Durerile de spate - de ce apar, cat de grave sunt, cum le tratam

medicina  Durerile-de-spate

Dimensiune font:

| 24-05-2020 22:48

 Intense sau usoare, persistente sau pasagere, uneori violente si insuportabile, durerile de spate reprezinta unul dintre principalele motive de prezentare la medic. Ele interfereaza cu performanta la servciu si calitatea vietii.

Durerile de spate pot fi acute (apar brusc si cedeaza in urma aplicarii unui tratament) sau cronice (dureaza mai mult de trei luni si produc alte probleme de sanatate). De asemenea, ele pot fi mecanice sau inflamatorii.

Cel mai frecvent intalnite dureri de spate sunt cele situate in zona inferioara a spatelui - lombalgie. Acestea sunt urmate de durerile in zona cefei (cervicalgie) si de cele localizate la mijlocul spatelui (dorsalgie).

Postura incorecta, diferite traumatisme, sarcina, stresul, lipsa activitatii fizice sau afectiuni degenerative sau inflamatorii pot fi sursa durerilor de spate.

1 adult din 5 sufera de dureri de spate

Durerile de spate pot afecta orice persoana pe parcursul vetii, copii, adulti sau varstnici. La nivel mondial, circa 80% dintre oameni se vor confrunta cu o astfel e problema. Organizatia Mondiala a Sanatatii a asezat acest tip de dureri in 
top 10 afectiuni dizabilitante.

Durerile din zona inferioara a spatelui reprezinta cauza primara a limitarii activitatii si a absentei de la locul de munca, mai ales in tarile industrializate. Pe langa suferinta fizica, acest lucru duce la efecte economice negative individualale, familiale, la nivel de comunitate si societate.

Liga Romana contra Reumatismului estimeaza ca 1 din 5 adulti sufera de dureri de spate care dureaza cel putin trei luni. De cele mai multe ori, este vorba de dureri mecanice, insa aproximativ 3% dintre adulti sufera de 
dureri de spate de tip inflamator.

Cum se manifesta durerile de spate

In functie de cauza care a determinat aparitia durerii de spate si de gradul de afectare a muschilor, oaselor si ligamentelor, exista mai multe simptome asociate durerilor de spate:

● Durere locala sau extinsa ce poate fi intepatoare sau surda
● Mobilitate redusa. Uneori, mersul sau statul pe scaun pot fi efectuate cu dificultate.
● Tonus slabit al spatelui
● Amorteala la nivelul picioarelor

Prezenta urmatoarelor simptome impune prezentarea de urgenta la medicul specialist:

● Durerea de spate nu cedeaza sau se agraveaza indiferent de tratamentul aplicat
● Durerea de spate iradiaza la nivelul picioarelor
● Amorteala cuprinde zona feselor, organelor genitale, coapsei sau picioarelor
● Incontinenta urinara sau pentru fecale
● Scadere in greutate

Cauzele durerilor de spate

Durerea de spate este un simptom complex, uneori dificil de explicat desi este frecvent intalnit.

Exista o multitudine de factori si de comportamente ce pot declansa durerile de spate: postura incorecta, greutatea, stresul, depresia, sedentarismul, traumatismele etc.

Cele mai comune afectiuni asociate durerilor de spate sunt reprezentate de:

● Intinderi musculare si de ligamente. Ridicarea repetata a greutatilor sau efectuarea unor miscari bruste pot intinde muschii spatelui si ligamentele coloanei vertebrale. Pentru persoanele cu o conditie fizica precara, intinderile constante determina spasme musculare dureroase.

● Pozitii vicioase. Statul in picioare perioade lungi de timp, conducerea unui autovehicul, pozitia incorecta la birou, munca fizica intensa, folosirea unei saltele nepotrivite sunt factori declansatori ai durerilor de spate.

● Discuri vertebrale herniate, alunecate sau rupte. Discurile actioneaza ca o perna intre vertebrele coloanei. Ruptura sau alunecarea discurilor preseaza nervii spinali, provocand durere. Insa nu toate herniile de disc sunt dureroase. De multe ori, acestea sunt descoperite in urma unor radiografii de coloana vertebrala.

● Artrita. Aceasta uzura progresiva a cartilajului vertebral provoaca redoare si dureri care devin cronice. Cele mai afectate sunt persoanele de 40-50 de ani. In unele cazuri, aceasta boala inflamatorie duce la intepenirea spatelui si reducerea capacitatii de miscare.

● Probleme de natura psihica. Depresia poate cauza dureri inexplicabile, inclusiv la nivelul spatelui. Acest aspect a reprezentat subiectul a numeroase studii care au pus in evidenta legatura dintre durerile de spate si anxietate sau depresie. Un articol publicat de 
www.spine-health.com a analizat aceste cercetari, aratand ca in numeroase cazuri problemele psihice s-au instalat inaintea durerilor de spate. Se intampla insa ca depresia sa fie determinata de durerile de spate cronice, acest lucru ducand la o alterare majora a calitatii vietii.

● Modificari scheletale. Curbarea anormala a coloanei vertebrale, precum scolioza, provoaca in anumite stadii ale bolii dureri de spate.

● Durerea de spate poate fi simptomul unor boli precum: osteoporoza, cancer, infectii.

● Exista o serie de factori mai putin cunoscuti ce pot determina aparitia durerilor de spate. Site-ul 
www.monmaldedos.fr evoca patru cauze ale acestor dureri: factorul ereditar, tabagismul, alimentatia si purtarea pantofilor de proasta calitate sau nepotriviti.

Diagnosticarea afectiunilor asociate durerilor de spate

In diagnosticarea bolilor legate de durerile de spate, medicul va evalua capacitatea pacientului de a sta in picioare, de a merge, de a sta asezat si de a se ridica in picioare.

In functie de celelalte manifestari (amorteala picioarelor, de exemplu), specialistul va analiza modul in care pacientul reactioneaza la efectuarea unor miscari specifice. Aceste miscari arata daca exista si o afectare la nivel neurologic.

Daca exista suspiciunea unei anumite afectiuni, medicul ar putea recomanda efectuarea unor testari:

● Radiografii pentru a observa aliniamentul coloanei vertebrale, semnele unei artrite sau fracturi. Acestea insa nu vor oferi informatii despre problemele maduvei coloanei vertebrale, muschilor, nervilor sau discurilor vertebrale.

● RMN sau CT. Astfel de scanari genereaza imagini in care se pot identifica hernii de disc sau afectiuni legate de oase, muschi, tendoane, nervi, ligamente sau vase de sange.

● Testele de sange determina existenta infectiilor sau a altor boli care ar putea provoca durerile de spate

● Scanarea osoasa. In destul de rare cazuri, medicul ar putea cere o astfel de analiza pentru a cauta o tumora a oaselor.

● Electromiografia masoara functia nervilor si a muschilor. Acest test confirma daca exista o compresie asupra unui nerv ca urmare a unei hernii de disc sau a stenozei spinale.

Tratmentul durerilor de spate

In cele mai multe cazuri, durerile de spate acute dispar in scurt timp dupa aplicarea unor tratamente ce contin analgezice sau substante cu efect relaxant. Pentru alti pacienti insa, durerile persista pentru o perioada lunga de timp.

Totusi, chiar daca durerile de spate reduc mobilitatea fizica, repaosul nu este recomandat. Continuarea activitatilor va usura durerea, mai ales atunci cand este vorba de o intindere musculara.

In functie de diagnosticul pus de medicul specialist, de stadiul bolii si de capacitatea pacientului de a urma un anumit tratament, Liga Romana contra Reumatismului recomanda urmatoarele 
terapii pentru vindecarea sau ameliorarea durerilor de spate:

● Kinetoterapia. Exercitiile fizice specializate imbunatatesc postura, tonifiaza musculatura spatelui, reduc inflamatia, asigurand ameliorarea durerilor sau chiar vindecarea focarului dureros. Dublarea kinetoterapiei prin practicarea inotului, mersului pe jos, pilates sau yoga va preveni aparitia unor afectiuni la nivelul spatelui.

● Fizioterapia cuprinde masaj, proceduri de hidroterapie, electroterapie sau laseroterapie. Aceste terapii au rolul de a reduce inflamatia si de a reface tesuturile afectate.

● Acupunctura amelioreaza durerile de spate prin stimularea endorfinelor (hormonii responsabili de gestionarea durerii) si redirectionarea impulsurilor de durere in afara creierului.

● Medicamente antiinflamatoare, analgezice si de relaxare a musculaturii (pilule, geluri, creme, injectabile). In situatia in care durerea de spate este acompaniata de o afectiune de ordin psihic, antidepresivele sunt indicate. Medicamentele recomandate in tratamentele standard pot fi inlocuite de terapiile biologice, substante care actioneaza asupra sistemului imunitar, actionand asupra inflamatiilor.

● Tratament chirurgical. Atunci cand alte terapii nu functioneaza, in problemele legate de deformarea coloanei sau in cazul afectarii discurilor intervertebrale, este recomandata interventia chirurgicala.

Persoanele cu dureri de spate frecvente trebuie sa se autoeduce si sa adopte un stil de viata adecvat. Schimbarea cuprinde constientizarea pacientului asupra posturii corecte, respectarea unui program de exercitii fizice elaborat de un kinetoterapeut, evitarea stresului, sedentarismului, insusirea unei diete sanatoase.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Victor Ponta trage un semnal de alarmă după ce Florin Piersic a fost mutat prin trei spitale: 'Asta e greșit în România'
13/05/2024 10:13

Fostul premier Victor Ponta a analizat cele mai fierbinti subiecte din societatea romanească, cel mai important fiind starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic. Victor Ponta crede că ceea ce i s-a ...

Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc a murit - Cât a supraviețuit cu organul modificat genetic
12/05/2024 20:45

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală In martie, medicii de la Spitalul General Mas ...

De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
12/05/2024 19:49

Unele deficite de nutrienti si starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de imbătranire. Schimbările in nutritie pot ...

Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor
12/05/2024 17:35

  În primul rand, obisnuieste-te să citesti etichetele produselor. Să le citesti nu inseamnă să citesti titlul si atat. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hartie de bun ...

Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Monica Pop spune ce nu s-a văzut în cazul lui Florin Piersic: 'Ei l-au ținut în viață!'
10/05/2024 18:54

Doctorul Monica Pop spune ce nu s-a văzut in cazul lui Florin Piersic. Managerul Spitalului de Oftalmologie Lahovari spune cine sunt adevăratii eroi, care l-au tinut in viată pe marele actor. „Nimeni nu s ...

Gheorghe Piperea: În urmă cu trei ani, șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească știrile false de la anti-vacciniști și să oblige toată lumea la injectare
10/05/2024 15:42

In urmă cu trei ani, seful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească stirile false de la anti-vaccinisti si să oblige toată lumea la injectare, căci numai vaccinul poate opri ...

Spitalul Foișor, informații de ultimă oră despre Florin Piersic, după ce a fost operat de urgență; acum este la ATI
09/05/2024 20:25

Actorul Florin Piersic a fost transferat, joi, la Spitalul de Ortopedie "Foişor", unde a fost supus unei interventii chirurgicale de urgentă. Artistului i-a fost extrasă proteza de genunchi şi i s-a implant ...

Florin Piersic, transferat în stare gravă la Spitalul „Foișor” din București
09/05/2024 16:47

Marele actor Florin Piersic a fost transferat, in „stare generală gravă” la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular „Foisor” din Bucuresti, a anuntat institutia medicală, int ...

În fiecare an, aproape o mie de femei mor de cancer ovarian
08/05/2024 14:45

În Romania, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian si mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Global Cancer Observatory atrage atentia că fenomenul este ingrijorător si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei