Serele comuniste ale Iaşului!

default

Dimensiune font:

| 08-08-2015 06:00

Oricâte transformări ar suferi, Iaşul rămâne un oraş ancorat în trecut. De fapt, un farmec anume al urbei celor şapte coline este dat tocmai de acest colaj între vechi şi nou, exemplul cu Palasul ridicat la o aruncătură de băţ de centrul istoric şi cultural nefiind singular. Bunăoară, puţini ştiu că tot ceea ce se plantează în dulcele târg - ne referim aici strict la plante - este produs în serele SC Servicii Publice, ridicate încă din 1961, la ordinul reprezentanţilor regimului acelor timpuri. De altfel, propaganda comunistă titra la acea vreme că „1961 este anul de cotitură pentru Iaşul modern, oraşul primind sprijinul direct al conducătorilor partidului şi statului, personal al tovarăşului Gheorghe Gheorghiu Dej”. Simultan cu ridicarea blocurilor unde aveau să sălăşluiască oamenii de tip nou, a fost creată infrastructura menită a contribui la estetica urbană. Astfel, după 1960, sectorul floricol a cunoscut o dezvoltare substanţială, astfel încât, de la 15 hectare de sere s-a ajuns la 277 de hectare. Printre acestea se numără şi cele din Moara de Vânt, construite la marginea cimitirului „Sf. Petru şi Pavel”.

Viorica Haraga, cea care ne-a fost ghid în scurtul nostru periplu la serele Moara de Vânt lucrează aici „dintotdeauna”. Cea care a preluat temporar atribuţiile şefului de sector spune că a venit aici încă de la ridicarea serelor, fiind una dintre cele mai vechi angajate angrenate în producerea materialului floricol care se plantează anual în Municipiul Iaşi. „Tot ce vedeţi plantat în oraş este rodul muncii nostre. Aşa a fost mereu, încă de pe timpul comuniştilor”, ne spune femeia, înainte de a invita să păşim printre răsaduri. Pare surprinsă că se interesează cineva de munca ei, în condiţiile în care puţini sunt cei care calcă la serele Moara de Vânt. „S-au perindat la conducerea Iaşului o sumedenie de primari, însă niciunul nu a fost pe aici. Or, poate nu i-am văzut eu”, ne mărturiseşte doamna Viorica. Aceasta ne mai spune că, indiferent de regim, regulile jocului au fost aceleaşi. „Primăria, oricum s-ar fi numit ea, face toate comenzile. Noi le onorăm. Tot primăria decide ce tipuri de flori se plantează în oraş şi stabileşte amplasamentele, evident, funcţie şi de sfaturile specialiştilor noştri”, ne explică aceasta.

„Pe primari nu i-am prea văzut pe aici. Nu-mi imaginez ca un pe un profesor de matematică să-l preocupe florile”

Marea satisfacţie: să vezi plantele crescând
Luna aleasă pentru o relatare despre uzina de flori nu reprezintă tocmai o decizie inspirată, întrucât la serele Moara de Vânt deocamdată se munceşte la ceea ce va încânta ochii ieşenilor. „Suntem în perioada dintre plantele anuale şi cele bienale. Acum lucrăm la răsadurile care vor fi plantate în perioada septembrie-octombrie”, ne explică însoţitoarea noastră. Aflăm astfel că răsadurile de „bellis” sau „bumbişori”, „myosotis” sau floarea de „nu mă uita” a lui Eminescu şi panseluţele sunt udate, repicate şi puse la punct pentru a fi sădite în rondurile din oraş. Deocamdată au doar câţiva centimetri, însă vor creşte. De fapt, aceasta este satisfacţia angajaţilor societăţilor: de a vedea plantele crescând, puse în pahare sau ghivece şi apoi de la admira, alături de ceilalţi ieşeni, pe străzile din oraş.

„Pământul trebuie tratat cu îngrăşăminte. Apoi îl pregătim, îl săpăm, se seamănă şi gata”

Doar lalelele se importă
Serele nu sunt singura bază de producţie a fostei Direcţii Pentru Servicii Publice. Mai există pepiniera „Tudor Neculai’, unde se cresc arbuştii care vor fi plantaţi în oraş. Tot acolo este pregătit stratul vegetal cu care a fost umplută platbanda din Păcurari sau CUG. Singurele flori care apar în oraş dar nu sunt rezultatul muncii angajaţilor Servicii Publice sunt lalelele. „Doar acestea sunt importate, la noi nu există condiţii pentru a fi cultivate. De fapt, nu ar renta, preţul fiind unul relativ scăzut”, ne mai spun oamenii de la sere.

Pentru activitatea de întreţinere şi amenajare spaţii verzi, Primăria Municipiului Iaşi a obţinut în anul 2010 premiul întâi pe ţară la concursul „Milioane de Oameni, Milioane de Copaci”, organizat de Fundaţia PRAIS şi Ministerul Mediului. Se întâmpla pe vremea când edili nu aveau nimic cu teii!

Probleme din cauza secetei
Activitatea de la sere presupune şi anumite riscuri, întrucât totul ţine de capriciile vremii. Au existat perioade în care culturile de flori au fost compromise din cauza lipsei de apă. Deşi serele se află la o aruncătură de băţ de un obiectiv al celor de la ApaVital, sunt zile în care prin furtunurile angajaţilor nu ajunge niciun strop de apă.

Plantele anuale sunt plantate în perioada mai – iunie, având o perioadă de decor estimată la 4 - 5 luni. Cele bienale sunt plantate toamna (octombrie), având o durată de decor de două luni

Sere desfiinţate pentru extindere cimitirului
Viitorul nu sună prea bine pentru cei care lucrează la sere. Iaşul se confruntă cu o lipsă acută de locuri de veci, toate cimitirele municipalităţii fiind în acest moment închise sub acest aspect. Singurul cimitir unde se mai pot concesiona morminte este Sf. Petru şi Pavel. De altfel, acesta se va extinde anii următori, motiv pentru care serele din Moara de Vânt vor fi desfiinţate. Locul lor va fi luat de altele, din sticlă, dar într-o altă locaţie. „Noile sere vor fi ridicate în zona Tudor Neculai, la baza societăţii. Acest tip de sere poate fi gestionat în module, fiecare putând adăposti rafturi. Nu se va mai planta pe sol, ci pe masă, iar plantele vor putea fi relocate în funcţie de cât cresc, de luminozitate. Aceste sere le vor înlocui pe cele de pe Moara de Vânt, de la Cimitirul Sf. Petru şi Pavel, pe care le vom dezafecta pentru extinderea cimitirului”, a spus, la rândul său, Laurenţiu Ivan, directorul Servicii Publice.
Sezon început în luna martie
Cât priveşte arbuştii, anul acesta, primele plantări au avut loc în luna martie. Numai din categoria tei s-au plantat până în prezent un număr de peste 6.000 de arbori, din cei 10 mii anunţaţi de municipalitate. Primele plantări de arbori din această primăvara au avut loc în Parcul Expoziţiei, pasaj Păcurari, zona Tătăraşi Sud, Parc zona Flux, versant Veneţia, Str. Palat, Calea Chişinăului, Splai Bahlui-mal stâng, stradela Cetăţuia şi Str. Dimineţii. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă au început pregătirile şi amenajările de spaţiilor verzi în zona de agrement Ciric. Tudor DAMASCHIN

* * *

”Am prins în plan o seră nouă. Anul acesta trebuie neapărat să o realizăm, întrucât cele pe care le avem sunt de pe timpul lui Ceauşescu. De altfel, în tinereţea mea, făceam practică agricolă la aceste bordeie. Substratul este contaminat, nu se poate realiza o producţie nici măcar apropiată de standardele în materie. Am creat şi un atelier de proiectare care să vină şi cu idei. Rondul de la Fundaţie este realizarea lui. Şi am mai achiziţionat programe informatice pentru peisagistică. Folosite de specialişti pe care-i avem, oameni cu doctorat în horticultură!” - Laurenţiu Ivan, directorul SPI

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei