Un surâs în plină vară, la Mălini FOTO

Dimensiune font:

| 07-08-2017 12:10

În fiecare vacanţă căutăm locuri noi de popas sau despre care am auzit, dar nu le-am cunoscut. Din această perspectivă, România, şi implicit regiunea Moldovei, ne oferă nenumărate astfel de satisfacţii turistice. Tentaţi de libertatea de circulaţie, amplificată după 1989, alegem de multe ori trasee în afara ţării, deşi, cu puţină informare, găsim aproape de noi spaţii mirifice. O astfel de zonă este cea de pe versantul nord-estic al Munţilor Stânişoarei, pe valea râului Suha. În apropierea municipiului Fălticeni, Drumul Naţional 2 se ramifică spre Gura Humorului, în D.N.2E. De cele mai multe ori, trecem în viteză, pe lângă indicatoarele care trimit spre comuna Mălini.

Drumul Talienilor, de la Regele Carol I la Vitoria Lipan

Satele comunei Mălini, Iesle, Pâraie, Poiana Mărului şi Văleni-Stânişoara, se întind pe circa treizeci de kilometri de-a lungul şoselei, cunoscută şi ca Drumul Talienilor. Aceasta urcă muntele până în Pasul Stânişoara, la 1235 metri, şi apoi coboară pe Valea Bistriţei, la Borca, traversând un peisaj mirific. Pentru că regiunea făcea parte din Domeniile Coroanei, regele Carol I a dorit să construiască o şosea strategică peste munte. A adus drumari italieni, care i-au pus intenţiile în practică, într-un interval de 12 ani, între 1902-1914. Parcursul rutier, cu o lungime de 55 de kilometri, pe teritoriile judeţelor Suceava şi Neamţ, conţine numeroase lucrări de artă: poduri metalice de traversare a pârâului Suha Mare din grinzi cu zăbrele care susţin calea de rulare, podeţe în boltă din zidărie de molon de piatră, cantoane pentru familiile care întreţineau drumul.

La final, cei care au lucrat au ridicat în Pasul Stânişoara o cruce mare din piatră, care astăzi nu mai există. Turiştii pot vedea însă fragmente din beton armat, cu guri de tun, ale cazematelor germane din Cel de-al doilea Război Mondial.

Drumul Talienilor este menţionat şi în volumul Baltagul, al cărui autor este Mihail Sadoveanu. Eroina principală, Vitoria Lipan, a mers pe urmele soţului de la Sabasa, pe la Crucea Talienilor din Pasul Stânişoara, coborând la Suha. Astfel, traseul mai este cunoscut şi ca Drumul Baltagului. „Zona Mălini este încărcată de pitoresc, de istorie şi de poveşti literare. În urmă cu câţiva ani, în dorinţa de a crea o infrastructură turistică puternică, am concesionat în comună 96 de loturi pentru pensiuni şi case de vacanţă. Reacţia a fost una favorabilă şi acum avem numeroase pensiuni primitoare, păstrăvării, cu gazde ospitaliere şi confort pentru toate buzunarele. Am construit o pârtie modernă de schi şi am marcat un traseu de 16 kilometri pentru mountain-bike şi drumeţie până la Crucea Talienilor. Facem, în continuare, demersuri către autorităţile judeţene şi centrale pentru finalizarea asfaltării drumului de pe munte, DJ 209B, încă 14 kilometri, care ar determina creşterea numărului de turişti. Acum ei au la dispoziţie un drum de piatră, pe care ne străduim să-l menţinem în condiţii cât mai bune“, ne-a spus Petru Nistor, primarul comunei Mălini.

Poetul Nicolae Labiş, ar putea fi mândru de comuna lui”

La o vorbă pe prispa casei din Poiana Mărului în care s-a născut Nicolae Labiş, doamna Maria Ciobanu Păşcănuţă, vecină cu familia poetului şi colegă de şcoală primară cu acesta, ne-a povestit multe întâmplări. „Din cauza războiului, un an nu s-au făcut cursuri şi am intrat în clasa I copiii de 7 ani, ca mine, şi de 8 ani, cum erau Nicolae şi sora mea. Ne-am cunoscut bine şi noi doi am fost apropiaţi. Eu mai înfiptă, el mai cuminte, mai calm. Avea o educaţie aleasă, citea mult şi era credincios. Când mergeam la Biserică cu clasa, era primul care spunea Crezul. A plecat, apoi, la oraş, la şcoală, şi ne vedeam când venea în vacanţe. Iubea aceste locuri, cu poieni şi păduri, unde a trăit şi întâmplarea descrisă în Moartea Căprioarei. Când am aflat despre accidentul de la Bucureşti, care a dus la moartea sa, am plâns mult. Şi nu numai eu. Tot satul. Şi acum, când mi se face dor de el, vin aici, privesc casa, mă plimb puţin şi parcă retrăiesc anii aceia de demult. Uite, am ajuns la 81“, mărturiseşte tanti Maria.

Prietena din copilărie crede şi că lui Nicolae Labiş i-ar fi plăcut cum arată astăzi comuna, bine gospodărită, cu oameni vrednici, mai ales că în centrul acesteia se află casa în care el a locuit. Aici, ne întâmpină, la fel de emoţionată şi deschisă la poveşti despre viaţa poetului şi a familiei lui, Ioana Hopulele, custodele Casei Memoriale „Nicolae Labiş”. În interior, o încăpere este dedicată prezentării operei literare, de la „Primele iubiri” la „Lupta cu inerţia”, alte două odăi păstrează lucruri care au aparţinut celor care au locuit aici. Jucării, cărţi, îmbrăcăminte, mobilier. În parcul cu castani din faţa casei, Ioana Hopulele, ne cere îngăduinţă câteva minute în plus şi recită, sugestiv, cu pasiune, din lirica poetului Labiş. Şi face aceasta pentru toţi cei care intră pe poarta casei, ca într-un univers al trăirilor intense.

Bucate gustoase şi confort

De la un an la altul, creşte şi numărul pensiunilor, dispuse pe întreg teritoriul comunei, în poieni sau pe malul Suhăi Mari. „Avem locuri binecuvântate de Dumnezeu, de o frumuseţe aparte, cu multă linişte, în care doar păsările, adierea vântului şi susurul apei se aud. Încercăm să oferim turiştilor condiţii de cazare confortabile, bucate naturale preparate după reţetele din Mălini. Îi îndrumăm pe cărări de munte, pentru mişcare şi recreere”, ne spune Arsineta Giosanu, administratorul Pensiunii „Floare de Mălin”.

La „Păstrăvăria Poiana”, aflată într-un parc dendrologic impresionant, păstrăvul este, firesc, „vedeta”. În cele patru bazine, zburdalnicii peşti sunt la vedere. Gazda noastră, Elena Ţigănescu, ne spune că la fiecare sfârşit de săptămână vine lume multă pentru mâncărurile pe bază de peşte, pentru brânzeturile preparate la fabrica din comună sau de la stânele de pe munţii din apropiere, dar şi pentru ambianţă, creată de cadrul natural şi de arhitectura restaurantului şi a celor patru foişoare din lemn de brad.

Preocupată să fie cât mai aproape de dorinţele oaspeţilor, Primăria a construit, în perimetrul Sălii de sport, un Centru de relaxare, care conţine un bazin acoperit cu ape sărate, două saune şi o sală de fitness, centru deschis de marţi până duminică. „Ne aşteptăm oaspeţii cu mult drag, pentru că dorim să «guste» din tot ce oferă zona Mălini. La Primărie, întreg personalul este pregătit să ofere informaţii în sprijinul celor care poposesc la noi”, ne asigură viceprimarul Dumitru Amariei.

La Mălini, în fiecare anotimp turistul are ce face şi ce vedea. Gospodarii satului îi primesc cu braţele deschise, aici într-un fermecător colţ al Moldovei.

 

Foto-reportaj de Vasile ARHIRE

 

 

 

 

 

 

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:35

BANCUL ZILEI

06:14

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei