Să-l ajutăm pe Nicu Pavil!

default

Dimensiune font:

| 09-02-2014 12:30

Este absolvent al Liceului de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani şi muzica e viaţa lui. În timp ce surioara mai mică a rămas fără vedere din primele zile de la naştere, el riscă să rămână fără auz sau, mai rău... „Să-l ajutăm pe Nicu Pavil!”, aceasta este campania neîntreruptă, de câteva luni, pe reţelele de socializare – iar strigătul nu a rămas fără ecou. Astăzi, 7.000 de euro îl mai despart pe Nicu de pasul spre vindecare. 

Are 20 de ani şi optimismul de a privi, până departe, viaţa. Curajul, poate nebunia dar, mai ales, credinţa îl fac să nu cedeze în faţa unor lupte şi chinuri cumplite! Vasile Nicolae Pavil sau Nicu, aşa cum îi spun cei apropiaţi, este din Botoşani. El a intrat, de câteva luni, într-un vârtej ameţitor. Totul a început, neaşteptat, în ziua de 13 octombrie 2013. „Mă pregăteam să plec de acasă şi, dintr-o dată, în faţa oglinzii din baie, am căzut. Mi-am pierdut cunoştinţa. Totul s-a întâmplat într-un timp foarte scurt. Am crezut că am doar o cădere de calciu, deoarece şi în anul trecut, în luna iunie, mi se întâmplase la fel”, povesteşte Nicu. Nu este superstiţios. Nu crede că acel 13 este de vină pentru tot ceea ce urma să se descopere. Este sigur, însă, că are o cruce de dus. Grea, uşoară... e crucea lui, la care fiecare dintre noi putem pune umărul.

Verdict dur: tumoră pe creier
Când s-a trezit din leşin, Nicu îşi simţea capul prins ca într-o menghină. Putea fi doar o simplă lovitură, dar părinţii n-au vrut să rişte şi au mers la spital. În timp ce el nu era deloc îngrijorat, mama se gândea ca pierderea conştiinţei să nu fie cauzată, Doamne fereşte, vreo problemă la inimă. „Am ajuns în urgenţe, iar acolo m-au întrebat ce s-a întâmplat. Le-am povestit, iar doamna doctor m-a consultat. Nu i-a plăcut deloc că nu îmi simţeam obrazul drept”, continuă Nicu. Se adunau semne care, luate împreună, nu prevesteau nimic bun. Chiar dacă inima îi era perfect sănătoasă. Tânărul a fost internat. În dimineaţa următoare, i s-a recoltat sânge şi, apoi, i s-a făcut o investigaţie prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN). În timp ce analizele de sânge i-au ieşit toate bune, rezultatul RMN-ului a fost sfâşietor. Nicu Pavil a fost diagnosticat cu neurinom acustico-vestibular stâng, o tumoare situată între centrul auzului şi creierul mic, care-i afectează capacitatea de a percepe sunetele acestei lumi. Sufletul lui Nicu a început să sângereze. Nici nu ştia pentru ce să plângă mai întâi... Anii de studiu la şcoala de muzică, viitorul lui şi pasiunea pentru tubă, toate depindeau de auz. Dar, mai mult decât acest aspect, în familia lui exista deja o încercare cumplită.

„Îmi doresc să dau examen la fanfara militară, la subofiţeri!” - visul lui Nicu Pavil se poate împlini doar cu ajutorul nostru!

Nicu – raza de lumină, pentru sora fără vedere
Bianca, sora mai mică a lui Nicu, s-a născut prematur. Timpul pe care l-a petrecut în incubator i-a afectat total şi iremediabil vederea. „Ai mei şi aşa aveau probleme şi datorii. Bianca face şcoala la Târgu Frumos, pentru că acolo este o şcoală specială pentru copiii nevăzători. Acum, le făceam şi eu necazuri. Nu ştiam cum să reacţionez şi ce să fac”, povesteşte Nicu. Deşi s-ar fi putut gândi la el, întrucât avea toate motivele să-şi plângă de milă, pentru Bianca a trebuit să fie, mereu, tare. Fetiţei de 8 ani i-a ascuns, până acum, adevărul, pentru a o proteja. Micuţa are desprindere totală de retină la ambii ochi. Fratele ei are o tumoră pe creier, care i-ar putea afecta auzul şi chiar viaţa. Părinţii sunt sfâşiaţi. În timpul acesta, tuba – instrumentul muzical care l-a transformat pe Nicu într-un adevărat artist şi într-un membru de nădejde al fanfarei – zace într-un colţ de cameră. „Au trecut multe luni de când nu am mai exersat. Dar, când mă voi face bine, vreau să continui cu acest instrument, deoarece îmi doresc să dau examen la fanfara militară, la subofiţeri”, visează şi nu încetează să spere tânărul.

A studiat toată copilăria şi adolescenţa pentru a deveni un mare muzician, iar blestemul lui ar fi acela de a surzi. Operaţia în Germania, la Hannover, are 90% şanse de reuşită. Preţul reuşitei este de 41.000 de euro, iar distanţa până la operaţie o mai reprezintă 7.000 de euro

Încă 7.000 de euro, din 41.000
Operaţia este posibilă în Germania, într-un spital din Hannover. Intervenţia chirurgicală costă aproximativ 41.000 de euro şi a însemnat, din prima, o sumă imposibil de atins pentru familia Pavil. Prietenii din viaţa lor şi, mai apoi, toţi cei care au devenit prieteni în lumea virtuală şi-au unit forţele, în reţelele de socializare. Din noiembrie şi până astăzi, Facebook este plin de mesaje de încurajare şi de susţinere pentru Nicu. „Să-l ajutăm pe Nicu Pavil!” - acesta a devenit un îndemn pentru fiecare dintre noi, iar evenimentele caritabile au transformat dorinţele în idei concrete. Din noiembrie 2013 şi până acum s-au strâns peste 30.000 de euro. În talerul pentru viaţa şi pentru auzul lui Nicu mai trebuie puşi 7.000 de euro. Operaţia este planificată imediat după jumătatea lunii februarie şi timpul se scurge, ameninţător. Surprinzătoare este, în acest context, tăria lui Nicu. Credinţa lui că Dumnezeu lucrează prin oameni şi că oamenii nu-i vor întoarce spatele: „Eu sunt sigur că o să mă vindec. Sunt o persoană optimistă. O să fie bine. Credinţa în Dumnezeu face totul. Nu sunt singurul om care are probleme, toţi oamenii au… Aşa e viaţa, un examen! Cel mai important examen, de aceea trebuie să ştim să o preţuim”.

„A fost şi este o lovitură foarte grea pentru noi şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să o depăşim cu bine. Un leuţ nu-mi trebuie în plus! Doar suma necesară operaţiei. Eu cred, cred într-adevăr că Dumnezeu va face o minune!” - Rodica Pavil, mama lui Nicu

Nimic fără Dumnezeu
Credinţa şi optimismul lui sunt, se pare, moştenire de familie. În ciuda tuturor greutăţilor, părinţii nu renunţă la luptă şi nu se imaginează nicio secundă fără cei doi prunci ai lor. „A fost foarte greu, de la început. Imposibil, nimeni nu ne dădea nicio şansă de a stânge atâţia bani. Şi, totuşi, aşa a aranjat Dumnezeu lucrurile! Mă rog, în continuare, pentru cei 7.000 de euro. Da, vor mai fi costuri şi pentru recuperare, dar nimic nu mai vreau în plus! Dacă strângem banii necesari operaţiei, pentru restul vom munci neîntrerupt eu şi taică-său, ca şi până acum. Banii sunt aşa cum sunt şi lumea este săracă. Este foarte greu pentru toţi”, oftează Rodica Pavil, mama lui Nicu.
Este una dintre leoaicele care trudesc continuu pentru binele copiilor. Nu renunţă. Nu se dă bătută. Se informează mereu, citeşte, munceşte, se roagă, crede. „Mulţi te judecă, dar trebuie să mergi mai departe. Până acum, cu fata, ne-am descurcat pe cont propriu. Acum, nu mai aveam cum. Nici nu mai aveam ce vinde. Doar casa mai este, dar aia e a băncii deja, prin toate împrumuturile pe care le avem. Însă, chiar şi aşa, eu cred într-adevăr că Dumnezeu va face o minune! Cred cu adevărat că o să fie bine”, a mai spus Rodica Pavil.
Observând pe oamenii aceştia, trebuie ca şi noi să ne întărim. Să comparăm grijile şi necazurile de zi cu zi, de care ne plângem – şi, să ne ruşinăm. Să ne dorim ca exemplul lui Nicu şi al familiei sale să nu treacă pe lângă noi, ca şi cum n-ar fi. Ei ne oferă o lecţie de viaţă. De credinţă şi de putere. Iar noi, ar trebui să avem generozitatea de a-i sprijini. Un singur leu, de la fiecare dintre noi, poate face minuni! 7.000 de euro sunt mulţi dar, comparativ cu restul sumei, care deja s-a strâns, ei mai reprezintă o picătură într-un ocean. Şi speranţa ca Nicu să fie operat cu bine, să-şi păstreze auzul şi viaţa şi să ne încânte, în viitor, cu muzică de fanfară şi de voie-bună. (Anda Pintilie)

***

Donaţiile pentru Vasile Nicolae Pavil se pot face la banca BCR, în conturile:
LEI: RO09RNCB0312126445850001
EURO: RO79RNCB0312126445850002.

Părinţii lui Nicu pot fi contactaţi la numele de telefon:
0755.83.71.53 – mama, Rodica
0754.42.71.51 – tata, Nicu
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei