Misterele unei perle zidite în inima Iaşului

default

Dimensiune font:

| 19-02-2017 12:45

Un monument ce ascunde o oază infinită de istorie şi cultură a stârnit curiozitatea a mii de români şi străini în ultimii ani * recent restaurată şi reîntoarsă la adevărata ei splendoare, Mănăstirea Golia dăinuie precum o fortăreaţă în inima oraşului, cu turnuri impunătoare şi o panoramă care taie respiraţia oricărui vizitator * zeci de milioane de euro s-au cheltuit în ultimii ani pentru refacerea obiectivului istoric, cultural şi turistic, deschizând astăzi porţile către găsirea misterelor încă ascunse din istoria secolului al XVI-lea * aici, în turnul clopotniţă au fost ţinute captive femeile infidele, iar mai târziu turnul a fost transformat în sanatoriu


Secretele pe care le ascund pereţii reci ai Mănăstirii Golia, turnurile măreţe, fosta închisoare a femeilor infidele şi refugiul sacru al unor eminenţe ale literaturii şi istoriei româneşti încă aşteaptă să fie descoperite. Complexul istoric şi cultural din cadrul mănăstirii, acum administrat de Centrul de Promovare Turistică Iaşi, ascunde o frescă din istoria locală ce a stârnit curiozitatea întregii lumi. Numai anul trecut, după cea de-a doua etapă de restaurare şi reabilitare, Mănăstirea Golia a primit peste 7.000 de vizitatori, din toate colţurile Pământului. Ansamblul a găzduit 6.160 turişti români (88% din total), dintre care 1.675 au fost din judeţul Iaşi şi 945 din Bucureşti. Intrigaţi de enigmele acestei perle arhitecturale au fost şi străinii. Potrivit Centrului de Promovare Turistică Iaşi, din cei 840 de turişti străini, cei mai mulţi au provenit din ţări europene, precum Marea Britanie, Franţa, Belgia, Luxemburg, Turcia, Finlanda, Danemarca, Suedia şi Norvegia. Ba mai mult, anul trecut, mănăstirea a primit vizita unor turişti de dincolo de graniţa Europei, din Afganistan, Japonia, Tunisia, Maroc, Iordania, Australia, India, China, Canada, Hong Kong şi Statele Unite ale Americii. Mulţi dintre ei au venit chiar la recomandarea celor care au trecut cel puţin o dată pragul ansamblului istoric. „Străinilor le place aici. Noi le cerem un feedback mereu şi spun că sunt încântaţi de ce găsesc la noi. Ei spun că mulţi vin cu păreri preconcepute în România şi aici constată că lucrurile stau altfel. În primul rând le plac oamenii, pentru că sunt prietenoşi. Am vorbit cu vizitatori din Spania, care au primit un mare ajutor de la tinerii ieşeni, constatând că mai toţi ştiu limba engleză şi există posibilitatea de comunicare, iar că în alte ţări nu au întâlnit aşa ceva. Am avut un grup din Marea Britanie, printr-un program Erasmus, care atunci când le-au spus apropiaţilor că vin la noi, li s-a răspuns că fac o greşeală. Mulţi dintre străini spun că au venit la recomandarea prietenilor, am avut şi un fotograf sârb care la fel, ne-a vizitat după ce a auzit de noi de la un apropiat”, a precizat Carmen Chiorcea, directorul Centrului de Promovare Turistică Iaşi.

 

Fonduri mici, evenimente puţine

Responsabilii de eficientizarea obiectivului istoric au înţeles că următorul pas în promovare stă în puterea mediului online. Au existat mai multe parteneriate cu şcolile din judeţul Iaşi, concretizate în expoziţii şi concursuri tematice de pictură. Evenimentele s-au mai redus însă, recunosc cei din conducerea centrului, ca urmare a faptului că instituţia nu mai primeşte sprijin financiar din partea autorităţilor. Pe plan local, după etapa a doua de reabilitare, Centrul de Promovare Turistică Iaşi administrează independent financiar complexul Golia, cu resurse proprii şi la preţuri de vizită simbolice, în comparaţie cu trăirile dintre pereţii de piatră, ce ascund frânturi inestimabile din patrimoniul istoriei ieşene. „Finanţarea noastră vine în mare parte doar din vânzarea biletelor. Noi am refăcut site-ul (www.iasi-info.ro), iniţial era făcut pe primul proiect. Acum lucrăm la varianta în limba engleză. Sigur, suntem activi pe toate reţelele de socializare, pentru că după o activitate de lungă durată ne-am dat seama care sunt nişele pe care trebuie să mergem. Iaşul este o pepinieră de talente pentru care noi optăm că ar trebui să se facă ceva, cel puţin la nivelul promovării. Noi organizăm expoziţii şi evenimente în turn, în special pentru copii. Au fost mai multe parteneriate cu şcoli din judeţ”, a explicat Carmen Chiorcea. Doar patru oameni lucrează la Centrul de Promovare Turistică Iaşi, care fac „de toate”, inclusiv menaj, ghid turistic şi promovare online, un număr prea mic pentru atingerea potenţialului dorit.

 

Misterele turnurilor de colţ

În cadrul ansamblului Golia sunt cinci obiective: biserica, turnul clopotniţă, casa scriitorului Ion Creangă din vremea în care acesta era diacon, şi două turnuri de colţ, unul dedicat spiritualităţii ortodoxe şi celălalt folclorului moldovenesc. Unul dintre ghizii centrului ne-a oferit un tur al mănăstirii, povestind cu amănunt istoria fiecărei piese din ansamblul Goliei. Spre exemplu, în turnul dedicat spiritualităţii ortodoxe, este amenajată chilia unui vechi călugăr, cu părţi din mobila originală, iar craniul acestuia este conservat şi acum alături de mormântul lui, dând încăperii un fior rece al vremurilor trăite în sihăstrie. „Este craniul unui călugăr care a trăit aici în jurul anului 1840. Tot aici este şi mormântul său, iar roba lui este păstrată şi acum în această încăpere. În tavan sunt două inele, acolo se agăţau candelabre, în camera cu pereţii din piatră era la fel de frig ca acum, aşa se trăia aici”, ne-a povestit ghidul Vlad Ropotică.

La baza turnului spiritualităţii ortodoxe se află expuse câteva obiecte recuperate din ce a avut mănăstirea - o parte au plecat în Grecia, o parte la Bucureşti. Tot aici este expusă o icoană veche de peste o sută de ani, pictată în aur, pe coji de ouă. În turnurile de colţ se observă şi acum găurile de tragere pentru puşti, din vremea în care mănăstirea fusese asediată de două ori. Doar că obiectele de mare valoare nu au fost furate niciodată, acestea fiind zidite într-o cămară în turnul clopotniţă. La Golia, Ion Creangă a stat vreme de cinci ani, în încăperea în care îşi trăia viaţa de diacon. „Printre obiectele originale încă rămase aici se numără costumul de diacon a lui Ion Creangă, cufărul de călătorie al familiei Creangă şi lada de zestre a soţiei, restul fiind obiecte aduse de la Humuleşti”, ne povestesc angajaţii centrului turistic.

Mai mult, în spatele acestei camere se află altă odaie, mobilată la acea vreme după gusturile soţiei lui Creangă, aceasta fiind cea mai locuită încăpere din întreg judeţul Iaşi, fără întrerupere de la 1.700 încoace. În prezent, în acea cameră sunt găzduiţi studenţi. În turnul de folclor sunt expuse vase de Cucuteni, obiecte de artă populară casnică, pictură şi împletituri care împlinesc peste o sută de ani, dar şi costume de tradiţie populară originale, provenite din donaţii.

 

Povestea închisorii de femei

În turnul clopotniţei, ce atinge grosimi de până la nouă metri, într-o încăpere cu ferestre blocate de gratii metalice de mai bine de o sută de ani, erau aduse aici şi ţinute prizoniere femeile considerate infidele. De asemenea, tot aici erau adăpostite persoane cu deficienţe mintale, gratiile împiedicându-i pe aceştia să se arunce de pe fereastră. „Se numea turnul domniţelor, pentru că erau femei din familii bune, bănuite de soţi că îi înşeală, le trimiteau aici ca să nu fie executate”, ne-a spus ghidul.

Însă un alt mister ascuns de turnul clopotniţei stă într-o cămară în care s-au zidit obiecte de mare valoare în vremea asediilor, cu piatră de pe fundul unei foste mări, Marea Sarmatică, iar în zid încă se văd bucăţile de scoică. De altfel, la acea vreme accesul în turn se făcea de pe zid, pe o pasarelă de lemn, fiind singura modalitate de intrare. Cel mai mare clopot din turn este o donaţie a regelui Carol I, fiind vizibile inscripţiile cu numele acestuia.

Tot în turnul clopotniţă rezită acum singura scară de lemn originală, care duce chiar către terasa turnului, oferind o panoramă unicat asupra oraşului Iaşi, fiind punct de observaţie în timpul asediilor. Biserica, aşa cum se vede acum, este din vremea lui Vasile Lupu, fiind iniţial construită de logofătul Golia, dar din original se mai păstrează doar o piatră, în interior. Din ambiţia lui Vasile Lupu, care s-a visat mult timp împărat, inclusiv candelabrul din interiorul bisericii este construit în formă de coroană regală. Pentru restaurarea integrală a ansamblului Golia au fost cheltuiţi, în prima etapă 4,8 milioane euro, iar în cea de-a doua etapă, finalizată la finele anului 2015, 25 milioane lei, lucrări care au adus premii şi recunoaştere internaţională a instituţiilor implicate. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei