De ce mor oamenii în somn? Explicațiile experților în domeniu

Lumanare  24946

Dimensiune font:

| 20-06-2022 10:47

Când ne gândim la propria noastră mortalitate, moartea în somn la bătrânețe pare adesea cea mai puțin înspăimântătoare și probabil nedureroasă cale de urmat pentru mulți dintre noi.


Moartea în somn se poate întâmpla la orice vârstă fiind adesea un șoc imens pentru prieteni și familie, lăsând multe întrebări fără răspuns. Deci, de ce exact oamenii mor în somn? Pot fi prevenite astfel de decese?

Cercetările sugerează că prea mult sau prea puțin somn este asociat cu un risc mai mare de mortalitate în general, dar nu există dovezi clare care să demonstreze acest lucru.

Experții susțin că majoritatea oamenilor care mor în somn fac acest lucru ca urmare a unor probleme comune de sănătate, iar în unele cazuri este posibil să ne reducem riscul de a muri peste noapte.

”Moartea în somn este de obicei legată de inimă, plămâni sau creier”, a declarat pentru Newsweek dr. Milind Sovani, consultant în medicină respiratorie (pneumolog) la Nottingham University Hospitals NHS Trust din Marea Britanie.

”Ocazional, persoanele cu diabet pot muri în somn din cauza nivelurilor scăzute de glucoză”.

Sovani mai declară că afecțiunile mai complicate sunt și ele un factor, adăugând că un tânăr pacient de 30 de ani a murit recent în somn de boala Pompe, o tulburare de stocare a glucozei care provoacă slăbiciune musculară și dificultăți de respirație.

Însă, este bine de reținut că majoritatea cauzelor care duc la decese nocturne pot fi gestionate pentru a reduce riscul.

Factori de risc și menținerea sănătății
Poziția în decubit dorsal - întins pe spate - pe care o asumă mulți oameni în timp ce dorm poate afecta volumul plămânilor, spune Sovani, adăugând că respirația pe timp de noapte poate fi afectată și de afecțiuni precum paralizia diafragmei, mușchiul care controlează respirația.

Afecțiunile neurologice precum epilepsia pot prezenta, de asemenea, riscuri. Persoanele cu epilepsie refractară sunt mai predispuse la un sindrom cunoscut sub numele de Moarte Subită Neașteptată în Epilepsie (SUDEP), despre care se crede că este cauzată de convulsii care afectează funcțiile respiratorii, cardiace și electrocerebrale ale corpului.

Cercetările publicate în 2018 în Frontiers in Neurology au descoperit că SUDEP era mai probabil să apară în timpul nopții sau la primele ore ale dimineții.

În mod similar, hipertensiunea arterială care nu este controlată poate crește riscul de accidente vasculare cerebrale, care pot fi fatale și pot apărea în timpul somnului.

Alte afecțiuni care sunt mai susceptibile să se agraveze noaptea includ insuficiența cardiacă și apneea în somn, care determină oprirea respirației în timpul somnului.

Persoanele cu apnee obstructivă în somn, o formă a afecțiunii, au de peste 2,5 ori mai multe șanse de a experimenta moarte subită cardiacă între miezul nopții și 6 dimineața, potrivit unui studiu realizat de Cleveland Clinic în 2017.

Studiul a mai constatat că persoanele de peste 60 de ani au cel mai mare risc de moarte subită cardiacă.

Deși formele ușoare ale afecțiunii nu trebuie întotdeauna tratate, cazurile mai severe pot fi tratate cu un dispozitiv cunoscut sub numele de aparat CPAP, care pompează aer într-o mască pe care o poartă noaptea persoana cu afecțiuni.

Alte tulburări cardiace, cum ar fi aritmiile sau ritmurile anormale ale inimii, pot fi, de asemenea, periculoase dacă nu sunt gestionate, spune Sovani.

Persoanele cu aceste afecțiuni sunt adesea echipate cu stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantabile; primul folosește pulsurile pentru a determina inima să bată într-un ritm normal, în timp ce cel de-al doilea monitorizează ritmurile inimii și eliberează un șoc dacă le detectează pe cele periculoase.

Afecțiunile cronice precum hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea pot contribui la starea generală de sănătate precară și pot crește probabilitatea complicațiilor.

Gestionarea acestor afecțiuni și menținerea unui stil de viață sănătos pot ajuta la reducerea riscurilor.

Citește și...

7 lucruri care ți se întâmplă când mori
Există o mulțime de cercetări științifice legate de ce se întâmplă după ce oamenii își părăsesc corpurile când mor și apoi se întorc după ce au petrecut puțin timp în lumea spirituală. Mii de astfel de declarații ale acestor oameni care au fost atât de aproape să plece dintre cei vii ne oferă informații care ne ajută să ne facem o părere mai completă despre ce ne așteaptă după ce murim.

În unele declarații se vorbește despre iad, și in cele mai multe despre Rai, însă mai există și o altă față a monedei care trebuie analizată.

Doctorul Michael Newton un psiholog specializat în hipnoterapie, și-a hipnotizat pacienții pentru a-i scăpa de experiențe traumatizante din trecut care îi împiedicau să se vindece. Curând, el a descoperit că era capabil să aducă la lumină întâmplări care nici măcar nu au avut loc în această viață, ci la graniță.

În carțile sale, Călătoria sufletelor și Destinul sufletelor, el dezvăluie câteva dintre cazurile la care a lucrat tip de peste 4 decenii. Surprinzător, declarațiile făcute de cei ajunși la granița dintre viață și moarte.. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei