Fermierii din SUA iau măsuri după ce gripa aviară a fost depistată la vaci / Focare confirmate în șapte state americane

000000   05500

Dimensiune font:

| 11-04-2024 16:04

 Producătorii de lapte din Statele Unite au început să ia măsuri, în unele cazuri radicale, pentru a încerca să oprească răspândirea gripei aviare la animalele lor, după ce aceasta a fost depistată în cirezi de vaci din mai multe state americane, relatează Reuters. Agenția de presă amintește că gripa aviară a decimat ferme de păsări din întreaga lume începând cu 2022 și a fost depistată la o serie de animale, de la foci, la vulpi și sconcși.

Vaci la o ferma din SUA 

Carolina de Nord a devenit miercuri al șaptelea stat american care a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă (HPAI), cea mai periculoasă tulpină a gripei aviare, la o cireadă de vaci de lapte. În afară de Carolina de Nord, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a confirmat până acum focare în Texas, Kansas, Ohio, Michigan, Idaho și New Mexico.

Deși primele cazuri par să fi apărut la cirezi din Texas și Kansas prin transmitere de la păsări sălbatice, USDA a declarat că este posibilă și o transmitere directă între vaci.

Oficiali responsabili de agricultură din Michigan și Ohio au declarat, de asemenea, că cirezile infectate în statele lor au venit din Texas. 

„Gândiți-vă acum la ferma noastră ca la o comunitate pentru vaci închisă”, a declarat pentru Reuters Karen Jordan, care are o fermă cu aproximativ 200 de vaci de lapte în localitatea Siler City din Carolina de Nord.

„Doar cele mai esențiale persoane pot trece măcar de poartă”, a subliniat ea.

Jordan, în vârstă de 64 ani, a mai relatat pentru Reuters că, încă de dinainte ca primul focar să fie confirmat în Carolina de Nord, angajații fermei au început să limiteze accesul persoanelor care puteau introduce în mod neintenționat materiale contaminate de excremente de păsări pe încălțămintea sau mașinile lor. 

Ea a început de asemenea să taie în jur de 40 de copaci mici pentru a evita ca păsările sălbatice să se oprească la fermă în timpul sezonului de migrație de primăvară.

SUA au depistat și un caz de transmitere a gripei aviare de la vacă la om

Primul caz confirmat de infectare cu gripa aviară la o fermă de vaci a fost raportat pe 25 martie, în timp ce pe 1 aprilie a fost identificat un caz de transmitere de la vacă la om. Un prim caz de contractare a gripei aviare de către o persoană a fost descoperit în SUA în 2022, în statul Colorado, dar atunci a fost vorba de o transmitere de la păsări de curte.

Agenția Reuters amintește că gripa aviară a decimat ferme de păsări din întreaga lume începând cu 2022 și a fost depistată la o serie de animale, de la foci, la vulpi și sconcși.

 

Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din SUA afirmă că riscul pentru oameni rămâne scăzut, dar a cerut statelor să întocmească planuri pentru testarea și tratarea muncitorilor care ar putea contracta virusul. 

Deși gripa aviară este letală pentru păsări, vacile infectate par să se recupereze. USDA a precizat, de asemenea, că focarele depistate în statele americane par să afecteze în principal vacile aflate la lactație și le-a cerut crescătorilor să izoleze animalele infectate. USDA a cerut și ca laptele care provine de la aceste vaci să nu fie introdus în lanțul de producție și distribuție.

În 2022, producția de lapte a fost o afacere în valoare de 60 de miliarde de dolari în SUA, însă producătorii se tem acum de o scădere a cererii pentru lapte și brânză, după ce USDA a anunțat că a identificat virusul care provoacă gripa aviară în mostre de lapte nepasteurizat. Oficialii afirmă însă că laptele pasteurizat este sigur pentru consum.

Cotațiile „futures” pentru lapte au scăzut săptămâna trecută după ce numărul infecțiilor a crescut, însă piața și-a revenit ulterior. Însă cotațiile pentru carnea de vită s-au prăbușit din cauza temerilor privind scăderea cererii, chiar dacă deocamdată nu a fost identificat niciun caz de infecție cu gripa aviară la vaci de carne.

 

Aparat de mulgere a vacilor ( )

Crescătorii spun că le este greu să ia măsuri până când autoritățile nu descoperă cum se răspândește virusul

USDA nu a emis deocamdată ordine oficiale de carantinare a cirezilor, dar săptămâna trecută a recomandat ca transferurile de cirzei să fie reduse la minimul necesar și ca mostrele de lapte să fie testate în cazul în care animalele trebuie mutate.

Producătorii au fost îndemnați, de asemenea, să monitorizeze cirezile pentru a depista rapid cazurle de infecție. USDA a transmis ca noile cazuri să fie izolate și ca animalele sălbatice, dar și cele de companie, să fie ținute departe de clădirile fermelor pentru a reduce probabilitatea răspândirii virusului.

 

Agenția federală i-a sfătuit pe fermieri să acorde o atenție specială respectării normelor de igienă în timpul mulgerii vacilor și să se asigure că dezinfectează mereu echipamentele folosite.

Mai mulți oficiali din domeniul sanitar consultați de Reuters afirmă că autoritățile studiază posibilitatea ca aparatele mecanice de muls să aibă un rol în răspândirea infecțiilor între vaci, dar că această ipoteză nu a fost confirmată deocamdată.

„Nu putem exclude alte modele posibile ale transmiterii HPAI, inclusiv prin echipamente”, a declarat și USDA într-un răspuns transmis agenției Reuters.

Reprezentanți ai crescătorilor au declarat că una dintre principalele probleme ține de faptul că fermierii nu cunosc modul în care virusul se răspândește și dacă grajdurile deschise, fără pereți, sunt mai vulnerabile din cauza posibilității ca în ele să intre păsări sălbatice.

Autoritățile din peste 10 state americane, inclusiv unele în care nu au fost depistate focare, au impus acum reguli suplimentare privind livrările și mutarea animalelor pentru a proteja cirezile.

Îngrijorări legate de mutarea animalelor între cirezi

Nebraska, al doilea stat american ca număr al vacilor crescute, în spatele doar a Texasului, a început să le ceară fermierilor să obțină permise pentru a introduce în stat vaci de lapte în scop de reproducție. Măsura a fost introdusă pe 1 aprilie, autoritățile afirmând că ea este menită să asigure o monitorizare mai bună a mișcării animalelor.

Autoritățile din Texas le-a recomandat producătorilor să își monitorizeze cirezile și să țină animalele bolnave în ferme. În Kansas recomandarea este ca mișcările vacilor să fie limitate. Autoritățile din acest stat nu au introdus deocamdată cerințe suplimentare.

„Acești producători de lapte au mult de pierdut”, a explicat Justin Smith, comisarul pentru medicină veterinară al statului Kansas într-un interviu acordat Reuters. „Dacă au îngrijorări legate de mutări (ale vacilor), atunci ei trebuie să le reevalueze, nu să oblig eu acest lucru”, a adăugat oficialul.

Producătorul de produse lactate Danone a transmis că și-a sfătuit furnizorii să izoleze vacile despre care există suspiciuni că ar fi fost expuse virusului și să raporteze toate cazurile autorităților locale.

Steve Obert, un alt crescător de vaci consultat de Reuters, a explicat că le-a cerut șoferilor care vin să ridice laptele să dezinfecteze roțile autovehiculelor pentru a le permite accesul în fermă.

Fermierii americani iau măsuri voluntare de izolare

Obert, în vârstă de 61 de ani, are în statul Indiana cirezi cu aproximativ 1.200 de vaci și este un furnizor al Dairy Farmers of America, o asociație care include peste 6.000 de ferme. Crescătorul spune că fermele mai mari se confruntă cu riscuri crescute, în parte datorită faptului că ele sunt nevoite să păstreze stocuri importante de furaje, care atrag păsările sălbatice.

Crescătorul spune că are încredere în decizia autorităților din Indiana de a nu impune restricții noi asupra livrărilor de animale, dar „ca producător mereu stai pe muchie de cuțit, gândindu-te 'Doamne, sper că nu suntem în urmă'” față de alții.

Brent Pollard, un crescător din statul Illinois, le-a spus celor de la Reuters că ține în izolare timp de 21 de zile o vițea pe care fiica sa a cumpărat-o din Wisconsin, deși în acest stat nu au fost raportate deocamdată infecții cu gripa aviară.

Shelly Mayer, o crescătoare din Wisconsin, spune că urmărește dacă la ferma ei apar păsări moarte și că este atentă ca sursele de apă ale cirezilor să nu fie contaminate cu excremente de păsări. Ea spune însă că pentru crescători este dificil să țină păsările departe de stocurile de hrană furajeră.

„O fermă producătoare de lapte este în esență ca un magnet uriaș pentru păsări”, afirmă și Jamie Jonker, director sanitar în cadrul Federației Naționale a Producătorilor de Lapte din Statele Unite.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
29/04/2024 16:02
Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
29/04/2024 15:54

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei