Întâlnire cu Diavolul!
Dimensiune font:
Din paginile cărţilor sau de pe marele ecran, Diavolul a devenit, în ultimele decenii, o figură familiară, ba chiar simpatică uneori. Ideea târgului cu Lucifer, veche de sute de ani, a cam pierdut din aura de mister. Doritorii găsesc instrucţiuni pe internet despre cum să-şi vândă sufletul, ba şi... formulare de completat! Ce spun însă ieşenii despre o asemenea metodă de rezolvare a problemelor existenţiale?
De la superstiţii, la glume
Pentru unii, ideea unei tranzacţii cu un asemenea partener pare mai degrabă o glumă sau o relicvă a istoriei. „Poveştile astea cu Diavolul le spuneau la ţară, la gura sobei. Azi, le citeşti în romane proaste. Nu mai trăim în Evul Mediu, să ardem oamenii pe rug şi să-l vedem pe Diavol peste tot! Ştiţi care-i treaba? Unii sunt gata să facă tot ce depinde de ei pentru a avea succes în viaţă, iar alţii doar caută scuze ca să abandoneze lupta şi să întindă mâna la cerşit”, ne-a spus inginerul Andrei Crudu. Alţii, ca pensionarul Vasile Teiu, şi-au cam pierdut încrederea în posibilităţile celui cu coarne: „Dacă Diavolul există, o fi şi el depăşit de situaţie. Se uită în jur, se scarpină-n creştet şi nu mai ştie ce să înţeleagă din viaţa din România. Ce ţară-i asta, unde cea mai mare parte din populaţie e până-n gât în necazuri, dar acceptă orice de la politicieni şi afacerişti de doi lei? Unde şpaga face legea? Ce să ne mai fluture pe sub nas Satana?”.
Sunt şi ieşeni care fac imediat asociaţiile cinematografice. „Asta-i o păcăleală sau v-aţi uitat aseară la Supernatural? Îmi place şi mie serialul, am văzut câteva sezoane la televizor, şi restul pe internet. Acolo, trebuia să mergi la o răscruce şi să îngropi ceva ca să vină demonii. Şi arată ca oamenii, doar că au ochii negri, iar înţelegerea se face cu un sărut”, a comentat eleva Alina Burcă. Mai puţin în temă cu metoda de negociere e studentul Codrin Boca: „Şi chiar ştiţi cum se face asta? Adică, postezi un anunţ pe ocazii.ro, de genul Vând suflet la mâna a doua, la pachet cu bicicletă nouă? Sau la gazetă, şi-i dai foc paginii în fapt de seară? Dac-ar fi aşa uşor, toată lumea s-ar îmbulzi să scape de suflet. Ar fi inflaţie, nu glumă! Ţi-ar da dracul pe el doar cinci lei”...
Sunt şi ieşeni care privesc totul strict din punct de vedere comercial. „Am citit şi eu despre chestia asta pe nişte site-uri. Partea proastă la o afacere cu Lucifer e că nu poţi da înapoi. Ai vândut, aia eşti! Şi dacă totul merge prost? Nu-i ca un iPod de la magazin, să ceri reparaţii sau banii înapoi”, ne-a spus eleva Mihaela S. Alţii, în schimb, se gândesc să ridice preţul cu oleacă de concurenţă. „Mai bine las Diavolul şi pe Dumnezeu să liciteze pentru el... Câştigătorul ia tot!”, a glumit vânzătorul Nicu G. Pe alţii, ca taximetristul Gheorghe Mihai, îi munceşte... modestia:
„Nu prea cred că ar fi Necuratul interesat de orice suflet. Doar de marfă calitatea întâi, nu? Poate al unui parlamentar, al unui bancher sau ale vedetelor. Aşa or fi şi ajuns unde sunt”.
Orice e de vânzare?
Pentru unii ieşeni, problema are un aspect mai filozofic. „Mă tem că unii dintre noi chiar îşi vând sufletul, şi nici măcar nu realizează asta. Pot fi lucruri mărunte pe care le facem, nu să ne apară cel cu coarne în dormitor, într-un nor de fum”, ne-a spus profesoara Virginia Z. De acord cu ea e pensionara Alina Drăguţ: „Când ne enervăm pentru prostii, când îi invidiem pe alţii sau ne purtăm urât cu ei, când vrem mai mult decât merităm prin munca noastră, atunci, de fapt, ne vindem sufletul. Aşa, cu feliuţa, până nu mai rămâne nimic frumos înăuntrul nostru. Iar răul aduce rău”.
Pragmaticii au ajuns însă la altă concluzie. „Chiar dacă spune cineva că nu s-ar lăsa pe mâna Diavolului, oricine-ar fi, minte sau se autoiluzionează. Orice om are preţul lui, fie că e vorba despre anumite posesiuni lumeşti, fie că jinduieşte la ceva abstract. Iar dracul de aia e drac, să ştie cum să te ispitească. În ziua de azi, totul e de vânzare. Nu vedeţi ce se întâmplă?”, crede agentul comercial Lucian Zlăvog. De-a dreptul radical e Tudor P.: „Depinde de circumstanţe. Dar am să vă spun altceva! În zilele noastre, şi credinţa e-o afacere, fie că-i în Diavol, în Dumnezeu sau extratereştri. Nu vedeţi cum adună şi popii bogăţii peste bogăţii? Sectele de tot felul jupoaie lumea. Până şi cineva ca Tom Cruise stă sluj în faţa ălora cu ET”. Studenta Marcela Cristea oferă şi o variantă alternativă: „Am auzit de o tipă care-şi vindea sufletul pe E-bay. Şi, în nu ştiu ce ţară din Europa de Est, se puteau amaneta. Serios, stătea lumea la coadă! Interesantă ideea asta cu amanetul, nu? Adică, îl poţi recupera. Sigur, nimeni nu şi-a văzut vreodată sufletul, dar mai bine să nu-l pierzi”.
Unii scuipă-n sân
Ieşenii credincioşi scuipă-n sân numai să audă de Satana. „Doamne fereşte! Ce întrebare? Cum de v-a venit ideea asta? Cine vrea să ajungă în Iad, la cazanul cu pucioasă pe veşnicie?”, a întrebat pensionarul Anton Vieru. Categorică e şi educatoarea Elena M.: „Sufletul nostru e al lui Dumnezeu, nu ne aparţine, ca să-l putem vinde! Dar putem învăţa în fiecare zi să fim mai buni, din toate punctele de vedere, chiar şi când ne merge rău”.
Nici liceanca Dana Peciu nu şi-ar pune semnătura pe o asemenea tranzacţie, dar din alte motive: „Păi, oricât de disperată aş fi, cred că nu! Ar găsi o modalitate să mă păcălească, să-mi dau sufletul degeaba ori ca îndeplinirea dorinţei mele să-mi aducă numai ghinion. A fost şi un film pe tema asta...”. Punctul pe i l-a pus un artist ambulant care a dorit să rămână anonim: „Doar oamenii slabi aşteaptă totul mură-n gură de la o forţă supernaturală, fie că e Diavolul sau Dumnezeu. Arăt eu a om slab?”
Cu gândul la alţii sau la sine
Există şi ieşeni care nu au îndoieli că ar accepta târgul, numai să li-l ofere cineva. „Ce m-aţi nimerit! Eu sunt îndrăgostit de o femeie foarte frumoasă, care mi-e colegă, dar ea nici nu se uită la mine. Parc-aş fi ciumat... Aşa că da, să-mi ofere Lucifer o relaţie cu ea, cred că mi-aş vinde sufletul. Dar să rămânem împreună toată viaţa, să se uite la mine ca la Dumnezeu, să facem... de toate”, ne-a spus cu un surâs complice Virgil R. Cu totul alte dorinţe ar avea de împlinit eleva Simona B.: „Ca să rămân tânără, frumoasă ca acum şi la optzeci de ani, şi să am succes în muzică, da! Succes nebun, cum are Lady Gaga”. Iubitul ei e cu gândul la şcoală: „Dacă pic şi anul ăsta bacul, cine ştie? Poate mi-l vând ca să ştiu dinainte răspunsurile la orice examen. Nu doar la bac, şi la admiterea la facultate, şi pentru carnetul de şofer, orice! Numai să nu trebuiască să mă tai, cum am văzut pe net, că nu suport să văd ace sau lame”.
Nici pentru agentul de pază Codrin D., o asemenea eventualitate nu e exclusă: „La cum e viaţa în ziua de azi, probabil că da. Eu şi soţia avem lefuri destul de mici, rată la bancă, şi în fiecare zi îmi tremură inima că n-o s-o mai putem plăti. Dac-ar veni la mine Satana să-mi garanteze că nu voi mai avea probleme cu banii niciodată... Eventual, să ne dea şi o vilă cu piscină, şi o maşină de lux. Să fim şi noi ca Ţânţăreanu, s-o ţinem doar într-o petrecere”. Chiar şi când vine vorba despre un pact cu Diavolul, nu lipsesc nici cei care se gândesc la alţii. „Pentru mine, nu! Dar să-mi fie bolnavi nepoţii sau copiii, iar medicii să nu-mi dea nicio speranţă de vindecare, mi-aş vinde nu o dată, ci de două ori sufletul!”, ne-a mărturisit pensionara Andreea Haba.
Desigur, să vorbeşti despre o întâlnire cu Diavolul e uşor. Ce-ar face însă ieşenii chiar să le întindă zâmbitor Lucifer sau unul dintre slujitorii săi un contract şi un pix, e altă mâncare de peşte. Poate ar leşina de surpriză, înainte chiar să înceapă negocierea.... Ştefana CZELLER
Suflete... la licitaţie
Internetul, mai ales cel de limbă engleză, e plin de site-uri care te îndeamnă să-ţi vinzi sufletul. Unul dintre acestea (www.demonical.com) îţi cere să indici, pe lângă datele personale, păcatul favorit dintr-o listă ce cuprinde alcoolismul, adulterul, amărăciunea, dar şi lenea, mândria sau chiar... crima! Cumpărătorul va primi şi o fotografie de-a ta. Mai mult, ai ocazia de a alege dacă-ţi oferi sufletul gratis, pentru... 5 dolari, îl scoţi la licitaţie sau ceri altceva decât bani şi nemurire. Site-ul oferă şi o listă de suflete licitate ori deja vândute.
Nume celebre bănuite de pactul demonic
De-a lungul istoriei, mai multe figuri istorice au fost bănuite că şi-au vândut sufletul, din cauza abilităţilor lor speciale, a succesului sau a faptelor lor negative. Printre acestea se numără alchimistul Johann Faust, de numele căruia e legat însuşi mitul pactului demonic, muzicienii Niccolo Paganini sau Giuseppe Tartini, preotul francez Urbain Grandier, care a şi fost ars pe rug, dar şi poetul francez Charles Baudelaire. Din ultimele decenii, pe lista „suspecţilor” au intrat criminalul american în serie Charles Manson, dar şi artişti ca Bob Dylan sau Lady Gaga.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau