Sezonul vacanțelor va sufoca Serviciul de Pașapoarte

default

Dimensiune font:

| 01-07-2017 05:10

Angajații Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple se pregătesc de o vară aglomerată * tot mai multe persoane revin din străinătate și își reînnoiesc pașapoartele * „Acum, parcă lucrurile merg mai repede. Am venit anul trecut şi am stat foarte mult timp la coadă!”, spune un ieșean * deși programările se pot face online, eliberarea documentelor durează două săptămâni * Brexit-ul ar putea complica și mai mult situația de la Serviciul de Pașapoarte

An de an, în fiecare vară, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple este luat cu asalt atât de către cei care locuiesc în Iași, cât și de cei care se întorc, în concediu, din străinătate.

Vârful” de aglomerație se înregistrează, în general, la mijlocul lunii august, dar acest lucru nu înseamnă că, în lunile iunie-iulie, nu sunt cozi. Mulți ieșeni revin în țară încă din această perioadă și încearcă să-și rezolve cât mai multe probleme, într-un timp cât mai scurt. Însă birocrația nu este de partea lor.

Acum încă e bine!”

Comparativ cu anii precedenţi, oamenii sunt mai mulţumiţi de serviciile oferite de către această instituţie. „Acum, parcă lucrurile merg mai repede. Am venit anul trecut şi am stat foarte mult timp la coadă. Aveam şi copilul în braţe, pentru că trebuia să îi fac paşaport. A fost un real chin. Anul acesta nu am mai stat aşa mult la rând, poate că încă nu e sezonul. În luna august e nebunie mare, acum încă e bine!”, a precizat un ieșean venit pentru a-i face băiatului paşaport.

Unii oameni veniţi la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple sunt relaxaţi în ceea ce priveşte cozile la care sunt nevoiţi să aştepte, deoarece acest lucru a devenit pentru ei o... normalitate. „Se observă o diferenţă în comparaţie cu anii anteriori, dar cozile tot există. De-acum, noi suntem obişnuiţi cu statul la rând. Ne înarmăm cu răbdare şi nervi de oţel şi treaba merge bine până la urmă. Mai luăm o carte, să citim, iar timpul trece, parcă, altfel. Altceva nu avem de făcut. Fie că suntem calmi, fie că ne enervăm, cozile sunt aceleaşi!”, a descris situaţia o femeie care stătea ieri la rând.

Durează mult treaba cu actele”

În continuare, ieşenii care vin să-şi facă paşapoartele se plâng de faptul că, atât pentru depunerea actelor, cât şi pentru ridicarea acestora, cozile tot merg greu.

Cu toate că suntem aproape de începutul lunii iulie şi încă nu e aglomeraţia atât de mare, durează foarte mult treaba cu actele. La fel de mult timp pierzi şi când te duci să depui nişte acte, dar şi când vii să le ridici. Acum 15 zile am venit să depun nişte acte şi am stat mai bine de două ore, acum am venit să le ridic. Sunt curios dacă la fel de mult va dura şi acum. Momentan, sunt de zece minute la coadă şi oameni sunt suficienţi în faţa mea, dar... vedem”, s-a plâns un bătrân.

Slavă Domnului pentru aerul condiționat!”

Reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au observat că cei care vin la această instituţie nu prea au unde se aşeza, numărul scaunelor fiind mic, comparativ cu numărul de oameni sosiţi.

Ar mai putea pune nişte scaune lângă perete, că loc este. Unii oameni mai vin cu prieteni, cu familia şi sunt nevoiţi să stea în picioare, că nu sunt scaune. Nu zic că trebuie să aşteptăm la coadă stând pe scaun, dar tot ar mai trebui aduse nişte scaune, pentru că mai sunt copii, oameni mai în vârstă, care ar avea nevoie să se mai odihnească”, a pus problema un ieșean al cărui copil stătea în picioare, neavând niciun loc liber pentru a aştepta pe scaun.

Un lucru de care se bucură ieșenii este faptul că aerul condiţionat funcţionează. „Ţinând cont de canicula de afară, măcar un lucru e bun: aerul condiţionat. Nu ne sufocăm stând la rând, cum se întâmplă în alte părţi. Mai ales pentru copii şi cei în vârstă care vin şi aşteaptă pe aici e foarte bun. Putem îndura mai bine statul la rând: nu ne sufocăm, nu curg apele de pe noi şi putem respira relaxaţi, nu ca la înăduşeala de afară”, a adăugat bătrânelul.

Se anunță un sezon estival încărcat

Recent, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple a lansat un apel către toţi cetățenii care vor să obţină un paşaport simplu temporar sau simplu electronic să depună din timp actele necesare. Asta deoarece termenul de soluţionare pentru paşapoartele electronice este de două săptămâni, iar, în lunile iunie, iulie şi august, numărul solicitărilor este într-o continuă creştere.

Conform autorităților, numărul cererilor ajunge la o creștere și cu 50% în lunile iulie-august. Astfel, n această perioadă expiră paşapoartele emise în anii 2007, 2012, 2014 şi 2016, astfel că, la nivelul Serviciului, trebuie procesate foarte multe cereri de paşapoarte expirate, la care se adaugă solicitări ale noilor deţinători de paşapoarte.

Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii de lucru cu publicul şi în scopul asigurării calităţii privind fluxul cererilor de paşapoarte, accesul persoanelor la ghişeele de lucru cu publicul se poate face pe baza programărilor online.

Nu stați pe gânduri!

Autoritățile îi sfătuiesc pe ieșeni că, în cazul în care au nevoie de paşaport în lunile ce vor urma, nu piardă timpul şi depună cât mai repede documentele pentru eliberarea actului de călătorie.

Paşaportul simplu electronic este valabil cinci ani (trei ani pentru solicitanţii cu vârsta de sub 12 ani) şi se eliberează, teoretic, în termen de 14 zile calendaristice, putând fi livrat la domiciliu / reşedinţă prin curierat Prioripost.

Primirea documentelor la ghişee se face acum cu bonuri de ordine, care se eliberează zilnic, în intervalul orar 8.30 – 10.30, pe baza chitanţei de achitare a taxei de emitere a paşaportului, motiv pentru care clădirea de pe bulevardul Primăverii este luată cu asalt încă de la primele ore ale dimineţii. Conform programării, în prezent, cetăţeanul interesat poate veni cel mai devreme peste şase zile cu dosarul necesar.

De remarcat este faptul că, printre cauzele care duc la creșterea numărului de cereri în acest an se regăsește şi Brexit-ul, mulți ieșeni care vor ajunge la ghișee pentru pașapoarte intenţionând să plece sau să se întoarcă în Anglia.

Probleme și în alte județe ale Moldovei

Toate instituțiile similare din Moldova (Bacău, Galați sau Botoșani) au făcut apeluri în repetate rânduri la populație să depună din timp actele pentru a obține pașapoarte.

Astfel, și reprezentanții Serviciului din Botoșani au menționat că, deși acum „încă este bine”, lucrurile se vor schimba în curând.

Mai mult, comisarul-şef Viorel Gaidur, care coordonează Serviciul Public Local de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor Simple din Botoşani, a susținut că, acolo, situația este bună în comparație cu Iașul, de exemplu. „De ce spun că la Botoşani situaţia este încă relaxată: pentru că, la Iaşi, Galaţi sau Vaslui, programările se fac peste două-trei luni”, a precizat comisarul-şef Viorel Gaidur pentru presa locală. Sabina GHERASIM, Ciprian NEDELCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei