Povestea „trupeților“ de la „Overflow” FOTO
Dimensiune font:
Cântă de doar nouă luni, dar au avut deja multe spectacole * au participat la multe evenimente importante, iar mâine seară vor evolua în deschiderea concertului cu Ţăndărică
Maria, Ariadna, Miruna, Matei şi George sunt cei cinci artişti ai trupei „Overflow”, pe care au început să o cunoască nu doar ieșenii, ci și pasionații de muzică rock din țară. Pentru ei, muzica nu este doar o pasiune, ci și un mijloc prin care îşi fac prieteni şi câştigă bucuria fiecărei zile.
Când nu cântă la chitară, Maria Istrate Pavăl se ocupă cu Informatica, pentru care are o adevărată pasiune, dar şi cu editarea grafică. „Mi-a plăcut ideea de trupă pentru că aveam posibilitatea să ne combinăm stilurile, care sunt diferite. Ne-am întâlnit la un concert la care am participat cu toţii, derulat de către profesorul nostru de chitară (Petran Paveliuc – n.r.). Eram oarecum prieteni și înainte, cu Ariadna și Miruna fiind colege de școală de mulți ani. Am discutat despre trupă şi totul a apărut dintr-un impuls. Ceva de genul «Hai să facem o trupă!»”, a spus Maria, care cântă la chitară bass și face şi backing vocal.
Ideea a fost bună și în scurt timp a apărut trupa adolescenţilor, singura de altfel de la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iaşi. „Noi cam știam cum cântă fiecare, știam că ne vom înțelege și că vom face un lucru bun”, a recunoscut și Miruna Coman, toboșarul.
Odată legate prieteniile, era nevoie ca trupa să aibă un nume. „Ne-am tot gândit vreo două săptămâni, voiam să sune frumos, să aibă impact și să ne placă. Inspiraţia a venit deodată şi am zis «Overflow»”, am aflat de la Matei Iancu, solistul vocal al trupei și chitaristul care se ocupă de armonie, dar și de PR. Trupa are și identitate, logo, pagină de Facebook și tot ce trebuie pentru o bună promovare, de care se ocupă Maria.
Sincron la Sibiu
Cei cinci adolescenți pun mult suflet în ceea ce fac și spun că armonia, dincolo de priceperea la muzică, este ingredientul secret al oricărei trupe. „Trebuie să pui feeling în concert, altfel nu iese. Tu, ca artist e important să te simţi bine pe scenă, iar publicul va fi la fel. Starea ta se transmite în public”, a spus Miruna, care a recunoscut că a avut emoţii mari la primul concert, „dar e firesc. Ce artist nu are?”. Ei au cântat şi în licee, pe la diferite evenimente publice, în „Weekendurile Muzicale la Palatul Roznovanu”, pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, dar și la un eveniment de mare succes de la Sibiu, dedicat muzicii folk şi rock – „Pune mâna pe chitară”. „Am fost 327 de copii și tineri care am cântat sincron, a fost foarte frumos. Au fost 12 piese”, ne-au spus „trupeţii“, înainte de a afla cum au ales muzica. Au fost mândri că au fost invitaţi să cânte pe scena de la Sibiu, pe care au urcat nume foarte mari - Antract, A.G. Wienberger, Ştefan Boldijar, liderul și solistul trupei Semnal M, dar nu numai.
Ariadna Munteanu cântă la clape și nu doar de acum, ci de când era copil. „Ca orice copil am învățat și lucruri de bază, care nu prea m-au atras. La un moment dat am renunțat, dar datorită Mariei, cu care am mai avut o trupă, care se chema «Lucky 13», am reînceput să cânt”, a spus Ariadna, care apoi a privit către Miruna, de la care aştepta parcă să povestească cum a ales tobele: „Aveam un prietem care cânta la tobe, îmi era foarte apropiat şi mi-am dorit să-l întrec. Nu am reuşit, dar am început să cânt la tobe şi așa s-au adunat trei ani”. Pentru Miruna, ideea de trupă pare a fi una mai mult decît obişnuită - „am avut vreo patru-cinci”.
Matei Iancu recunoaşte că îi place muzica în sine, dar și avantajele pe care le poate aduce legate de viitoarele prietenii și trecerea pe care ar putea-o avea la domnișoare. „Îmi place chitara, cânt de vreo doi ani. Mai cânt și la muzicuță”, a spus vocalistul trupei, care are deja şi recunoaşteri ale talentului. În vară, la Festivalul „Best Pop Rock” de la Piatra Neamţ, Matei a primit premiul pentru cel mai bun vocalist! „Bravo, Mateiaş!”, au strigat, atunci, prietenii săi.
George Moloci, elev la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu”, cântă la chitară de şase ani. La început a învățat câteva acorduri de la un văr de-al său, după care s-a aplecat mai mult spre studiu la îndrumarea tatălui său. Ceva mai târziu a început să lucreze şi mai serios. „Aveam un prieten care cânta la chitară şi îl avea ca profesor pe Petran Paveliuc. Am fost la un concert AC/DC cu ei, apoi am început să învăţ sistematic”, am aflat de la George.
Faptul că tinerii cântă nu-i împiedică să aibă şi rezultate bune la şcoală, care are prioritate. Sunt pasionaţi de Informatică şi Film (Maria), Grafică (Ariadna, care a avut şi două lucrări într-o expoziţie la G Fest), Limba română și Dans (Miruna, care a făcut dans sportiv de performanţă timp de patru ani), Fotografie, Matematică și Fizică (George, care și-ar dori o carieră în aeronautică) și, evident, mașini și muzică (Matei, care ar vrea să urmeze facultatea de profil de la Universitatea Berkley, din California, dar și să aibă o colecție reală de mașini).
Ariadnei îi place şi Fizica „datorită profesoarei”, iar Miruna este pasionată de cuvinte, fie scrise, rostite sau cântate: „Este important să cunoşti Limba română”. Lui Matei îi mai plac şi limbile străine, dar şi Matematica atunci când formulele sunt mai uşor de descifrat şi, surprinzător, Chimia.
Artişti în pielea spectatorului
Pentru tinerii de la „Overflow” viitorul sună bine, mai ales că au început să cocheteze și cu partea de compoziție. „Sperăm că va ieşi bine. Avem o combinaţie între foarte multe stiluri”, am aflat de la Maria. Deocamdată ei cântă alternativ-rock. „Asta ne place şi nouă, şi publicului. Şi să ştiţi că se vede după câte persoane s-au strâns pe bulevardul Ştefan cel Mare, când am avut ultimul concert. La început era public mai puțin, dar după ce am început să cântăm s-au adunat mulți. Le-a plăcut, se vedea după cum cîntau cu noi”, a zâmbit Miruna. Adolescenţii ştiu să facă şi atmosferă şi implică publicul în spectacolele lor, Matei fiind responsabil de show. „Încerc să fac un schimb de rol cu spectatorul, să aflu ce i-ar plăcea, cum s-ar simţi. Eu cânt şi interacţionez cu ei”, am mai aflat de la Matei.
De la întâlnirea cu noi, tinerii au plecat în grabă la repetiţii. Aveau de pregătit un moment pentru concertul de duminică seară, când vor cânta în deschiderea spectacolului pe care Bosquito și Ovidiu Lipan Ţăndărică îl vor susţine în fața Facultății de Chimie. „Este important pentru noi să fim ascultaţi, să ajungem la cât mai multă lume”, au spus tinerii de la „Overflow”.
A consemnat Maura ANGHEL
„Este foarte important interesul publicului, atmosfera este foarte importantă. Poţi cânta foarte bine, dar să nu fii atractiv. Nici agresiv nu este bine să fii” - Matei Iancu
„Armonia dintre membri, cunoașterea muzicii sunt esențiale pentru ca o trupă să funcționeze perfect. Toți membrii trebuie să fie la același nivel al pregătirii. Dacă unul va fi mai bun va abandona în scurt timp pentru că se va plictisi și nu va avea răbdare să-i aștepte pe cei din urmă” – trupa „Overflow“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau