FOTO/VIDEO Istoria neştiută a celei mai frumoase biblioteci din lume

default

Dimensiune font:

| 31-01-2015 05:45

Biblioteca Universităţii „Gh. Asachi” Iaşi este considerată cea mai frumoasă din lume, conform voturilor primite pe site-ul boredpanda.com. Istoria de peste 120 de ani, dar şi numeroasele renovări după avariile produse de bombardamentele din 1944 sau cutremurul din 1977 nu i-au şters nimic din grandoarea impregnată de secolul al XIX-lea. Perioada este caracterizată prin îmbinarea armonioasă dintre clasicismul ce aminteşte de Roma şi Grecia Antică şi stilurile postbaroc şi rococo, elementele ce ne transpun într-o altă lume. 

Recent nominalizată într-un top mondial, Biblioteca Universităţii „Gh. Asachi” Iaşi a fost desemnată cea mai frumoasă bibliotecă, loc pe care şi-l păstrează, în continuare, chiar dacă încă nu a fost încheiată competiţia. Stilul deosebit şi impunător al construcţiei situate în cadrul corpului A al Universităţii „Al.I. Cuza” a câştigat admiraţia şi respectul studenţilor, dar şi al internauţilor care i-au oferit votul. „Atât eu, cât şi colegii mei ne-am votat Biblioteca încă de când am aflat că a intrat în această competiţie. Nu pot spune că restul nu sunt frumoase, dar cred că a noastră e cea mai frumoasă. Am mers foarte des să studiez acolo sau să citesc şi alte cărţi, care nu ţin în mod neapărat de domeniul tehnic. În plus, ştiam de existenţa ei înainte să vin la facultate, pentru că şi tatăl meu a petrecut multe ore în Biblioteca Universităţii şi mi-a povestit de ea”, a povestit Alexandru, student la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice.

Citeşte şi Un secol de istorie
„Totul a fost respectat întru totul - de la adâncimea la care a fost descoperit mormântul, adică trei metri, până la obiectele cu care erau îngropaţi morţii în secolul al V-lea”

Scopul competiţiei, iniţiate de site-ul boredpanda.com, a fost de a readuce în atenţie bibliotecile care, în trecut, erau adevărate centre ale progresului intelectual şi care acum pierd teren în faţă cărţilor de tip electronic sau audio. „Acest clasament este o onoare pentru noi, dar şi pentru generaţiile trecute ori cele viitoare. Biblioteca şi, bineînţeles, întregul Palat Universitar din Copou, care sunt de o frumuseţe deosebită, au fost proiectate pe baza valorilor culturale europene”, aminteşte Neculai-Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică în cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” (UTI) Iaşi.

 

O istorie de peste un secol
Numeroase persoane au trecut pragul bibliotecii din Copou - unii pentru a-i citi cărţile, alţii pentru a se bucura pentru câteva clipe de o arhitectură deosebită -, dar puţini sunt cei care îi cunosc istoria tumultuoasă.

Prima pagină din istoria Bibliotecii a fost scrisă în anul 1892, când necesitatea şi importanţa construirii Palatului Universităţii pe Copou a devenit o prioritate a statului. Inaugurată pe 28 ianuarie 1860, în prezenţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prima instituţie de învăţământ superior din ţară îşi avea sediul într-un spaţiu inadecvat complexităţii actului didactic - un imobil de pe strada Universităţii cumpărat de stat de la Ruxandra Roznovanu, cu suma de 18.000 lei, şi complet renovat de arhitectul Ştefan Emilian.

De altfel, la vremea aceea, numeroase instituţii din ţară funcţionau în spaţii inadecvate, sediile acestora fiind în vechi case boiereşti ori în palate domneşti sau construite de boieri. „În acest context, în anul 1892, s-a pus piatra fundamentală a Palatului Universităţii de pe Copou, pe baza schiţelor elaborate de Petru Poni, ministru al Instrucţiei Publice şi profesor la Universitatea din Iaşi, după anii de studiu din Germania, Austria şi Elveţia. Apoi, proiectul final a fost realizat de renumitul arhitect Louis Blanc, stabilit în România, care a proiectat şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. Astfel, în perioada 20-23 octombrie 1897 a fost inaugurat noul palat, actualul corp A al Universităţii Cuza, dar şi al Universităţii Tehnice, fiind prezent la eveniment şi regele Carol I”, povesteşte prorectorul Neculai Seghedin.

 

Biblioteca în timpul războiului
Acesta este doar începutul istoriei învăţământului superior ieşean şi, implicit, a Bibliotecii Universităţii „Gh. Asachi” Iaşi. Dacă în timpul Primului Război Mondial, Palatul Universităţii nu a suferit avarii importante, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre perioada celui de-al Doilea Război Mondial. „Din păcate, nu avem prea multe fotografii vechi cu biblioteca. Dar, există câteva fotografii şi documente care atestă traseul dramatic pe care l-au parcurs Palatul Universităţii şi Biblioteca, bineînţeles, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact, în perioada iulie-august 1944”, explică prorectorul UTI.

Practic, după bombardamentele din acea tristă perioadă, Biblioteca fusese grav avariată, iar campania de reparaţii şi modernizări a durat până la finalul anilor 1950. Deşi aceasta a fost cea mai mare dramă prin care a trecut Biblioteca Universităţii Tehnice, ea nu este singura, noi lucrări de restaurare fiind necesare după cutremurele devastatoare din anii 1977 şi 1990.

 

O arhitectură de o frumuseţe extraordinară
În ciuda numeroaselor reparaţii şi restructurări, Biblioteca Universităţii Tehnice îşi păstrează elementele arhitecturii iniţiale şi nu a pierdut nimic din farmecul secolului al XIX-lea, conturat prin îmbinarea perfectă a stilurilor vremii. Acestea sunt vizibile încă de la primii paşi făcuţi printre miile de cărţi din domenii diverse, iar intervalul de timp petrecut în sala de lectură pare a-şi purta vizitatorii într-o epocă demult apusă, chiar dacă nu lipsesc cele câteva calculatoare. De altfel, în perioada în care a fost construită biblioteca, tânărul stat suveran, independent, nu avea specialişti în domeniu. „Toată lumea şi-a îndreptat privirea spre Occident, spre Franţa - sora noastră mai mare întru cultură şi latinitate -, iar tineretul a fost încurajat să studieze acolo. De aici au venit primii specialişti, arhitecţi, constructori, ingineri, care au proiectat şi construit asemenea edificii cum este actuala Bibliotecă a Universităţii Tehnice. Şcoala franceză era una de sorginte academică, stilul fiind academic-eclectic. Adică, vorbim despre acea îmbinare între clasicism, postbaroc şi rococo”, explică stilul arhitectural al construcţiei Emil Dragoş Ciolacu, arhitect de aproximativ 40 de ani şi cadru didactic în cadrul UTI Iaşi.

În plus, acesta apreciază că sala în sine este extraordinară prin stil, fiind un monument de arhitectură în cadrul întregului monument istoric reprezentat de Palatul Universităţii. Astfel, datorită numeroaselor elemente de arhitectură, care îndeplinesc cerinţele de stil, Biblioteca Universităţii Tehnice, ca entitate, a fost trecută, încă din anul 1955, pe lista monumentelor istorice ale statului.

Andreea IGNEA

Programul Bibliotecii Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi
- luni-vineri: 7:30 - 15:30
- sâmbătă-duminică: închis

* program cu publicul
- luni-vineri 8:00 - 15:00
- sâmbătă-duminică: închis


* * *
Biblioteca Universităţii Tehnice, a surclasat în competiţia lansată de site-ul boredpanda.com instituţii de renume din Ungaria, Cehia, Irlanda, Brazilia, Austria, SUA, Olanda, Franţa, Portugalia, Germania, Norvegia şi Marea Britanie

* * *
„Biblioteca necesită urgent reparaţi de consolidare, de restaurare, dar ar putea fi un obiectiv turistic extraordinar! Dacă am avea puterea financiară să redăm această sală circuitului public şi de interes turistic, ar fi minunat, pentru că majoritate bibliotecilor din State Unite, din Franţa, sunt publice. Chiar dacă nu te opreşti să răsfoieşti o carte, ele pot fi vizitate de toată lumea” - Emil Dragoş Ciolacu, arhitect
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei