Locul în care hainele ponosite capătă viaţă FOTO
Dimensiune font:
Pe o străduţă din Iaşi, într-o casă albă pe veranda căreia câţiva tineri creativi au urcat o bicicletă verde dezmembrată se RE-scrie istoria a sute de veşminte * o mână de oameni entuziaşti se încăpăţânează să îi convingă pe semenii lor că într-o lume ce se îngropă în deşeuri, consumul sustenabil şi reciclarea pot fi soluţii pentru o viaţă care să capete sens * proiectul REDU îşi propune să vină cu soluţii pentru salvarea hainelor uzate sau care rămân uitate în dulapuri
O fată numai zâmbet stă aplecată peste bucăţi de pânză întinse pe o masă de croit. Într-o cămăruţă tapetată cu fâşii de textile, Maria lucrează la o nouă geantă din ceea ce cândva a fost parte dintr-o bluză transparentă, o fustă din velur sau o pereche de blue-jeans. Mâinile pricepute se joacă îmbinând creativ materiale în noi produse care vor purta micuţa etichetă REDU. „Aici mă simt inspirată!“, spune entuziasmată Maria Ursache.
Tânăra de 26 de ani a absolvit Design la Universitatea de Arte „George Enescu“, dar crede că „cel mai bine înveţi singur jucându-te cu materialele“. Din liceu a prins drag de jocul acesta cu bucăţi de pânză, iar proiectul REDU, promovat de Asociaţia Mai Bine, i-a mers la suflet şi i-a oferit şansa se continue jocul acesta. Practic, Maria alături de alte două tinere dau viaţă hainelor second-hand colectate prin REDU. „Ai posibilitatea să lucrezi cu mare varietate de produse. Ai tot felul de culori şi de texturi de la hainele second-hand pe care le primeşti şi, cumva, faci un mix pentru un nou produs. Aici începi de la materia primă şi apoi ajungi la un produs. E cumva diferit de ceea ce se întâmplă în fabrică“, explică Maria, cu licărirea din ochi pe care doar pasiunea pentru ceea ce faci o poate naşte.
„Prefer să am mai puţin“
De producţia în serie a încercat să se delimiteze cât de mult a putut. „Eu am încetat să fac shopping în magazinele mari, dacă îmi iau ceva o fac de la second-hand. Dacă găsesc ceva ce-mi place, bine, dacă nu, port hainele mele vechi. Cred că e important să te gândeşti la toată traiectoria unui produs, la toată energia care este pusă într-un produs – indiferent dacă vorbim de colorantul care a fost folosit sau de fibre. Pentru mine, tot acest proces de realizare a unui produs textil este foarte clar şi preţul pe care îl plătesc trebuie să reflecte munca din spatele lui. De aceea, sunt dispusă să dau mai mult pentru un produs, care mă asigură că e realizat în condiţii de echitate. Decât abundenţă, prefer să am mai puţin, dar creat în condiţii decente“, spune Maria.
EXCLUSIV - FOTO Bijuterii pe două roţi la Eurobike 2015
Spaţiul în care se RE-scrie povestea hainelor
Tânăra cu mâini dibace este parte a unei echipe, care în primăvara acestui an a lansat proiectul REDU. „Ideea a venit ca o continuare firească a activităţilor de la Mai Bine. La Cuib, încurajăm consumul sustenabil de hrană, iar următoarele achiziţii pe care le facem după mâncare sunt hainele şi accesoriile. Se încadrează în proiectele noastre privind consumul sustenabil. Oferim alternative practice oamenilor care au aceste opţiuni de viaţă. Atunci când cumpărăm lucruri nu ne prea gândim ce e în spatele unui produs. Suntem presaţi să cumpărăm ce e mai ieftin, dar nu ne dăm seama ce impact au aceste achiziţii asupra mediului înconjurător“, spune Andreea Giban, unul din coordonatorii REDU alături de Anca Gheorghică, care este manager de proiect.
Într-o casă albă, re-amenajată în spiritul proiectului, şase tineri creativi încearcă să promoveze un stil de viaţă sustenabil. „Aici, în spaţiul pe care îl deţinem peste drum de Hotel Majestic, avem şi atelierul de croitorie şi spaţiul de depozitare pentru hainele colectate. Nu prea sunt deschişi ieşenii în a dona hainele pentru a fi reciclate. Încercăm să venim noi în întâmpinarea celor care vor să doneze haine. Am anunţat diverse puncte de colectare, dar oamenii renunţă mai greu la bunurile lor“, spune Andreea, care însă nu şi-a pierdut speranţa: „avem punct de colectare în Cuib, în Acaju şi vrem să mai deschidem alte 4-5 puncte de colectare, poate impactul va fi mai mare. Cei care donează haine ar trebui să înţeleagă faptul că decizia lor are un impact asupra mediului. Aceste produse sunt refolosite, nu devin deşeuri, unele produse pe care noi nu le folosim le donăm. Repunem în circuit haine care nu mai sunt folosite“.
Două din camerele căsuţei au devenit un spaţiu de prezentare şi magazin pentru produsele create la REDU. În atelierul de pe strada Petru Rareş, nr. 6, am zărit-o şi pe Lisbeth Løvbak Berg, din Norvegia, venită la Iaşi pentru a pregăti colecţia de toamnă. „Lisbeth e partenera noastră în proiect. Ea a dezvoltat brandul L-L-B ce are la bază ecologia conceptuală şi o viziune clară a modei lente «slow fashion», cu focus pe croieli de înaltă calitate şi un mesaj deopotrivă etic şi ecologic“, explică Andreea, care punctează şi legătura REDU cu Norvegia: „întregul proiect este finanţat prin fonduri norvegiene prin programul «Inovare verde în România»“.
Practic, finanţarea este asigurată până în primăvara anului viitor, după care proiectul ar trebui să se autosusţină. Valoarea întregului proiect de economie socială a fost de 150.000 de euro, din care cofinanţarea a ajuns la 20.000 de euro. „Pentru a valorifica produsele REDU participăm la târguri, dar lucrăm şi la un site, vrem să ne facem un magazin online pentru a valorifica mai bine produsele noastre. O să ne axăm pe partea de produse practice – tip genţi, portofele, pături, perne, organizatoare de perete, mape pentru cărţi“, explică Andreea.
„E imposibil să nu-mi recunosc produsele dacă le văd purtate de cineva. Fiecare produs e o bucăţică din mine“- Maria Ursache, parte din echipa REDU
REDU este un proiect de economie socială al asociaţiei Mai Bine, care îşi propune să valorifice sustenabil obiectele de îmbrăcăminte. În cadrul proiectului sunt oferite patru tipuri de produse: Redesigned, Repurposed, Recycled şi Reused. Redesigned este linia dezvoltată împreună cu Lisbeth Løvbak Berg, Repurposed reprezintă obiectele create în atelier din resturile textile şi din hainele donate. Totodată, tricourile reîntinerite prin serigrafie fac parte din componenta Recycled, în timp ce hainele recondiţionate şi curăţate pot fi valorificate în magazin, în regim second hand, intrând în categoria Reused. Mai mult, numeroase produse de îmbrăcăminte sunt donate unui ONG.
REDU în cifre
Până acum, echipa REDU a colectat peste 1.570 de kilograme de haine uzate. Au fost create 444 de produse noi. 273 de kilograme de lucruri au fost recondiţionate, 793 de kilograme de haine şi accesorii au fost donate persoanelor vulnerabile, iar de la debutul proiectului au fost create 5 locuri de muncă.
„Am adoptat foarte multe principii de consum sustenabil, iar jobul ăsta mi se potriveşte foarte bine şi cumva face parte din sfera mea. Cred că ar trebui să existe mai multe astfel de joburi în toată ţara, nu numai în Iaşi, pentru că marile oraşe sunt sufocate de deşeuri. Cred că avem prea mult şi trebuie să ne gândim ce facem cu acest «prea mult»“ , Maria Ursache, parte din echipa REDU
* Foto- Facebook REDU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau