Poveşti şi parfum de carte veche pe Uliţa Sârbească FOTO

default

Dimensiune font:

| 09-04-2016 05:45

Cunoscut în ţară şi peste hotare pentru bogatul patrimoniu arhitectural şi cultural, Iaşul îşi deschide porţile iubitorilor de frumos, îndemnându-i la visare, contemplare şi relaxare. Deşi poartă amprentele modernismului, fosta Uliţa Sârbească- astăzi strada Alexandru Lăpuşneanu - păstrează parfumul unei epoci apuse, cu menestreli, buticuri şi miresme de carte veche, fiind una dintre cele mai frumoase zone de promenadă ale oraşului

În tumultul zilelor obişnuite, în care paşii ne poartă pe străzi aglomerate şi mintea fuge hoinară spre locuri îndepărtate în căutarea de răspunsuri şi rezolvări, nouă, oamenilor, ne-au mai rămas poveştile. O fiinţă, o întâmplare, un loc... în toate sunt crâmpeie de poveste care aşteaptă a fi rostite, depăşind astfel graniţele temporale şi spaţiale pentru a ajunge la urechile iubitorului de frumos.
„A fost odată un drum bătătorit prin purtarea oamenilor şi a vitelor trăgătoare”, aşa începea povestea Uliţei Sârbeşti, spusă la început de secol XVI. Având hotarele de la intersecţia străzii Golia şi continuând până în apropierea Bisericii „Sfântul Neculai cel Sărac” (aflată în zona Casei de Cultură a Studenţilor), uliţa se schimbă la faţă un secol mai târziu, devenind un loc de întâlnire în frumosul târg al Ieşilor pentru negustori, meşteşugari şi boierime. Într-o continuă expansiune, aflăm din condicile întocmite la 1750 că această zonă reunea 44 de proprietari, 27 de case, trei cârciumi şi nouă dughene. Schimbarea radicală a Uliţei Sârbeşti se produce totuşi abia în secolul al XIX-lea, când majoritatea caselor sunt înlocuite de clădiri maiestoase, ce uimeau prin opulenţă şi arhitectură. Tot în această perioadă zona este rebotezată, devenind astfel strada Alexandru Lăpuşneanu, un loc de promenadă care păstrează şi astăzi farmecul unor vremuri de mult apuse.
 



Carte veche pentru oameni noi
Odată cu trecerea timpului, strada Alexandru Lăpuşneanu a căzut pradă modernităţii, însă după-amiezile zilelor de vară petrecute aici de studenţi, turişti şi ieşeni deopotrivă, amintesc de vremurile de altă dată şi te inspiră la visare. Tabloul fostei Uliţe Sârbeşti este întregit de anticariatele care aduc un aer negustoresc zonei, fiind totodată un prilej de a-i scoate pe trecători din monotonia activităţilor zilnice pentru a se îmbăta cu parfum de carte veche. „Chiriaşi” ai străzii Alexandru Lăpuşneanu încă din anul 2004, vânzătorii de carte au renunţat să mai măsoare timpul care trece frenetic pe lângă ei, dedicându-şi în schimb toată răbdarea şi priceperea iubitorilor de lectură. „Un anticar nu se mai gândeşte la timpul petrecut în micul său univers al cărţilor. Sunt zile în care nu vinzi nimic, în care stai şi priveşti zeci, sute de chipuri care se perindă pe această stradă, însă atunci când iubeşti cărţile şi faci din această dragoste o meserie, nu renunţi!”, povesteşte Vlad Corduneanu, vânzător de cărţi. Deşi este conştient că „afacerea cu parfum de tuş” nu este cea mai bănoasă, pe chipul acestuia se citeşte bucuria de a împărtăşi cu trecătorii pasiunea pentru carte, în ochii săi citindu-se bucuria copilului de altă dată atunci când spune, încrezător, că „nevoia de a citi” se mai ascunde încă în noi. „Este îmbucurător să vezi că la anticariat se opresc oameni de toate vârstele. Copii de câţiva anişori caută cărţi colorate şi sunt dornici să descopere universul basmelor, tinerii vor să ai parte de acţiunea romanelor poliţiste ori să cunoască poveşti de dragoste, iar bătrânii caută printre rafturi publicaţii ce le amintesc de tinereţe....”, explică buchinistul. În viziunea acestuia, cititorul nu trebuie să primească o etichetă în funcţie de cărţile lecturate, deoarece „omul caută adesea un refugiu în literatură”. „Este adevărat că sunt la mare căutare cărţile uşoare, care nu necesită o analiză profundă sau un proces amplu de conştiinţă. Astfel, este justificat să-ţi doreşti să evadezi după orele în şir petrecute la serviciu, povara facturilor şi grija zilei de mâine... poţi să citeşti Sandra Brown, Paulo Coelho sau Dan Brown, aşa cum poţi alege varianta unor clasici precum Lev Tolstoi, Feodor Dostoievski sau Franz Kafka”, povesteşte anticarul, fiind de părere că un om trebuie să ţină în mână şi cărţi uşoare şi lucrări emblematice ale literaturii universale.



Generaţia nouă şi cartea „aspirator de praf”

Chiar dacă nu priveşte tehnologia ca pe o ameninţare la adresa cărţii, anticarul recunoaşte că tineretul din ziua de azi nu stă mult pe gânduri înainte de a se descotorosi de biblioteci. „Oamenii caută să aibă cât mai mult spaţiu, motiv pentru care renunţă cu uşurinţă la cărţile vechi. Foarte mulţi vin la noi când vor să facă ordine în casă şi vând biblioteci întregi”, explică Vlad Corduneanu, precizând că unii cumpărători vor ca anticarii să vină şi să ia cărţile direct din casă, pentru a le uşura acestora munca.



Un alt motiv care-i determină pe români să renunţe la cărţile lăsate moştenire de bunici şi părinţi ţine de vechimea şi parfumul emanat de paginile îngălbenite de trecerea timpului. „Puţini sunt cei care mai vor în casă parfum de carte veche. Majoritatea aleg astăzi să-şi înlocuiască vechile biblioteci cu ediţii noi, având în vedere că tot mai multe edituri scot pe piaţă exemplare cu coperţi ochioase şi atractive. Pot să vă spun că am avut vânzători care mi-au spus că nu-şi mai doresc aspiratoare de praf în camerele apartamentului, fiind conştient că îngrijirea acestora necesită mult timp”, punctează anticarul. Astfel, cărţile intră în circuitul „afacerea cu parfum de tipar” şi îşi găsesc locul în depozite şi apartamente. De aici, începe practic trierea lor pe categorii, urmând ca cele mai căutate exemplare să fie expuse, în bătaia soarelui şi a privirilor curioase, pe strada Alexandru Lăpuşneanu.
Numărul cărţilor adăpostite într-un anticariat poate ajunge şi la 20.000 - 30.000 de exemplare, lucru care complică mult activitatea buchinistului. Cu toate acestea, comercianţii filelor de poveste nu se plâng niciodată de cantitatea mare de informaţii pe care trebuie o ţină minte. „Există situaţii în care oamenii nu caută un titlu anume, ci vin şi te roagă să le faci o recomandare. În aceste situaţii noi avem obligaţia de a cunoaşte toate titlurile pe care le expunem şi, de ce nu, să ştim şi povestea pe care o spune cartea. La prima vedere, pare un lucru greu de făcut, dar, asemeni ceasornicarului care poate repara cu dibăcie un mecanism, noi acordăm o atenţie sporită cărţilor, făcând din această pasiune o meserie”, îşi încheie vânzătorul nostru de cărţi povestea.
 



Pe vechea Uliţă Sârbească domneşte maiestuosul Muzeul al Unirii, menestrelii îşi cântă poveştile de iubire, cofetăriile şi terasele te îmbie cu bunătăţi, iar cărţile împrăştie miresmele timpurilor de altă dată. Chiar dacă anii şi-au lăsat adânc amprenta asupra acestei străzi, ca odinioară, Uliţă Sârbească este şi astăzi loc de promenadă! Anca BURNICHE

* * *
„Pasiunea pentru literatură nu va pieri niciodată pentru că oamenii mai au nevoie de un refugiu! În cărţi îţi afli liniştea, trăieşti poveşti de dragoste, simţi suspansul şi te dezvolţi ca individ” - Vlad Corduneanu, anticar pe strada Alexandru Lăpuşneanu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei