Poveşti terifiante din curtea fostei Chesturi FOTO

default

Dimensiune font:

| 09-07-2017 12:30

O clădire bântuită de ghinion ar putea fi readusă la viaţă până la mijlocul anului viitor * fosta Chestură de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6, clădire de patrimoniu aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Iaşi, ar putea deveni muzeu şi sediu de birouri pentru administraţia publică * ani la rând s-a încercat reabilitarea construcţiei, însă autorităţile s-au lovit, de fiecare dată, de eşecuri * primele lucrări de reabilitare au sistat în 2011, iar până la acea dată s-au „tocat” patru milioane de lei * Consiliul Judeţean Iaşi a demarat recent noi proceduri pentru refacerea monumentului de mare semnificaţie istorică ce aduce aminte de ororile Pogromului de la Iaşi


Fosta Chestură de Poliţie de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6 intră din nou în atenţia autorităţilor locale. Rabilitarea clădirii monument istoric a început în mandatul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, însă lucrările au stagnat în 2011, din cauza problemelor financiare ale firmei de construcţii Moldoconstruct. La acea vreme, societatea a câştigat de două ori licitaţia de execuţie şi tot de atâtea ori a fost reziliat contractul. Mai târziu, neînţelegerile dintre grupurile politice din plenul CJ Iaşi au pus barieră oricărei tentative de intervenţie la structura clădirii. Moldoconstruct a acţionat în judecată instituţia contractantă, iar timp de doi ani nu s-au putut organiza alte licitaţii. Singurul aspect pozitiv a stat într-un plan de conservare a lucrărilor, motiv pentru care acoperişul şi interiorul clădirii se prezintă astăzi într-o stare bună. După un conflict purtat prin instanţe, CJ Iaşi a câştigat procesul cu Moldoconstruct, însă până anul acesta au urmat alte evenimente care au pus piedici dezvoltării acestui proiect. O nouă intenţie de reabilitare a fostei Chesturi a apărut în 2015, când CJ Iaşi, sub conducerea lui Cristian Adomniţei, a luat un credit de angajament de 8,4 milioane lei, însă aceşti bani au luat, în final, o altă destinaţie. Licitaţia de revizuire a documentaţiei trebuia făcută pentru că manopera şi costurile materialelor nu mai corespundeau standardelor din 2011. La licitaţie s-a prezentat un singur ofertant, Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, iar de atunci au pornit alte probleme pentru CJ Iaşi. Societatea a contestat licitaţia pe motiv că oferta a fost declarată neconformă, în ciuda faptului că nu avea concurenţă. Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor a dat însă câştig de cauza Consiliului Judeţean, însă aceste proceduri au blocat investiţia timp de mai bine de un an.

O nouă licitaţie, anul acesta

În perioada următoare, Consiliul Judeţean Iaşi ar trebui să finalizeze caietul de sarcini pentru execuţia lucrărilor de consolidare, restaurare, refuncţionalizare şi mansardare a clădirii monument istoric de pe Strada Vasile Alecsandri nr. 6, iar documentaţia va fi trimisă zilele următoare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. „Urmează urcarea documentaţiei pe SEAP, iar după desemnarea câştigătorului, durata maximă de execuţie a lucrărilor este de şase luni. Noi sperăm ca investiţia să se finalizeze până în primăvara anului viitor. În acest moment, lucrările rămase de executat sunt estimate la 6,6 milioane lei, fără TVA. Este a treia oară când se încearcă reabilitarea clădirii. În acest moment, construcţia nu este racordată la utilităţi, iar singurul serviciu pe care CJ Iaşi îl suportă este cel de pază”, a declarat Eliza Chirica, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi. Actuala investiţie presupune montarea unui ascensor, amenajarea aleilor, realizarea finisajelor şi componentelor artistice ale faţadei, realizarea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare, a sistemelor antiefracţie, antiincendiu şi ventilaţie. În mod normal, când va fi gata, aici vor funcţiona birourile instituţiilor aflate în subordinea CJ Iaşi care nu au suficient spaţiu, însă actualul preşedinte al CJ Iaşi, Maricel Popa, are şi alte planuri pentru spaţiile clădirii.

Maricel Popa: „Vom avea două muzee - al Holocaustului şi Toleranţei”

Potrivit preşedintelui CJ Iaşi, curtea clădirii va fi amenajată pentru comemorarea Pogromului de la Iaşi, din 27-29 iunie 1947. În prezent, peretele exterior poartă şi astăzi semnele gloanţelor care au ucis 500 de evrei, într-o pagină neagră de istorie, în perioada regimului Antonescu. Această clădire va găzdui nu doar primul Muzeu al Holocaustului, ci şi un Muzeu al Toleranţei. „Aici s-a făcut repartiţia pentru trenul morţii, însă cei mai mulţi erau omorâţi. Pe 29 iunie 1947, în această curte au fost ucişi 500 de oameni. Curtea va fi zonă de pelerinaj şi va fi placată cu piatră dintr-un drum judeţean care datează din anii 1940. Clădirea va găzdui birourile Consiliului Judeţean, direcţiile subordonate şi va fi dotată cu o sală de şedinţă. Pe lângă muzeul Holocaustului, care este la parter, la etajul I vrem să facem un Muzeu al Toleranţei. Am găsit două vagoane din trenurile morţii şi le vom duce la cimitirul de la Podu Iloaei, a afirmat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Curtea fostei Chesturi ascunde orori greu de imaginat, iar amenajarea ei este una din priorităţile autorităţilor judeţene. În dimineaţa zilei de 29 iunie 1941, în Curtea Chesturii de Poliţie din Iaşi, trupurile celor vii erau amestecate cu cadavre. La poartă stăteau soldaţi români şi germani cu răngi de fier, lovind pe cei care erau împinşi înăuntru. După ce evreii au fost comasaţi în curtea Chesturii, în acest loc s-a produs o tentativă de evadare spre strada Victor Place - Cinematograful Sidoli, prin Curtea imobilului Grumberg. Mulţi dintre cei care au încercat să scape au fost împuşcaţi. A doua zi, evreii care nu au fost executaţi erau puşi să spele râurile de sânge din curtea Chesturii.

 

Record editorial pentru presa regională din România, bifat de „Evenimentul Regional al Moldovei”:

 

8.000 DE EDIŢII IEŞITE DIN TIPARE!

 

Supravieţuitor al Pogromului: „Am stat culcat la pământ, fără să mişc”

Unul din supravieţuitorii Pogromului la Iaşi este Iancu Ţucărman. Acesta îşi aminteşte cu mare emoţie clipele trăite în curtea fostei Chesturi. „Aici, în această curte, am stat culcat la pământ neavând voie să mă mişc, de pe data de 29 iunie 1941, până a doua zi dimineaţă, când ne-au dus către o destinaţie necunoscută pentru noi şi ne-au urcat în vagoane, în trenurile morţii. Am stat chiar sub unul din aceşti copaci, care sunt astăzi foarte înalţi, pe atunci era firav, aşa cum eram şi eu la acea vârstă”, povesteşte Iancu Ţucărman. Miile de evrei care au supravieţuit masacrului de la Chestură au fost duşi la gară fiind umiliţi, jefuiţi şi bătuţi, înainte de a fi înghesuiţi în vagoane de marfă închise ermetic. Trenurile morţii au circulat cu viteză redusă între diferite gări din Moldova, câteodată în direcţii dus-întors. Miile de evrei care au supravieţuit masacrului de la Chestură au fost duşi la gară fiind umiliţi, jefuiţi, şi bătuţi înainte de a fi înghesuiţi în vagoane de marfă închise ermetic. Trenurile morţii au circulat cu viteză redusă între diferite gări din Moldova, câteodată în direcţii dus-întors. Alţi 2.000-2.700 de evrei au fost înghesuiţi în trenul cu direcţia Podul Iloaiei. Din aceştia, din cauza asfixierii şi a deshidratării, au supravieţuit numai 700. Cadavrele au fost jefuite şi aruncate în gropi comune, în preajma gărilor de pe traseu. 

 

În clădirea supusă consolidării, restaurării, refuncţionalizării şi modernizării, a funcţionat prestigioasa revistă de cultură Viaţa Românească. Aceasta şi-a început activitatea în luna martie a anului 1906, la Iaşi. Tema de proiectare ce a stat la baza documentaţiei de atribuire a lucrărilor de proiectare, în anul 2009, nu a luat în considerare simbolul şi mesajul, ignorând complet faptul că oraşul Iaşi are înmagazinată multă istorie, pe de o parte, şi pe de altă parte, nu s-a ţinut cont de faptul că suprafaţa edificiului este foarte generoasă şi permite o dezvoltare pe mai multe planuri”, se arată într-un raport din 2013, în cadrul unei tentative de licitaţie pentru refacerea clădirii

 

***

Credit Foto: Liviu Chirica

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:39

BANCUL ZILEI

05:30

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei