Tradiţii păgâne în Noaptea Strigoilor

default

Dimensiune font:

| 29-11-2014 06:00

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte duminică pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României * în calendarul popular, sărbătoarea este denumită Sântandrei, Andrei de iarnă sau Îndrea * este singurul praznic de peste an care a dat denumirea populară unei luni, decembrie fiind cunoscută în popor drept Îndrea sau Undrea * în vechime, în noaptea de 30 noiembrie începea Anul Nou Dacic, iar lupii începeau să vorbească * în tradiţia populară se mai păstrează încă o serie de ritualuri pentru atragerea dragostei şi a bunăstării, dar şi pentru alungarea strigoilor care în această noapte ies din morminte 

Una dintre cele mai îndrăgite sărbători de peste an este cea a Sfântului Andrei, prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie. Andrei este apostolul care i-a creştinat pe români, dar şi patronul lupilor, simbolul dacilor. În vremea lor, pe 30 noiembrie începea Anul Nou Dacic.
Nunta lupilor
Sărbătoarea, cunoscută drept Ziua Lupului sau Gădineţul şchiop, este plină de semnificaţii. Potrivit tradiţiilor vechi, nu trebuie să se lucreze nimic în casă fiindcă oamenii şi animalele au nevoie să fie feriţi de atacul lupilor şi de cel al strigoilor. Singura armă este usturoiul, cu care se ung porţile, ferestrele şi uşile. Practic, figura lupului se afla în centrul sărbătorii şi a practicilor rituale specifice Sântandreiului. „Suntem în perioada Filipilor de iarnă când lumea satului temătoare de atacul lupilor. Era perioada în care animalele se împerecheau, iar oamenii respectau tot felul de practici. De Sfântul Andrei putem vorbi despre o sărbătoare a lupilor, o sărbătoare a strigoilor şi a usturoiului. De teama vârcolacilor se ungeau cu usturoi toate părţile importante ale casei, se dădeau chiar şi pe corp şi se mânca. Dacă veneau strigoii şi te întrebau dacă ai mâncat usturoi, nu trebuia să răspunzi”, a spus Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamţ.
Femeile nu dădeau gunoiul afară, nu măturau casa şi nu se pieptănau ca să nu se înmulţească lupii. Oamenii nu dădeau nimic cu împrumut din casă, iar singura muncă permisă era spălatul cămăşilor din credinţa că astfel se vor opări simbolic gurile lupilor. În unele zone ale ţării se evita şi pronunţarea cuvântului „lup” din teama că acesta va ajunge aproape de om. Aceasta ar fi şi originea zicalei „Vorbeşti de lup şi lupul la uşă”.
Oamenii se fereau să plece la drum în această zi pentru a nu se întâlni cu haitele de animale. Se spune că în această perioadă sunt foarte agresivi. În popor se mai crede că 30 noiembrie este singura noapte în care lupii îşi pot întoarce gâtul, pot vorbi şi pot înţelege graiul omenesc, ceea ce îi face foarte periculoşi. Cei care pot înţelege cuvintele dobitoacelor pot afla taine teribile în noaptea Sfântului Andrei.
Noaptea strigoilor
Ajunul sărbătorii are o semnificaţie specială şi despre noaptea de 29 spre 30 noiembrie se spune că este una a strigoilor şi a farmecelor. Tradiţia spune că acum morţii ies din morminte şi îi atacă pe cei vii, care trebuie să se apere cu ajutorul usturoiului. „În vechime era considerată o noapte înfiorătoare. Ţăranii credeau că strigoii se adună şi se bat între ei sau cu cei vii, pe la răspântii, cu obiecte din gospodăriile oamenilor, de aceea îşi ascundeau topoarele, lopeţile şi alte astfel de unelte. Se credea că cine câştiga bătălia era stăpân peste lume până la anul la această sărbătoare”, a completat Florentina Buzenschi.
Oricât de periculoase li se par unora spiritele care, zice-se, bântuie în această noapte, femeile meştere în ale magiei spun că tocmai mesagerii întunericului pot fi puşi la treabă pentru a dezlega secretele. Există credinţa că în asemenea noapte magică se pot afla autorii unor crime sau furturi ori unde se află persoane ori bunuri dispărute fără urmă sau de unde a pornit o nenorocire abătută asupra unei case.
Pentru ca spiritele rele să nu se cuibărească în case, femeile întorc seara toate oalele şi cănile cu gura în jos. Împotriva vârcolacilor, gospodinele folosesc cununile de usturoi agăţate la intrare şi lasă aprinsă candela de lângă icoane.
Ritualuri de dragoste
Ca orice noapte magică, şi cea a Sfântului Andrei este un prilej bun pentru practicile de dragoste. În aceasta noapte fetele nemăritate trebuie să-şi pună sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă visează că cineva le va fura grâul este semn că îşi vor găsi perechea şi că va urma nunta. Pentru ca legământul să fie trainic, fetele trebuie să ţină post negru şi să-şi pună sub pernă busuioc sfinţit. O altă metodă folosită pentru cunoaşterea viitorului constă în a privi, la miezul nopţii, între două lumânări aprinse, într-un pahar cu apă neîncepută. În centrul paharului este lăsată să cadă o verighetă sfinţită, în care se crede că va apărea chipul ursitului. Unele tinere mai încearcă să îşi vadă viitorul soţ la miez de noapte. Aşezate complet dezbrăcate între două oglinzi, în cameră întunecoasă, cu câte o lumânare în fiecare mână, încearcă să privească în oglinda din faţă pentru a vedea imagini reflectate din oglinda din spate.
În această noapte se practică şi descântecului sării, ca aducător de lucruri bune. Femeile obişnuiau să ia un drob de sare, să-l descânte şi să-l îngroape sub pragul grajdului, de unde era scos în primăvară, de Sfântul Gheorghe. Sarea era amestecată în hrana vitelor pentru a le feri de farmece, boli şi de vrăjile pentru „pierderea laptelui”.
În noaptea Sfântului Andrei sunt practicate şi predicţii meteorologice populare pentru anul următor. De obicei, în podul casei sunt urcate 12 cepe sănătoase, la fel de mari, care sunt lăsate acolo până în seara de Crăciun, când se află rezultatul. Fiecărei cepe îi este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat indică luni ploioase sau cu grindină, iar cele care au încolţit –- luni favorabile recoltei. Dacă în noaptea Sfântului Andrei va fi senin şi cald, se crede că iarna nu va fi geroasă. Dacă va fi frig şi ninsoare, atunci iarna va fi grea.
De Sfântul Andrei mai exista obiceiul să se pună în apă o creangă de pom fructifer sau se planteze seminţe de grâu. Dacă acea creangă înflorea sau grâul încolţea şi creştea frumos până la Crăciun, era semn că anul care urmează va fi unul roditor, iar familia va avea parte de belşug. Tot de ziua Sfântului Andrei se binecuvântează apele izvoarelor şi fântânilor să nu sece anul următor.
Maura ANGHEL, Alina FERENŢ

 

Legenda spune că, în vremuri uitate, un preot al lui Zamolxis cutreiera Dacia şi-i ajuta pe cei care aveau nevoie, spunându-le să aibă încredere în Marele Zeu care veghea asupra lor. Curajul şi credinţa lui erau cunoscute nu numai de Zamolxis, ci şi de animale, care îl slujeau. Cel mai mult l-au iubit lupii, care erau singurii fără un conducător, numai foamea ţinându-i în haită. Povestea spune că Zamolxis şi-a preschimbat preotul în Lupul Alb, care era simbolul Daciei. Ori de câte ori dacii erau în primejdie, lupii le veneau în ajutor. Lupul Alb însă era şi judecător, pedepsind laşii şi trădătorii. Legenda spune că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei şi că l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peştera care i s-a oferit ca adăpost. De aceea, noaptea Sfântului Andrei este considerată Anul Nou Dacic.


În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua de Sfântul Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare naţională bisericească, în urma hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001. Sfântul Andrei va fi ocrotitorul Catedrale Mântuirii Neamului. Moaştele sale au fost aduse şi la Iaşi, în 1996.


Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe ţărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Ţării Sfinte. A fost fratele lui Simon Petru şi amândoi au fost pescari, la fel ca şi tatăl lor. A fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul şi primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci. A murit ca martir la Patras, pe o cruce în formă de X (simbolul crucii feroviarilor). Cât timp s-a aflat printre geto-daci a trăit într-o peşteră din Dobrogea, care atrage anual mii de pelerini. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei