Recomandari privind prepararea unor forme farmaceutice simple din plante medicinale

Medicament

Dimensiune font:

| 08-05-2020 11:14

Recomandari privind prepararea unor forme farmaceutice simple din plante medicinale

 

 

Maceratul este solutia extractiva apoasa cea mai simpla os'.inuta din planta la temperatura mediului ambiant. Acest procedeu este indicat pentru speciile care contin principii activa care se extrag la rece, ca de exemplu Nalba mare, Inul, Viscul s.a. Materia prima vegetala fragmentata sau intreaga se mentine in contact cu cantitatea de apa potabila prescrisa un timp de 1-12 ore, agitind din cind in cind. Se filtreaza prin tifon si se administreaza in aceeasi zi.


Infuzia se recomanda, de obicei, a fi preparata din flori sau din partile de planta cu tesuturi friabile. Materia prima fragmentata se umecteaza cu 3 parti de apa, lasindu-se in repaus 5 minute. Dupa acest timp, plantele umectate se aduc intr-un vas smaltuit cu apa la fierbere, acoperit cu capac. Vasul se mentine 5 minute pe o baie de apa la fierbere, iar apoi se lasa in repaus 15-30 minute. Se filtreaza printr-un tifon care se stoarce usor.


Decoctul este tot o solutie extractiva apoasa obtinuta la cald din materia prima vegetala fragmentata, umectata la fel ca in cazul infuziei, dar mentinuta la fierbere cu cantitatea da apa prescrisa, timp de 30 minute, la foc domol sau pe o baie de apa in clocot. Solutia extractiva apoasa astfel obtinuta se filtreaza fierbinte, apoi peste plante se mai adauga o cantitate de apa fierbinte pentru a completa pierderile prin evaporare. Acest procedeu se intrebuinteaza in special in cazul materiilor prime vegetale cu consistenta dura : radacini, scoarte, unele fructe si seminte.


Toate aceste tipuri de solutii extractive apoase se prepara pentru maximum o zi si se administreaza indulcite cu miere sau zahar, neindulcite sau indulcite cu zaharina sau ciclamat in cazul diabeticilor sau celor care sufera de diaree.


Tinctura este o solutie extractiva hidroalcoolica obtinuta la temperatura camerei. in medicina casnica, aceasta forma farmaceutica se obtine, de obicei, prin macerarea materiei prime in alcool etilic diluat 40-70°, timp de cca. 7 zile, dupa care urmeaza filtrarea. Se administreaza sub forma de picaturi in putina apa.


Siropul, care face parte din categoria Solutiilor extractive apoase, se obtine din macerate, infuzii, decocturi sau sucuri de plante la care se adauga cel putin 60% zahar, care asigura o buna conservare in timp. in siropuri se pot adauga tincturi sau alte substante medicamentoase care le maresc eficienta.


Vinul medicinal este o forma farmaceutica obtinuta din materii prime vegetale fragmentate, dar macerate in vin. Sunt destinate uzului intern, in special pentru stimularea poftei de mincare, in care scop se administreaza cu 1/2 ora inainte de masa. Nu se recomanda celor cu gastrite hiperacide, hipertensivilor si celor cu afectiuni hepatice. Nu se administreaza. copiilor.


Inhalatia se obtine din plante medicinale bogate in uleiuri volatile sau chiar din uleiuri volatile care se pun in vase smatulite sau de portelan, peste care se pune o anumita cantitate de apa clocotita. Vaporii de apa saturati in uleiuri volatile actioneaza cind patrund prin inhalare in caile respiratorii.


Gargarisme. Se prepara sub forma de infuzie sau decoct in plante si se utilizeaza sub forma de gargara in stomatite, afte, amigdalita, abcese dentare etc. Cataplasmele, prisnitele sau compresele, sunt destinate uzului extern si se obtin din diferite solutii extractive apoase sau hidroalcoolice, cu care se imbiba un tifon sau o bucata de pinza de bumbac curata. Cataplasma se aplica direct pe piele pentru a se obtine un efect revulsiv, emolient sau antinflamator. Prin acest mod de utilizare se aplica si unele masti cosmetice.


Baile fitoterapeutice sunt forme de utilizare a plantelor medicinale in uzul extern sub forma de bai. Pentru a obtine un amestec de plante pentru bai (ceaiuri balneologice),plantele fragmentate se introduc intr-un saculet din tifon. Dupa umectare, saculetul cu plante se fierbe, conform inicatiei, 10-30 minute, la foc domol, in 3-5 1 apa care se pune apoi in cada de baie cu apa, la o temperatura potrivita.Celelalte forme de preparare sau administrare a plantelor medicinale sau a extractelor obtinute din acestea, care necesita instalatii industriale, nu intra in obiectivele acestei lucrari. Ele pot fi obtinute pe baza unei prescriptii medicale la farmacii.


Bai locale. Acestea se prepara la fel ca baile fitoterapeutice dar in cantitati mai mici de lichid, si se recomanda in tul unor plagi purulente, hemoroizi etc.


Oteturi aromatice. Se prepara prin macerarea plantelor in de vin, in cantitate de 50-100 g plante maruntite la 1 lingurade otet. Timpul de macerare este de 7-8 zile, dupa care filtreaza prin tifon, iar la sfirsit, continutul tifonului se preia. Oteturile aromatice se utilizeaza sub forma de frictiuni.


Uleiuri medicinale. Se obtin prin macerarea plantelor in .comestibil, timp de 4-6 saptamini. Astfel se prepara uleiurile de Sunatoare, de Musetel sau alte plante. Se folosesc pentru rani greu vindecabile si arsuri.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Au apărut înregistrări uluitoare de la Spitalul Pantelimon: 'Medicul le-a scăzut doza de noradrenalină! A murit tot salonul 6!'
14/05/2024 21:38

Scandalul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon din Capitală pare să nu se mai termine. In spatiul public au apărut inregistrări cu discutia dintre o asistentă de pe sectia de anestezie si terapie i ...

Motivul pentru care unii oameni fac cancer şi alţii nu. Medicul Vlad Ciurea: 'Vă spun secretul'
14/05/2024 11:47

A crescut alarmant numărul tinerilor care se imbolnăvesc de cancer. Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat, care sunt solutiile pentru a ne creşte imunitatea şi remediile pentru a ne mentine sănătatea pe termen ...

Victor Ponta trage un semnal de alarmă după ce Florin Piersic a fost mutat prin trei spitale: 'Asta e greșit în România'
13/05/2024 10:13

Fostul premier Victor Ponta a analizat cele mai fierbinti subiecte din societatea romanească, cel mai important fiind starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic. Victor Ponta crede că ceea ce i s-a ...

Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc a murit - Cât a supraviețuit cu organul modificat genetic
12/05/2024 20:45

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală In martie, medicii de la Spitalul General Mas ...

De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
12/05/2024 19:49

Unele deficite de nutrienti si starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de imbătranire. Schimbările in nutritie pot ...

Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor
12/05/2024 17:35

  În primul rand, obisnuieste-te să citesti etichetele produselor. Să le citesti nu inseamnă să citesti titlul si atat. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hartie de bun ...

Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Monica Pop spune ce nu s-a văzut în cazul lui Florin Piersic: 'Ei l-au ținut în viață!'
10/05/2024 18:54

Doctorul Monica Pop spune ce nu s-a văzut in cazul lui Florin Piersic. Managerul Spitalului de Oftalmologie Lahovari spune cine sunt adevăratii eroi, care l-au tinut in viată pe marele actor. „Nimeni nu s ...

Gheorghe Piperea: În urmă cu trei ani, șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească știrile false de la anti-vacciniști și să oblige toată lumea la injectare
10/05/2024 15:42

In urmă cu trei ani, seful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească stirile false de la anti-vaccinisti si să oblige toată lumea la injectare, căci numai vaccinul poate opri ...

Spitalul Foișor, informații de ultimă oră despre Florin Piersic, după ce a fost operat de urgență; acum este la ATI
09/05/2024 20:25

Actorul Florin Piersic a fost transferat, joi, la Spitalul de Ortopedie "Foişor", unde a fost supus unei interventii chirurgicale de urgentă. Artistului i-a fost extrasă proteza de genunchi şi i s-a implant ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei