Iaşul fantomelor

default

Dimensiune font:

| 05-12-2015 06:00

Ieşenii nu duc lipsă de poveşti cu fantome, vampiri şi alte apariţii supranaturale * unele vin din negura vremurilor, altele sunt legate de evenimente macabre recente * oamenii vorbesc despre posedări demonice, vizite vampirice sau apariţii misterioase la ferestre * unele au fost şi imortalizate în poze

 

Cetate veche, cu amintiri pierdute în negura vremurilor, Iaşul nu duce lipsă de poveşti cu fantome. Nălucile au uneori o istorie uşor identificabilă, alteori rămân un mister dătător de fiori pentru cel căruia i s-au arătat.
Un adevărat vânător de fantome este administratorul site-ului Lovendal.net. Una dintre istoriile sale priveşte Iaşul comunist. „Mă uitam prin arhiva cu poze despre vechiul Iaşi - sunt pasionat de oraşul meu natal - şi am găsit o poză intitulată Iaşi, 1976, Rond Gară. Uitaţi-vă în partea ei dreaptă, jos. Apare conturul unui chip cu plete, greu de dat seama dacă e femeie sau bărbat, şi o îmbrăcăminte până la nivelul abdomenului. Chipul se pare că priveşte de sus, undeva în lateral stânga sa, în jos. Dar, privind-o din acelaşi unghi, mi-am dat seama că ar putea fi figura unui militar, care priveşte de la dreapta la stânga, cu un halou negru în jurul capului şi care poartă o bonetă militară şi o uniformă preponderent albă în faţă. Oricare din soluţii ar fi, e un chip fantomatic…”.
Tot lui îi aparţine şi o fotografie recentă. „Aşadar, într-o zi pe la începutul lui februarie 2013, mă plictiseam, aşa că am luat cu mine aparatul de fotografiat şi am făcut nişte poze în oraş, la asfinţitul soarelui. Mai exact, în Piaţa Unirii. Pozele nu erau chiar interesante, aşa că multă vreme au stat în memoria aparatului, fără să le descarc. Asta până când le-am descărcat şi ghici ce-am văzut… La una dintre poze, am surprins Hotelul Traian, probabil cel mai vechi hotel din Iaşi, construit în jurul anului 1880, după planurile celebrului Eiffel. Da, arhitectul care a proiectat şi Turnul Eiffel din Paris. Mă uit atent la ferestrele hotelului şi nu ştiu, ori am prea multă imaginaţie, ori jocul de lumini şi umbre e cu adevărat ciudat, căci eu văd vreo două chipuri fantomatice la două ferestre! Pe ambele le-am încadrat cu roşu în fotografie”.
Legende cu domni şi... canibali
Zonă încărcată de istorie este şi bulevardul Ştefan cel Mare. Teorii ale unor istorici, dar şi legende vorbesc despre catacombe întinse, vechi temniţe şi căi de comunicare domneşti, folosite şi ca adăposturi la invaziile turcilor şi ale tătarilor. Potrivit cronicarilor, prin secolul al XVI-lea, curtea cuprindea multe clădiri, nu doar divanul mare sau spătăria, ci şi cazărmi, grajduri, băi, cuhnii, pulberării, vama domnească. Din nefericire pentru ieşenii de astăzi, nu fermecătoare domniţe sau oşteni viteji bântuie zona, ci amintirea atroce a unei crime recente.
Un tânăr şi-a ucis în catacombele de la Cub sora. Pentru unii ieşeni, misterul acelui act feroce nu a fost în totalitate dezlegat. „Uneori o aud plângând pe fată, noaptea. Eu stau într-un bloc din zonă şi de multe ori am coşmaruri. Înainte să se întâmple crima, câteva nopţi la rând m-a trezit senzaţia de sugrumare. Am citit apoi, într-un ziar, că a strangulat-o cu bretelele ghiozdanului. De multe ori m-am gândit să mă mut, dar ceva parcă mă opreşte de fiecare dată. Nu cred că biata fată şi-a găsit odihna”, ne-a spus Elena T.
O teorie şi mai sinistră o are pensionarul Decebal Popescu: „Eu ştiu că acolo s-au întâmplat mai multe. Criminalul, cel care a fost condamnat, e vinovat doar pe jumătate. Poate că el a făcut, dar nu era ideea lui. Era, cum să vă spun, controlat, posedat, doar un fel de vas. Funcţiona ca o maşină, ca un zombie. Şi cred că ştiu cine a făcut asta de fapt. Lucifer, Satana sau cum vreţi să îi mai spuneţi. De fapt, un vampir, un canibal. Nu degeaba biata fată arăta ca mâncată. Ştiu şi asta. Vă miraţi, nu? Pozele nu au fost date publicităţii, dar eu ştiu”.
Vampirul din cavou
Nu puteau lipsi istoriile cu fantome nici la Cimitirul Eternitatea, locul de ultimă odihnă al multor personalităţi ale Iaşului. Nu Ion Creangă sau Mihail Kogălniceanu îi urmăresc însă cu ochi atenţi pe alei pe vizitatorii de ocazie sau cei veniţi să aducă rudelor un omagiu. „Am avut o experienţă care m-a marcat, acum câţiva ani. Abia venisem în Iaşi, student în anul întâi. Îmi plac chestiile gotice, atunci cam aveam pata pusă pe cimitire. Am venit să văd cum e, că auzisem multe despre ăsta din Iaşi. Când am intrat, nu am avut nicio frică, nu m-am gândit la moarte ca la o chestie de care să mă tem. Am hoinărit printre alei, mai ales în zona veche. Era un cavou vechi, cu uşa deschisă. M-am aşezat în fund, pe pământ, şi mă uitam în jos, în întuneric. Scările erau sfărâmate, nu puteam coborî. Am simţit un fior şi ceva ca o prezenţă care se uita la mine, de departe. Ca din altă lume. Atunci am văzut ceva. Un schelet care se uita la mine, cu ochi roşii”, ne-a povestit Tudor Andriesei.
Istoria nu s-a terminat însă aici: „Au trecut câteva săptămâni. Dormeam, eram singur în camera de cămin. La un moment dat, am auzit zgomote. Parcă era ca un toiag care se lovea de podea. Am tresărit, am deschis ochii. Era întuneric şi m-am uitat la ceas. Două şi ceva. Am simţit că o ia inima razna şi acelaşi tip de prezenţă. Nu sunt slab de înger, am trăit la ţară o vreme, iarna mă mai întâlneam cu lupii pe drum şi nu aveam greţuri. Dar de data asta eram îngrozit. Apoi uşa s-a deschis singură. Am dat să aprind veioza, becul s-a ars. Pur şi simplu, simţeam că a intrat cineva în cameră. Nu vedeam cine e, nu cu ochii, dar cu mintea vedeam scheletul ăla şi simţeam că îi e foame. Ca într-un film prost, nu? Apoi am simţit durere la gât, un fel de muşcătură, şi mi s-a rupt filmul. Dimineaţa eram slăbit, aveam spasme, greţuri, ameţeală. Mi-a luat vreo trei zile să îmi revin. Au trecut ani şi încă am coşmaruri cu noaptea aia, şi nicio explicaţie”.
Desigur, mulţi ar putea spune că toate acestea sunt doar rodul unei imaginaţii înfierbântate, iluzii create de minţi cărora realitatea li se pare prea fadă sau prea tristă. Dar oare aşa să fie? Ce ar însemna ca realitatea noastră confortabilă, raţională să fie de fapt iluzia? Cristina CZELLER

Casa ultimului călău
O adevărată celebritate în materie de fantome e imobilul dărăpănat din Manta Roşie, în care se spune că ar fi locuit ultimul călău al Iaşului, Gavril Buzatu. Iertat de temniţă tocmai pentru a-i pedepsi pe alţi răufăcători, acesta este portretizat de scriitorul Eugen Sendrea drept „o namilă de om, al cărui cap trecea cu mult de pragul de sus al unei uşi”. „Faţa slută, părul lung, murdar şi vâlvoi şi privirea sălbatică ar fi îngheţat de frică orice fiinţă omenească. Purta un suman lung, ţărănesc, pe umeri îi atârna o traistă, iar în mâna dreaptă ţinea un drug de fier. Avea ochii mici ca două măsline”.
Casa a slujit drept cantină Spitalului Socola, pentru ca, ajunsă la fostul Combinat de Utilaj Greu, să cadă în cele din urmă în ruină. În ciuda folosinţei prozaice, în jurul său s-a ţesut o adevărată mitologie. Unii ar jura că locul e bântuit de spiritele celor executaţi de Buzatu, care strigă după răzbunare, alţii cred că acolo îl poţi întâlni pe strigoiul proprietarului, lustruindu-ţi securea sau oglindindu-se într-un bazin cu sânge. Iubitorii de paranormal se mai pot delecta cu istorii despre urlete ori hohote în miez de noapte, lumini stranii şi arătări întunecate gonind prin pădurea din apropiere.

Drumul bântuit
Drumul dintre satele Sârca şi Luncani e şi el de legendă. Din ce spun oamenii locului, e bântuit de spirite care caută... om bun. Ele se adună la capătul unui iaz secat şi merg pe urmele drumeţilor preţ de 3 kilometri. Aici au fost îngropaţi în grabă soldaţi căzuţi în 1917, care acum apar sub formă de siluete translucide şi tăcute, pe partea dreaptă a drumului. Bătrânii cred că ei sunt prinşi în zona dintre lumi, aşteptând să li se deschidă poarta spre o alta, poate mai bună.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei