Locuri din Iaşi care trezesc coşmaruri - FOTO

default

Dimensiune font:

| 11-10-2014 05:15

Într-un oraş păzit ca orice capitală de regiune, unde blocurile moştenite din epoca de aur sunt făcute de ruşine de multe vile cochete, spaţii luxoase de birouri şi mall-uri aglomerate, ieşenii ar trebui să se simtă în siguranţă. Totuşi, sunt oameni care, pe stradă sau între patru pereţi, au trecut prin adevărate momente de groază. Cum arată Iaşul horror?

Anumite zone ale Iaşului au devenit celebre în toată ţara prin amănunte sângeroase ce ar face chiar şi Hollywood-ul de ruşine. În chiar centrul oraşului, la Cub, catacombele ascund sute de ani de istorie paşnică, dar ultimul deceniu şi-a pus amprenta neagră asupra lor. În secolul al XVIII-lea, potrivit arhitecţilor, aici era o casă boierească, apoi locul a fost magazin, depozit, cârciumă.... Înconjurate acum de blocuri, un bar şi un dispecerat al Poliţiei Locale, catacombele au devenit, în 2004, scena unei crime cumplite.

Atât de aproape de viaţa tumultoasă a punctului zero al Iaşului, şi totuşi atât de departe de orice ochi indiscret, în măruntaiele pământului, un tânăr şi-a violat cu sălbăticie şi ucis sora. Asasinul a fost pedepsit, dar momentele de groază ale acelei zile n-au fost nici acum pe deplin desluşite. Nu-i de mirare că, pentru mulţi ieşeni, locul pare blestemat. „Înainte de grozăvia asta, zona mi se părea fascinantă, mi-ar fi plăcut s-o văd toată, aşa, ca un arheolog. Dar, după ce am citit în ziare ce a făcut animalul acela, am avut coşmaruri o săptămână! Mi-a trecut până la urmă, dar anul trecut, după ce fusesem cu prietenii la pub, aproape am putut jura că aud ţipetele bietei fete. Dar băusem nişte cocteiluri, aşa că prefer să mă gândesc că doar mi s-a părut”, ne-a mărturisit Mihaela Zară.


Moarte şi... ciuperci
Trecerile peste calea ferată au văzut şi ele destule tragedii. La doi paşi de blocuri, cruci şi coroane străjuiesc liniile, dovezi ale vieţilor pierdute din neatenţie sau din disperare. Pe lângă astfel de amintiri sinistre trec ieşenii, unii poate fără să le arunce o privire, în drumul lor spre casă, şcoală ori magazin. Iar lângă Piaţa Alexandru cel Bun, cele două cruci nu-i împiedică pe negustorii de ocazie să-şi întindă marfa între linii. În zilele ploioase de octombrie, locul devine un adevărat rai al vânzătorilor de ciuperci culese din pădure, unii veniţi şi cu ţâncii după ei.


Umbra morţii nu-i atinge pe cei care speră la un ban rapid. “Ce-mi pasă mie de asta? Eu am muncit, am adunat ciuperci şi le-am adus aici. Dacă mă duc în piaţă, plătesc tot felul de taxe. Si pentru oameni e mai bine să cumpere de la noi, că le dăm mai ieftin. Sunt foarte bune, şi eu mănânc din ele”, ne-a spus una dintre vânzătoare. „Aşa-i, sunt gustoase şi sănătoase! Fac din ele şi zacuscă, şi mâncărică. Soţului tare-i place”, a aprobat-o o femeie care tocmai îşi umpluse plasa. Sunt însă şi ieşeni mai sperioşi, care nu se opresc la cumpărături. „Am luat odată de la un individ care vindea tot pe-aici, şi toată noaptea m-am chinuit! M-am balonat tare şi am visat urât, numai morţi. Acum, nu ştiu dacă erau ciupercile rele sau locul e de vină, dar am zis că nu mai cumpăr din zona asta, fie ce-o fi”, ne-a mărturisit Elena Cumpănă.


Blocurile sinucigaşilor
Ieşenii mai slabi de înger au parte de fiori chiar şi în spatele uşilor închise. Unele dintre blocurile Iaşului sunt parcă adevăraţi magneţi pentru sinucigaşi, care îşi iau viaţa cu un ultim plonjon sau într-un mod mai „blând”. Unii aleg propria locuinţă pentru astfel de gesturi, alţii îşi caută sfârşitul la câteva blocuri depărtare. Oricum ar fi, vecinii sunt şocaţi. „La vara mea în bloc, la Zimbru, a venit o femeie să se omoare din cauza datoriilor la întreţinere. Stătea ceva mai încolo... A sărit de la etajul zece şi a ajuns pe şarpantă. S-a întâmplat într-o seară, chiar când veneam eu la ea. Mai să fac infarct, când am dat peste scena aia de groază! Apăruse şi Poliţia, şi de la Ambulanţă, da ce să-i mai facă? Era dusă... Vecinii au aprins o lumânare la scară, dar cred c-o fi stins-o vântul sau cineva. După aceea, de câte ori intram în bloc, parcă simţeam aşa, un fior, o greutate, mi se făcea pielea ca de găină. Eu, să fi stat acolo, aş fi chemat preotul, să facă o slujbă de sfinţire, dar nimeni nu s-a gândit la asta. Doar s-au luat bani de la oameni să repare şarpanta... Până la urmă, n-am mai simţit greutatea aia pe piept, dar tot nu-mi place să trec pe aici”, ni s-a plâns Alina S.


În astfel de cazuri, ieşenii îşi aduc aminte de superstiţiile populare. „Am învăţat-o pe vara mea ce să facă, deşi pe femeia aia, săraca, n-o ştia şi nici n-a ajuns în casa ei. Dar mai bine să fii păzit, nu? I-am spus să acopere oglinzile, să nu rămână sufletul mortului prins în ele, să nu dea cu mătura trei zile şi nici să nu deschidă fereastra până nu iau trupul”, a adăugat pensionara.


Cimitirul, provocarea supremă
O excursie prin Iaşul groazei n-ar fi completă fără decorul clasic al unui film negru - cimitirul. Cel mai „şic” dintre locurile de odihnă veşnică ale momentului, înnobilat de numele unor oameni importanţi ai oraşului celor şapte coline, este cimitirul Eternitatea. Ce zic vecinii cimitirului despre istoria şi energia locului? Cei mai tineri ridică din umeri. „Păi, nu-i aşa rău, că toţi ajungem la groapă! Eu stau cu chirie acolo de doi ani, şi cu viii am ce am, nu cu răposaţii. Mortul n-o să iasă din sicriu ca să-ţi ia telefonul”, ne-a spus studentul Mihai Petcu. Totuşi, nu toţi sunt aşa curajoşi. „Pe mine, mai ales iarna, mă mai strânge-n spate. Nu neapărat că mă tem de fantome, deşi nici nu exclud existenţa lor, dar simt aşa, un fel de energie întunecată. Vine, cred, mai ales de la morţii care nu mai au pe nimeni să le aprindă o lumânare”, ne-a mărturisit inginerul Vasile A.


Iar cine intră pe aleile Eternităţii chiar are de ce să cadă pe gânduri. Ochiul atent descoperă repede tot felul de amănunte potrivite pentru o felicitare de Halloween. Îngerii cu aripile şi feţele zdrelite de ploi şi de trecerea timpului fac casă bună cu plăcile de marmură ce lasă să se vadă întunericul subpământean, parcă date la o parte, noaptea, de o fantomă nerăbdătoare să iasă la plimbare. Dintr-o astfel de placă, Isus şi-a scos capul, într-o imagine coşmarească, parcă răspunzând la lătratul unui câine pripăşit prin cimitir. Piesele de rezistenţă sunt însă construcţiile monumentale, părăsite acum.

Într-o astfel de ruină, fără acoperiş, dar păstrându-şi arcele de castel medieval şi, mai ales, „fagurele” năpădit de buruieni şi muşchi care găzduia odată sicrie, simţi imediat că timpul curge altfel. Ne-a confirmat-o şi un tânăr fotograf amator, Cristian C.: „Pe mine totdeauna m-au interesat chestiile astea ciudate, aşa că, după o vizită în cimitir, m-am întors aici, pentru nişte instantanee mai sinistre. Am coborât scările şi, încercând să găsesc unghiul potrivit, m-am lipit de într-unul dintre spaţiile acestea. Imediat, am simţit un fel de răceală ciudată că se insinuează din piatră în mine şi, deşi nu era nimeni acolo, aveam senzaţia că mă privea cineva, foarte supărat. A început capul să mă doară şi, sincer, m-am cam speriat. Am plecat repede, m-am dus acasă şi am făcut o baie cu sare, să mă purific!”.
Fără îndoială, mulţi ieşeni au avut experienţe ciudate, dar nu toţi sunt dispuşi să le povestească. Unii poate le-au îngropat în amintire, alţii le-au eliminat, ca pe o închipuire de moment, rezultat al autosugestiei. Şi rămân liniştiţi, până data viitoare când Iaşul îi va surprinde... Ştefana CZELLER


Fiori de casă părăsită
Mulţi adolescenţi încearcă să dovedească, sie dar şi amicilor, curajul prin tot felul de experienţe trăsnite pe străzile Iaşului. Unora însă, astfel de isprăvi le cam ies pe nas. „Eu şi încă vreo trei amici am vrut să facem ceva mişto anul trecut, de Halloween. Ne-am dus la o casă părăsită de pe lângă Mitropolie, am aprins nişte lumânări şi am chemat spiritele şi vampirii la o bere. Măi frate, şi au început deodată lumânările să pâlpâie, şi simţeam că-mi trec nişte degete pe pinare, iar pereţii pârâiau... A fost destul de naşpa. Auzi, da să nu-mi daţi numele, să nu spună prietenii că-s fricos”, ne-a povestit un elev.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei