Poveştile copiilor isteţi FOTO
Dimensiune font:
Campania „Ajută-i pe copiii isteţi. Oferă-le un dar de Paşte” derulată de cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” cu prilejul Sărbătorilor Pascale s-a încheiat cu succes * cu ajutorul cititorilor şi colaboratorilor noştri am aflat poveştile multor elevi cu note foarte mari, proveniţi din familii modeste * tuturor le-am oferit daruri, adunate cu sprijinul unor oameni inimoşi, cărora le mulţumim
Pe şoseaua spre Ţibăneşti maşinile urcă greu şi nu neapărat din cauza asfaltului sărit pe ici, pe colo, ci pentru că duc daruri către copiii isteţi, zece la număr. Ei sunt mai mulţi şi cu siguranţă vom ajunge la toţi cu multe cadouri care le vor răsplăti sârguinţa la şcoală. La sat, educaţia este uşor diferită de oraş nu pentru că programa ar fi altfel, ci din cauza condiţiilor. Nu toţi copiii au noroc să aibă tot ce le trebuie, nu toţi au şansa de a merge zilnic la şcoală, chiar dacă statul le-a oferit-o. Vinovate sunt condiţiile modeste în care trăiesc mulţi dintre ei. Cu toate acestea, copiii au drag de carte, lucru dovedit de carnetele pline de nota 10.
În Săptămâna Mare am pornit la drum. Prima oprire a fost la Alexandru Cotan şi fraţii lor, trei la număr. Toţi patru au note mari la şcoală, sunt printre primii. Paula, cea mai mare dintre ei, a intrat printre primii la liceu şi îşi doreşte să devină contabilă. George este un elev model şi vrea să ajungă fotbalist. Alexandru, băieţelul la care ne-am anunţat noi vizita, visează la cascheta de poliţist, iar Bogdan, mezinul, ar vrea să ajungă pompier. Sunt frumoşi, voioşi şi plini de iubire, aşa cum le oferă zi de zi şi părinţii lor. „Le place să înveţe, sunt copii buni tare. Noi îi ajutăm cât putem, ne dorim să aibă o viaţă mai bună şi mai frumoasă”, ne-a spus mama celor patru copii, Elena Cotan.
Pe aceeaşi uliţă stă Andreea Papuc şi fraţii ei, Ionela şi Daniel. Familia copilei nu are deloc o situaţie materială bună, dar nimeni nu se plânge. Îşi doresc sănătate şi să fie împreună. Andreea este printre primii la şcoală. Este elevă în clasa a II-a la Liceul „Petre P. Carp”. În ciuda vârstei, copila cu păr bălai priveşte cu multă seriozitate învăţătura, îşi doreşte să devină poliţistă. Ne-a impresionat puterea ei de muncă şi ambiţia de a reuşi, în ciuda greutăţilor. Până de curând, copilele îşi făceau temele la lumina unei lanterne pe care o încărcau pe unde puteau, prin sat, casa lor nefiind racordată la reţeaua de curent electric. Acum, au la dispoziţie un bec şi, de ieri, chiar şi un frigider, donat de o ieşeancă ai cărei ochi s-au umplut de lacrimi când au aflat povestea lor. „Sunt frumoase cărţile. Şi jucăriile, şi rechizitele”, a şoptit, a mulţumire, copila.
Într-un apartament ANL, tot din Ţibăneşti, i-am cunoscut pe Marian, Daniel şi Ilie Şuiu, trei fraţi simpatici care au primit cu mare bucurie darurile – jocuri, un atlas zoologic pe care Marian şi-l dorea demult, maşini, mingi, rechizite, dulciuri. Şi alimente fiindcă e greu să asiguri zilnic mese din doar 500 de lei, cât câştigă mama atunci când lucrează. „Îmi plac mult animalele”, ne-a spus Marian.
Dragoste şi recunoştinţă
La Vaslui, ne-am întâlnit cu Andreea Ungureanu, elevă la Liceul „Ştefan Procopiu”. Ne-a aşteptat cu o veste foarte bună – tocmai câştigase o menţiune specială la Olimpiada Naţională de Limba Franceză. „Mi-aş fi dorit mai mult, dar sigur voi obţine anul viitor. Îmi place să învăţ şi îmi doresc pe viitor să urmez tot domeniul umanistic. Poate chiar să fiu jurnalist, de ce nu?”, a zâmbit Andreea în timp ce răsfoia cărţile primite în dar.
Bacău a fost următoarea destinaţie, unde ne aşteptau Leonard Feraru şi cei şapte fraţi ai lui. Copiii sunt crescuţi doar de mamă, Mihaela Feraru, după ce tatăl a plecat în lumea largă. În ciuda greutăţilor, copiii erau extrem de fericiţi. Se simt iubiţi şi oferă, la rândul lor, multă dragoste. Fericirea din ochii lor arăta cât de mult apreciază orice dar primit, la fel şi îmbrăţişările cu care ne-au răsplătit.
„Vreau să ajung la Internaţională”
Cosmin Holcan este elevul de nota 10 pentru care merită făcută o călătorie la Botoşani. Întâlnirea cu el a avut loc la puţin timp de la reîntoarcerea lui de la Olimpiada Naţională de Matematică, unde a câştigat medalia de bronz. „Vreau să ajung la Internaţională”, e următorul vis al lui Cosmin. Vasile Ţurcă este un alt olimpic pe care l-am cunoscut. Este elev în clasa a XI-a la Colegiul Forestier din Piatra Neamţ şi de curând a participat la Olimpiada Naţională de Tehnologia Lemnului. Îşi doreşte să urmeze studii universitare economice „ca să ştiu cum se gestionează corect o afacere”.
Nouă copii şi fericirea de pe chipul lor întregesc imaginea frumoasă a unei case din centrul Sucevei. Este Centrul „Sfântul Nicolae”, de tip familial, patronat de Fundaţia FARA, unde, de 25 de ani, se salvează destine. Copii pentru care familia naturală nu există sau care a renunţat la ei demult au găsit sprijin într-un centru unde li se oferă nu doar ocrotire, ci şi o educaţie frumoasă şi un plan de viaţă plin de sens, în care iubirea faţă de Dumnezeu este primordială. Acelaşi lucru se întâmplă şi la centrul din Dumbrava Roşie, deschis, în urmă cu nouă ani, de către preotul Constantin Schiman. „Iubesc foarte mult copiii şi am vrut să le vin în ajutor celor cu care soarta nu a fost blândă”, a spus preotul Schiman. Micuţii sunt bine îngrijiţi, trăiesc ca într-o familie mare pe care mereu şi-au dorit-o.
Toate cele şapte poveşti au emoţionat zeci de ieşeni care ne-au ajutat să le oferim daruri de Paşti. La copii au ajuns cărţi, rechizite, jucării, dulciuri, haine, alimente şi multe alte lucruri care i-au bucurat enorm. Vă mulţumim tuturor pentru sprijin şi vă dorim să aveţi un Paşte plin de Lumină!
Maura ANGHEL
Darurile au fost oferite de către:
1. Copiii din clasa a III-a A de la Liceul „Miron Costin”, coordonaţi de învăţătoarea Loredana Ţară;
2. Matilda Andrici, de la Asociaţia Sharing Love;
3. Denisa Timofte;
4. Nutriţionistul Adina Rusu;
5. Copiii din Corul Junior al Operei Naţionale Române şi Raluca Zaharia;
6. Liliana Năstasă Pirujinschi;
7. Corina Forascu;
8. Genoveva Cojocaru, administratorul firmei Prodsor din Oţeleni;
9. Institutul Francez şi Raluca Varlan;
10. Daniela Şuteu, Facultatea de Ingineria Mediului
11. Filip Petrişor;
12. Constantin Stătescu şi dr Laura Stătescu;
13. Laura Negreanu (Studioul RAYS)
14. Mihaela Loredana Gârlea;
15. Grădiniţa cu Program Prelungit nr 14, grupa Junior Class, coordonaţi de prof. Mihaela Azamfirei şi Ana-Maria Irina;
16. Grădiniţa cu Program Prelungit nr 14, Grupa Mare C, coordonaţi de prof. Andreea Panainte şi Daniela Dragomir;
17. Actriţa Ileana Ocneanu;
18. Irina Obrocea, Traian şi Paul Traian Obrocea;
19. Pasere Mirela;
20. Gabriela Constantinescu;
21. Ionela Ostacie;
22. Alina Fasola Popescu;
23. Bianca Popescu;
24. Alina Ionescu;
25. Familia Macarie;
26. Oana Maftei şi AromaZen;
27. Marinaky Rotariu;
28. Mihaela Ivancia, şefa OFSD Iaşi;
28. Andrei Postolache;
29. Elevii clasei a IX-a G de la Liceul “Alexandru Ioan Cuza”.
30. Dr Ana Crudu, de la Asociaţia „Blessing Hearts”
31. Anca Tăutu;
32. Andrei Nedelcu (Hunter's Pub);
33. Deputatul Camelia Bogdănici;
34. Mircea Manolache, prim-vicepreşedintele UNPR Iaşi;
35. Cristian Stanciu, liderul consilierilor PSD din Consiliul Judeţean Iaşi;
36. Senatorul Mihaela Popa;
37. Firma Lordas, reprezentată de Andrei Fortuna şi Cristina Profir;
38. Mirela Petre, reprezentant de vânzări Alliantz Ţiriac;
39. Daniela Popescu Tăutu şi firma Micul Verde;
40. Prof. Cătălina Costin, Liceul “Alexandru Ioan Cuza”;
41. Deputatul Petru Movilă
42. Sânziana Boghean.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau