Paracetamol, medicamentul recomandat în primele faze ale coronavirusului: Cum se ia, reacții adverse, cine să îl evite

medicamente   paracetamol

Dimensiune font:

| 11-04-2020 10:05

 „Paracetamol? Nu mai avem deloc de câteva zile. De fapt, ba da, mai am Paracetamol sirop pentru copii câteva sticle. Dar pastilele s-au dat ca pâinea caldă. Veneau oameni care luau 5-10 cutii. Să fie pentru toată familia, îmi spuneau. Cred că au văzut la televizor sau au citit pe internet că paracetamolul vindecă noul coronavirus care circulă. Niciodată nu am vândut atâtea cutii într-un timp atât de scurt. Iar stocurile sunt pe zero. O să fac comandă, dar cine ştie când ajunge, la situaţia de acum. Poate peste o lună” – aşa sună declaraţia unei farmaciste pe tema cererii crescute de Paracetamol din ultima săptămână.

Avem, aşadar, penurie de Paracetamol în farmacii, după declaraţiile făcute în spaţiul public, şi anume că această substanţă este indicată în cazul persoanelor care prezintă simptome uşoare sau moderate de coronavirus şi se pot trata la domiciliu.

Însă Paracetamolul este prezent în numeroase medicamente, oamenii nefiind însă familiarizaţi cu denumirea acestora.

 

Să vedem însă care sunt, concret, indicaţiile Paracetamolului, cum se administrează, cine ar trebui să îl evite, cu ce alte medicamente nu trebuie combinat şi ce putem face pentru ameliorarea simptomelor de răceală, gripă, coronavirus, dacă nu avem acasă acest medicament.

Pentru ce este bun paracetamolul?

Medicamentele care conţin paracetamol au acţiune analgezică şi antipiretică, fiind utile în caz de: dureri de cap, de articulaţii, de spate, de stomac, de urechi, dureri dentare sau menstruale, febră.

„Paracetamolul este un medicament simptomatic, se foloseşte atunci când febra creşte peste 38,5 grade Celsius”, spune dr. Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Aceste medicamente pot fi comercializate sub formă de capsule, siropuri, pulbere, pastile efervescente, supozitoare, soluţie injectabilă.

Paracetamolul comprimate este cel mai des utilizat, dar îşi face efectul mult mai lent, în aproximativ o oră. În mod normal sunt comercializate comprimate de Paracetamol de 500 mg.

 

Cum se administrează Paracetamolul?

Paracetamolul se administrează diferit în funcţie de vârstă şi de forma sub care este luat.

Doza normală de Paracetamol recomandată adulţilor este de 1 sau 2 comprimate de 500 mg de cel mult 4 ori pe zi, potrivit csid.ro. Este obligatoriu să existe o pauză de cel puţin 4 ore între administrări.

La copii, doza de Paracetamol necesară este de obicei mai mică. Siropurile cu Paracetamol, de exemplu, sunt indicate copiilor cu vârsta sub 6 ani – o doză de 5 ml de sirop conţine 120 mg de Paracetamol. Nu este indicată administrarea a peste 4 doze de Paracetamol în 24 de ore.

Cât despre comprimatele de Paracetamol pentru copii, acestea se administrează astfel:

Copii cu vârsta între 6 şi 8 ani: 250 mg Paracetamol de maximum 4 ori pe zi
Copii cu vârsta între 8 şi 10 ani: 375 mg de Paracetamol de maximum 4 ori pe zi
Copii cu vârsta între 10 şi 12 ani: 500 mg Paracetamol de maximum 4 ori pe zi
Copii cu vârsta între 12 şi 16 ani: 750 mg Paracetamol de maximum 4 ori pe zi
Trebuie menţionat însă că Paracetamolul nu este un medicament specific COVID-19.

„Este indicat pentru ameliorarea simptomatologiei răcelii, gripei, inclusiv COVID-19. De fapt, în formele uşoare, nu avem de unde să ştim că e infecţie cu noul coronavirus. E o răceală uşoară sau puţin mai zdravănă pentru 85% dintre noi. Ca atare, dozele sunt asemănătoare. Dar se abuzează clar în populaţie. Recomand ca persoanele care vor să ia Paracetamol să se adresele mai întâi medicului de familie, prin telefon, Whatsapp, messenger Facebook, SMS”, adaugă dr. Alexiu.

Ce reacţii adverse poate avea Paracetamolul luat în exces?

Nu luaţi doze mai mari de Paracetamol sau pe termen lung, deoarece există riscul apariţiei de reacţii adverse.

Excesul de Paracetamol poate afecta ficatul, dar pot apărea şi alte efecte adverse, precum: pete roşii sau vineţii de piele, greaţă, vărsături, diaree, balonare, insomnia, alergii, mâncărimi ale pielii, afte, hematuria.

În cazurile severe, excesul de Paracetamol poate duce la intoxicaţie, care se manifestă prin somnolenţă, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale puternice, transpiraţie abundentă şi letargie – simptome care impun apelul de urgenţă la medic!

Cu ce medicamente nu trebuie asociat Paracetamolul?

Paracetamolul poate fi luat împreună cu un analgezic, de tipul aspirinei, ibuprofenului sau codeinei, inclusiv cu antibiotic, dar niciodată cu un alt medicament care conţine Paracetamol.

Cu alte cuvinte, evitaţi să luaţi şi comprimate, şi sirop, şi pastile efervescente sau plicuri cu pulbere care conţin Paracetamol, deoarece există riscul supradozajului, cu efectele adverse menţionate mai sus.

Prin urmare, citiţi cu atenţie etichetele medicamentelor!

Cine ar trebui să evite Paracetamolul?

Paracetamolul NU este interzis gravidelor!

„Se consideră că nu există niciun risc asupra sarcinii sau a dezvoltării embrio-fetale, atunci când este utilizat în doza recomandată. Paracetamolul este excretat în laptele matern, dar nu în cantităţi semnificative clinic. La dozele terapeutice, pe termen scurt poate fi administrat în cursul sarcinii şi alăptării, după evaluarea raportului beneficiu terapeutic-risc potenţial”, spune dr. Sandra Alexiu.

În schimb, este contraindicat persoanelor care urmează un tratament cu warfarină (substanţă care subţiază sângele – Paracetamolul poate creşte riscul de hemoragie), antiepileptice sau medicamente specifice tuberculozei.

De asemenea, se recomandă precauţie la administrarea Paracetamolului dacă luaţi medicamente antidepresive sau suplimente pe bază de sunătoare (inclusiv ceaiuri).

 

Ameliorarea simptomelor de coronavirus, răceală sau gripă dacă nu aveţi Paracetamol

Dacă nu aţi mai „prins” Paracetamol în farmacii, există şi alte metode prin care puteţi sprijini organismul să lupte cu răceala, gripa sau infecţia cu noul coronavirus.

„Febra se poate combate şi cu comprese reci, duşuri călduţe, împachetări în anumite condiţii sau alte antitermice”, spune dr. Alexiu.

Supele calde, ceaiurile cu miere sunt foarte benefice pentru calmarea tusei. Nu uitaţi de apă sau sucuri naturale, indicate în caz de febră crescută, care sunt indicate pentru refacerea stocurilor de electroliţi, care se pot pierde prin transpiraţie.

Şi alimentaţia are un rol important. Axaţi-vă pe fructe şi legume proaspete! De asemenea, evitaţi efortul intens şi dormiţi minimum 8 ore pe noapte.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei