La pas prin Timişoara FOTO

default

Dimensiune font:

| 16-12-2016 12:25

Ce-ai face dacă ai primi în dar 24 de ore într-un alt oraş, şi nu oricare, ci Timişoara? Ai pregăti lista cu zeci de puncte, ai încercui obiective pe hartă sau ai lăsa călătoria să te surprindă... grea decizie când secundarul nu se opreşte!

 E 6.30, într-o zi de vineri gri. În Aeroportul din Iaşi e plin de costume şi laptopuri. Două curse aeriene pornesc spre destinaţii diferite, Bucureşti şi Timişoara, la câteva minute distanţă. În jur, oamenii zici că-s scoşi la imprimantă: haine office, discuţii despre proiecte IT sau campanii de marketing online, toate printre picături de black coffee şi o romgleză ce te trimite pe holuri de corporaţie.

Avionul spre Timişoara decolează după cel ce-şi ia zborul spre Capitală, dar este la fel de plin cu oameni ce includ în programul de lucru şi timpul petrecut în aer. Cei mai mulţi pasageri îşi deschid laptopurile imediat ce şi-au găsit locul. Încep să pregătească prezentările PowerPoint cu rapoarte de vânzări sau campanii pentru noul Black Friday.

Pentru mine este Black Friday doar la vacanţă... Timişoara era singurul mare oraş al ţării pe care nu-l luasem la pas. Încă nu-i venise timpul. Stătea de ani buni pe lista de viitoare călătorii, dar nu am găsit niciodată 14 ore pentru un drum cu trenul până în inima Banatului. După ce a fost anunţată Capitala Europeană a Culturii în 2021 a devenit un punct fierbinte din agendă. Am vrut să văd cum se prezintă la start „primul oraş liber de comunism“, ce peste cinci ani va fi în agenda culturală şi turistică a Europei.

Sus, deasupra norilor, razele soarelui lovesc în foaia lucioasă a revistei cu prezentarea turistică a Timişoarei. Sunt ani marcaţi cu roşu, mulţi ani...

1760- Primul oraş românesc cu străzile iluminate cu lămpi;

1884- Primul oraş din Europa continentală cu iluminat electric;

1989- Primul oraş liber din România;

2016- Primul oraş din ţară cu 5 mijloace de transport în comun: tramvai, troleibuz, autobuz, bicicletă şi hidrobuz pe Bega.

E 8.04. După o călătorie de 50 de minute ajungem la „destinaţia noastră, Timişoara“. La sol este la fel ca acasă: frig şi fără soare. Aproape toate costumele coboară, doar câteva rămân pentru a zbura mai departe la Cluj-Napoca. Pornesc spre oraş într-un autobuz cald.

Lumină şi întuneric

Am citit toate cele patru dosare ale oraşelor din finala pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021- Baia Mare, Cluj-Napoca, Bucureşti şi Timişoara. După ce m-am uitat şi în cel din urmă am pus un pariu că Timişoara va fi oraşul câştigător şi asta pentru că îmi plăcuse povestea propusă despre lumină şi întuneric. Cei care au lucrat la dosar au lansat: „o călătorie prin spaţii luminoase şi întunecate“ şi asta m-a captivat. „Uneori, marile schimbări încep la colţ de stradă. În 1989, scânteile Revoluţiei împotriva regimului Ceauşescu s-au aprins pe străzile Timişoarei. În 2021, dorim să fim Capitala Europeană a Culturii pentru a putea împărtăşi aspiraţiile noastre cu restul Europei“, era răspunsul la întrebarea de ce se vrea Timişoara CEaC în 2021.

Şi tot de la colţ de stradă a pornit şi incursiunea în oraşul de pe Bega. Fără ţinte clare, am recunoscut clădirile din imaginile ce umplu internetul atunci când cauţi Timişoara. Merg din Piaţa Unirii, străjuită de Domul Romano-Catolic şi Muzeul de Artă, spre Piaţa Libertăţii, cea mai veche piaţă din Timişoara, iar mai apoi în Piaţa Victoriei, unde pendulez între clădirea Operei şi Catedrala Mitropolitană. În imaginile de pe internet nu se văd panseluţele primăvăratece înfipte, la tot pasul, în pământul rece al toamnei.

Prima oprire a fost la centrul de informare turistică de unde am plecat cu harta oraşului, câteva informaţii generale, şi cu un pliant alb-negru despre Muzeul Consumatorului Comunist.

Praful comunist şi picturi de Ilfoveanu

Deja plouă. E şi mai frig. Picăturile de apă se preling pe placa neagră în care stau înfipte pentru eternitate numele eroilor de la Revoluţie. Un bătrân împarte mâncare porumbeilor ce-şi au casă lângă Crucificarea din faţa Catedralei cu acoperiş în culori de toamnă. În clădirea de 83 de metri, construită printr-o „fericită îmbinare a stilului bizantin şi moldovenesc“, e cald şi lumină.

După o rugă pentru bine, pornesc în căutarea timpului trecut. Trec Bega, iar printre străduţe strâmte, colorate de frunze ude, găsesc Muzeul Consumatorului Comunist. La subsolul unei case amenajate sub forma unui apartament stau prăfuite jocuri, păpuşi, bibelouri şi patine asemeni celor din copilăria mea de dinainte de 89. O miniatură ce aduce mirosul, textura şi emoţia primilor ani din viaţă. Urmează un ceai fierbinte în curtea ce vinde nostalgie şi poveşti din copilăria de şoim al patriei.

Mă întorc spre miezul oraşului cu alţi ochi, deşi ascunşi sub umbrelă. Descopăr bulevarde largi străjuite de clădiri în culori şi stiluri arhitecturale nemaivăzute în România. Găsesc inimi din oţel ce ies din pietonal ori statuete moderne ce mă fac să le iau ca amintire în telefon. În fiecare loc în care mă adăpostesc de ploaie şi frig deschid o carte şi intru într-o altă poveste. În jur, oameni calmi şi calzi îmi transmit prin zâmbet şi bucuria din ochi cât de aşezaţi şi de conştienţi sunt de puterea lor. De puterea de cărămidă a cetăţii, fără a face din aceasta o armă sau o demonstraţie ostentativă în faţa altora.

E deja seară. Ajung dintr-o întâmplare fericită în Muzeul de Artă Timişoara. E forfotă mare, se pregăteşte şampania şi încă nu ştiu de ce. Intru într-o încăpere brodată. În faţa a zeci de oameni stă un bărbat cu o barbă albă de bunic. Aflu că e Sorin Ilfoveanu şi că am nimerit la vernisajul expoziţiei sale.

„Nu întâmplător, desenele şi pictura lui Ilfoveanu indică o reluare a interogaţiilor despre om şi circumstanţelor lui. O invitaţie la reflecţia despre bine şi rău, despre dezechilibrele între frumos şi urât, despre aspiraţiile şi erorile moştenite ori parte a unui prezent continuu“, spune Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timişoara, despre opera lui Ilfoveanu. Sălile muzeului luminate a sărbătoare te cheamă să vezi creaţia artistului ce a fost elev al lui Corneliu Baba.

Bucurie din călătorie

Şi afară s-au aprins felinarele serii. Pentru că la Teatrul Naţional din Timişoara nu era programat niciun spectacol într-o vineri, surpriza a venit de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” . Am găsit bilete pentru una dintre cele mai recente piese ale instituţiei de cultură- „Fraţi de cruce“, în regia lui Liviu Lucaci. „«Fraţi de cruce» este jucat în premieră absolută în limba maghiară. E ca şi cum ai avea un copil care din naştere vorbeşte o limbă străină. Înveţi de la el în aceeaşi măsură în care învaţă şi el de la tine. Textul vorbeşte despre dragostea care se luptă să răzbească în încleştarea cu povara istoriei. O poveste cu fantome şi multă iubire, desfăşurată într-o mansardă a unei case vechi din Bucureşti”, explica Liviu Lucaci la premiera spectacolului, din iunie 2016.

O experienţă de dublare a piesei jucate în faţa ta într-o altă limbă se cere continuată cu un pahar de vin şi nu de oricare, ci din cramele Banatului. Găsesc cu greu un loc cald şi liniştit. E noapte deja, secundarul ăsta chiar nu se opreşte. Şi e bine aşa...

O nouă zi, aceeaşi ploaie. Pornesc spre aeroport cu un autobuz venit ceas şi mă întorc la Iaşi într-un avion la fel de plin, dar cu feţe şi haine de weekend. E sâmbătă, iar sus, deasupra norilor, e acelaşi soare ce loveşte în paginile albe ale cărţii. Jos e acelaşi gri de toamnă grăbită. Abia aştept să reiau la pas Timişoara în 2021, sigur mai sunt atâtea de văzut şi povestit!


 

 

 Pentru noi, Capitala Europeană a Culturii este un proces, nu un eveniment. Programul nostru Cultural TM2021 este construit în jurul oamenilor, al locurilor unde locuiesc şi se întâlnesc şi al modului în care formează conexiuni unii cu ceilalţi, cu împrejurimile lor şi continentul pe care se află“- dosarul de candidatură al Timişoarei, proiect câştigător pentru CEaC 2021.

 

Ne imaginăm o Călătorie extraordinară de la singurătate la apartenenţă, de la lumină prin întuneric şi înapoi, parcurgând trei Teritorii ce abordează provocările cu care se confruntă Europa astăzi: Oameni, Locuri şi Conexiuni“- dosarul de candidatură al Timişoarei, proiect câştigător pentru CEaC 2021.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei