nivelul ţării în studierea astrologiei, neexistând nici măcar un Observator Astronomic Naţional, care, spune muzeograful de la Bârlad, „nu presupune costuri extreme...”.

Bârladul promite mult în viitorul astronomiei din România
Pasiunea pentru studiul astrelor este împărtăşită de numeroşi locuitori ai Bârladului, mulţi dintre ei fiind tineri, care, în ciuda vârstei fragede, se implică în diverse acţiuni şi au importante rezultate în acest domeniu. Dovadă sunt elevii care participă la olimpiade şi care îmbină teoria pe care o învaţă în şcoală cu ore de practică la Observator, dar şi acţiunile Astroclubului „Perseus”, fondat tot de muzeograful gălăţean Ciprian Vîntdevară. Membri sunt de la copii în clasa a III-a până la persoane adulte. „În general, eu pun accent pe aspectele practice, îi învăţ cum să folosească un telescop, să se orienteze pe cer - să cunoască principalele constelaţii, unele stele mai strălucitoare, să localizeze corect planetele pe cer folosind programe, hărţi, atlase stelare. Bineînţeles, facem şi cursuri teoretice, însă nu cum sunt cele de la şcoală - formule, calcule. Nu! Ne axăm foarte mult pe exemple, imagini, totul fiind mult mai lejer”, precizează fondatorul „Perseus”.

De asemenea, nu lipsesc taberele de vară, în timpul cărora participanţii evadează pentru câteva zile, în perioada iunie-iulie, din mediul încărcat de poluare luminoasă al oraşului - care îngreunează mult observaţiile. Apoi, în ultimii patru ani, a fost organizată Şcoală de Vară „Descoperă Universul”, fiecare ediţie bucurându-se de un număr din ce în ce mai mare de participanţi. În aceste momente, „elevii” cei mai buni ai Astroclubului „Perseus” devin timp de patru zile „profesori”, ei fiind cei care susţin cursurile intensive pentru novicii în astronomie.

La finalul Şcolii de Vară, unii participanţi fac primii paşi spre o nouă pasiune, alţii transmit mai departe informaţiile pe care le-au acumulat, dar toţi primesc diplome, importante în întocmirea unui CV. „Aşa am început şi eu, cu multe ore de voluntariat. Când am ajuns membru al echipei Muzeului Vasile Pârvan au contat foarte mult şi diplomele de participare la astfel de acţiuni. În plus, am făcut cunoştinţă cu practica în acest domeniu! Acum, prin activităţile noastre ne punem în valoare pasiunea, dar încercăm şi să popularizăm, să facem cunoscută şi această ramură a ştiinţelor - astronomia”, încheie Ciprian Vîntdevară, muzeograful român care a făcut una dintre puţinele descoperiri ale ţării noastre în domeniul astrologiei. Andreea IGNEA

* * *

Născut la Galaţi, Dumitru Ciprian Vîntdevară a urmat cursurile Facultăţii de Geografie din localitate, fiind înclinat din copilărie spre ştiinţe. Încă din primul an din viaţa de student, a descoperit pasiunea pentru astrologie, domeniu mult prea puţin studiat în România, fapt ce nu a fost un impediment pentru el. În urmă cu zece ani a fondat Astroclubul „Călin Popovici”, alături de alţi colegi care îi împărtăşeau pasiunea. Cinci ani mai târziu a devenit o parte din familia specialiştilor de la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, instituţie ce a sărbătorit anul trecut centenarul. „Observatorul astronomic a fost o ambiţie personală! De fapt, acesta şi, bineînţeles, descoperirea sunt cele mai importante momente din viaţa mea. Totuşi, cred că orice om de ştiinţă, indiferent de domeniu, îşi doreşte să reuşească să aibă cel puţin o descoperire”, subliniază Ciprian Vîntdevară.

 

* * *
Până a ajunge la etajul pavilionului Muzeului „Vasile Pârvan” unde se află Planetariul, vizitatorii mai au o surpriză - colecţia maestrului Marcel Guguianu, căruia îi este dedicat pavilionul. De asemenea, patrimoniul Muzeului din Bârlad de peste 100.000 de piese este expus în cinci sedii, care anual se bucură de mii de vizitatori din localitate, din întreaga ţară, dar şi din străinătate, aceştia revenind deseori în sălile încărcate de istorie. În plus, arta vizuală este îmbinată cu muzica, de câteva ori pe lună Pavilionul „Marcel Guguianu” găzduind concerte, care se bucură de un real succes în rândul melomanilor din Bârlad.

* * *
Prima filă din istoria Observatorului Astronomic din Bârlad a fost scrisă în anul 2006, când a fost achiziţionat primul telescop pentru observaţii astronomice, din fondurile proprii ale Muzeului „Vasile Pârvan”, la iniţiativa directorului instituţiei, Mircea Mamalaucă. A urmat o perioadă dificilă, între anii 2008-2010, lipsa unui specialist limitând vizitarea observatorului. Apoi, din 2010, odată cu venirea unei persoane specializate - Ciprian Vîntdevară -, observatorului şi-a deschis larg porţile. Dotări au fost făcute în 2009, 2010 (din fondurile muzeului), iar în perioada 2011-2013, observatorul a intrat într-un intens proces de modernizare, prin două proiecte în valoare totală de 10.000 euro. De asemenea, din 2010 Planetariul din Bârlad, construit prin fonduri europene, oferă spectacole diverse, toate la fel de atractive, cu teme sugestive - „Atingând marginea Universului”, ALMA („Atacama Large Millimetre "0,"”), „Galaktos”, „Sistemul Solar”, „Cursa spre Pământ”, „Două bucăţele de Sticlă” sau „Tărâmul Luminii”.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei