Sărbătoarea inimii lipovenilor

lipoveni
lipoveni1

Dimensiune font:

| 11-02-2024 14:16

 În fiecare an, pe 12 februarie, comunitatea rusă lipovenească din România își celebrează tradițiile și identitatea cu o pasiune și un devotament remarcabile. Pentru această comunitate, această zi este o ocazie de a-și aminti istoria lor bogată, de a sărbători cultura și de a împărtăși acu alții bucuria și mândria pentru moștenirea lor. Pe 12 februarie se împlinesc 34 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), dar se marchează și Ziua limbii materne ruse în țara noastră.

Pe firul istoriei

Fiind o etnie de sorginte slavă, rușii lipoveni sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia, care și-au părăsit patria în secolele XVII-XVIII în urma schismei din Biserica Oficială Rusă, ca o consecință tragică a reformei de cult inițiată de către țarul Alexei Mihailovici Romanov (tatăl lui Petru cel Mare) și de patriarhul Nikon al Rusiei (1652-1658). Reforma, începută în anul 1954, care viza modificarea ritualului bisericesc, a fost adoptată de Soborul Bisericii Ortodoxe Ruse în anul 1667. Cei care nu se supuneau noilor canoane erau anatemizați, fiind considerați eretici, rascolnici (denumiți așa în mod eronat, pentru că nu ei au fost aceia care au inițiat rascolul - schisma). Dintre cei care s-au împotrivit reformei, fiind adepții credinței străbune, îi amintim pe episcopii Pavel de Kolomna, Makarie de Novgorod, protopopii Avvakum, Neronov, boieroaica Morozova ș.a.

Pentru nestrămutata lor credință, unii dintre ei au fost arși pe rug, alții supuși prigoanei țariste; la sfârșitul sec. al XVII-lea, peste 20.000 de staroveri au ars pe rugurile acestei inchiziții pravoslavnice din Estul Europei. După legalizarea persecuțiilor prin decretul regentei Sofia (sora mai mare a lui Petru I), în anul 1685, staroverii au luat drumul pribegiei, răspândindu-se în lumea întreagă (Turcia, Prusia, Austria, Australia, Argentina, Brazilia, Canada, Japonia, țările Baltice, Polonia, SUA, țările Române, Bulgaria, Finlanda, Ucraina, Belarus etc.)

Adepții credinței de rit vechi s-au grupat în câteva centre spirituale: Starodubie (pe teritoriul actual al Ucrainei), Kerjeneț (lângă Nijni Novgorod din Rusia, între Volga și Kerjeneț), Irghiz (centru apărut în perioada Ecaterinei a II-a), Rogojskoe kladbišce („Cimitirul Rogojskoe” din capitala rusă) - teren oferit de Ecaterina a II-a staroverilor pentru cimitir, ca să aibă un loc unde să-și poată îngropa morții, victime ale epidemiei de ciumă ce s-a abătut asupra Moscovei în 1771 și Vâg (nordul Rusiei), prima comunitate a staroverilor fără preot. Au ajuns și la Vetka (insulă pe teritoriul actualului stat Bielorus), Fântâna Albă (azi în Ucraina, centru pentru staroverii cu preot din Rusia, Europa, America, Australia și Canada), Novozîbkov din Rusia (pentru staroverii fără preot). Mulți dintre staroveri s-au ascuns și în locurile greu accesibile ale Siberiei.

În perioada 1827-1855, în timpul țarului Nicolae I, prigoana asupra staroverilor s-a întețit, fiind distruse unele centre spirituale, multe cărți și obiecte de cult arse sau confiscate. Abia în anul 1971, Soborul Bisericii oficiale Ruse a ridicat anatema aruncată asupra staroverilor de către Soborul din sec. al XVII-lea.

Primele atestări documentare ale prezenței staroverilor (cei de credință veche, numiți și staroobreadțî - de rit vechi) pe teritoriul României datează din perioada 1724-1740. Ei s-au stabilit în localitățile din Moldova, unde erau numiți lipoveni (Socolinți-Lipoveni, jud. Suceava, în anul 1724, Dumasca, jud. Vaslui, în 1730, în Manolea, Lespezi și Brătești, jud. Suceava, în anul 1740). În Dobrogea, aflată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea în componența Imperiului Otoman, s-au așezat și cazacii de pe Don din armata atamanului Ignat Nekrasov, cel care a organizat viața socială a cazacilor cu reguli cuprinse în „Legământul lui Ignat”, ei fiind numiți nekrasoviți. De la ei s-a păstrat până în zilele noastre denumirea lacului Razelm - Razin din Dobrogea, numit așa în memoria conducătorului răscoalei cazace din secolul al XVII-lea, Stepan Razin.

Delicii lipovenești

Lipovenii au adus cu ei în aceste meleaguri nu doar spiritualitatea lor, ci și o bogată tradiție gastronomică care încântă simțurile și hrănește sufletul. Peștele proaspăt este regele mesei în gastronomia lipovenească. Crapul, știuca, somonul, cleanul sunt doar câteva dintre speciile pescărușilor lipoveni vânate cu pricepere și pregătite într-o varietate de moduri. Unul dintre cele mai populare feluri este borșul pregătit cu legume proaspete și aromate, precum morcovii, ceapa și cartofii, completată de gustul bogat al peștelui proaspăt.

Pelmeni sunt acele delicioase găluște umplute cu carne de pește sau carne de porc și condimentate subtil. Aceste bucate sunt o adevărată tradiție în familii, fiind pregătite cu migală și împărtășite cu bucurie la masa de prânz sau cina de sărbătoare.

Un alt pilon al gastronomiei lipovenești este reprezentat de produsele de patiserie, care te întâmpină cu aroma lor îmbietoare. Cele mai cunoscute sunt piroșkii, un fel de plăcinte umplute cu varietăți diferite de ingrediente, precum varză, cartofi, carne sau mere. Gustul lor crocant și plin de savoare îți încântă papilele gustative și te teleportează în atmosfera intimă a unei gospodării lipovenești.

Băuturile tradiționale completează această călătorie culinară în gastronomia lipovenească. Kvass-ul, o băutură fermentată și răcoritoare, este adorată de toți cei care gustă din ea. Gustul ușor acru și răcoritor al kvass-ului este perfect pentru a însoți mesele bogate și condimentate.

Credința în Cel de Sus

Pe lângă deliciile culinare, comunitatea are o dimensiune spirituală. O trăsătură distinctivă a religiei lor este legătura lor puternică cu elementele naturii și cu viața de zi cu zi. Ei au obiceiuri și ritualuri care sunt strâns legate de activitățile agricole și de viața în mediul rural. De exemplu, ei își sărbătoresc recolta și au ritualuri specifice legate de semănat și cules. De asemenea, lipovenii cred în puterea vindecătoare a plantelor și a apelor, având un respect deosebit pentru natură și pentru divinitatea ce guvernează lumea naturală.

Biserica joacă un rol central în viața religioasă. Ei practică o formă mai conservatoare de creștinism ortodox, păstrând multe tradiții și ritualuri vechi. Biserica este văzută ca un loc sacru, iar slujbele religioase sunt importante pentru comunitate. Un alt aspect important este relația lor cu icoanele și cu sfinții. Icoanele ocupă un loc central în viața lor religioasă, fiind considerate punți de comunicare între lumea umană și cea divină. Lipovenii cred că icoanele au puteri miraculoase de vindecare și protecție și le cinstesc în cadrul rugăciunilor lor. De asemenea, ei au o venerație specială pentru sfinți și pentru moaștele lor, considerându-i modele spirituale și intermediari între om și Dumnezeu. Religia lipovenilor reprezintă o formă unică și bogată de creștinism ortodox, caracterizată de conservarea tradițiilor vechi și de o puternică legătură cu natura și cu viața rurală. Prin păstrarea credințelor și practicilor lor în ciuda schimbărilor sociale și politice, lipovenii au reușit să își mențină identitatea și să contribuie la diversitatea religioasă și culturală a lumii moderne.

Exceptând Dobrogea, rușii lipoveni din județul Iași formează una dintre cele mai numeroase comunități din țarăcei mai mulți locuine în zona orașului Târgu Frumos, a comunelor Stolniceni-Prăjescu și Focuri, la Suceava, comuna Mitocul Dragomirnei, și Botoșani. 

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Povestea Luminii
17/05/2024 06:44

Istoria lumanărilor se intinde pe mii de ani, iar dezvoltarea lor este strans legată de evolutia civilizatiei umane. Cu fiecare pas inainte făcut de omenire, lumanările au avut un rol important in viata de ...

Râsul, elixirul fericirii
16/05/2024 19:01

  Cuvintele ca bucurie, ras infloritor si sănătate radiantă isi impletesc firul intr-o poveste ce deschide usa către o lume a fericirii. Într-un univers in care zambetul este monedă de schimb, ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
16/05/2024 18:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

Pe urmele celor nouă fericiri
16/05/2024 17:43

  Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in E ...

Pasiunea pentru cuvinte. Cum să-ți dezvolți abilitățile de vorbitor în public
16/05/2024 17:32

Într-o lume din ce in ce mai interconectată, unde cuvintele pot traversa globul in cateva secunde prin intermediul internetului, abilitatea de a vorbi in public devine nu doar o artă, ci si o necesitate ...

Triumful înfrângerii. Elogiul eșecului și umilinței în drumul către împlinirea de Sine
16/05/2024 16:15

În căutarea perpetuă a realizărilor, ne confruntăm inevitabil cu momente de esec. Aceste momente ne pot zdruncina increderea in sine si ne pot face să ne simtim vulnerabili si expusi. Cu toate aceste ...

Arta de a trăi cu tine însuți și cu lumea din jur
16/05/2024 15:41

În tumultul vietii moderne, unde zgomotul constant si presiunile exterioare ne pot acapara complet, găsirea unei armonii interioare devine esentială. Trăirea in pace cu tine insuti este o artă complex ...

Travestiul în teatru. O istorie sensibilă a transformării și relevanței în scenă
16/05/2024 13:43

 În lumea teatrului, cu fiecare evolutie si fiecare fază a societătii, conceptele de gen si exprimarea acestora au fost mereu intr-o continuă transformare. Printre cele mai fascinante si mai indr ...

Paștile Blajinilor. O călătorie până la Apa Sâmbetei, pe tărâmul oamenilor primordiali
13/05/2024 09:30

În credinta populară, in lunea ce urmează după Duminica Tomei, este sărbătorit Pastele Blajinilor, un moment profund inrădăcinat in traditiile noastre spirituale. În mitologia est-europeană, ...

Teoria jocurilor - O incursiune în logică și strategie
11/05/2024 11:45

   În lumea vastă a matematicii si economiei, există un domeniu care străbate granitele acestor discipline, un teren al gandirii logice si al strategiilor intricate: teoria jocurilor. Acest d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei