Riscurile pentru sănătate, considerabil mai mari după 40 de ani. Ce se întâmplă începând cu acest prag

batran 12

Dimensiune font:

| 17-07-2022 18:39

 Pragul de 40 de ani vine cu noi provocări în privința sănătății, cu riscuri mai ridicate pentru anumite afecțiuni, însă, cel mai bun tratament este, până la urmă, prevenția.

Corpul începe să treacă prin diverse schimbări care nu sunt vizibile imediat. Deși ne simțim încă tineri, niciun om nu a putut să păcălească până acum bătrânețea.

Există o serie de probleme de sănătate și de modificări ce apar după 40 de ani, potrivit medical-news.org.

 

1. Declinul celular

 

Declinul celular începe la 40 de ani și se accelerează pe măsură ce îmbătrânești. Se întâmplă deoarece mitocondriile - centrul de putere al celulei - începe să scadă. Ca rezultat, afectează capacitatea celulelor de a funcționa la niveluri optime. Dacă sunteți obosit în mod constant sau aveți un sistem imunitar mai slab, acesta ar putea fi motivul, deoarece afectează funcția țesuturilor și organelor.

 

2. Scădere în înălțime

 

Potrivit Harvard Medical School, începi să pierzi aproximativ un centimetru în înălțime în timpul celui de-al patrulea deceniu din viață. Până când ajungi la 50, consideră-te mai scund. Cel mai probabil veți continua să vă micșorați în același ritm în fiecare deceniu. De ce? Pentru că densitatea osoasă a coloanei vertebrale scade și discurile se uzează, rezultând o statură mai mică.

 

3. Creșterea urechilor 

Vei observa că urechile tale încep să crească pe măsură ce îmbătrânești. De fapt, poate fi o valoare constantă de 0,22 milimetri pe an. De ce? Pentru că îți pierzi elasticitatea pielii.

 

4. Pierderea masei musculare

 

Sarcopenia, sau pierderea și slăbiciunea asociate cu vârstă, este o realitate. Bărbații încep să piardă masa musculară la 30 de ani, ceea ce duce la o scădere de aproximativ trei până la cinci procente a masei musculare în fiecare deceniu. Cu toate acestea, este posibil să nu observați schimbarea până când ajungeți la 40. Dacă doriți să rămâneți în formă, apucați-vă de antrenamente de forță.

 

5. Schimbări hormonale

 

De îndată ce au împlinit vârsta de 40 de ani, atât bărbații, cât și femeile se confruntă cu o scădere a hormonilor în următorul deceniu. Pe măsură ce testosteronul și estrogenul scad în jurul vârstei de 40 de ani, veți observa o serie de schimbări care au loc în corpul și dispoziția dumneavoastră. Printre acestea se numără și libidoul scăzut.

 

6. Creșterea nasului

 

 

7. Îmbolnăvirile, mai frecvente

 

Cu cât îmbătrânești, cu atât sistemul tău imunitar va fi mai puțin capabil să facă față provocărilor germenilor pe care îi întâlnești în viața de zi cu zi. Pe la mijlocul vieții, veți începe să vă îmbolnăviți mai des și, probabil, mai grav decât atunci când aveați douăzeci sau treizeci de ani. Dacă te confrunți deja cu o boală cronică, fă tot ce poți pentru a o ține sub control înainte de a împlini patruzeci de ani. Începeți să vă obișnuiți cu vaccinarea împotriva gripei deoarece boala vă va afecta mai mult. 

 

8. Perimenopauza poate începe în cazul femeilor

 

Menopauza începe de obicei la cincizeci de ani, dar perimenopauza poate începe de la patruzeci. Este posibil să începeți să experimentați unele dintre simptomele asociate menopauzei, cum ar fi transpirații nocturne și bufeuri; aceste simptome apar deoarece corpul dumneavoastră produce mai puțin estrogen.

 

9. Apnee în somn

 

Apneea în somn este mai comună după 40 de ani. Apare atunci când încetați să respirați, iar corpul se trezește pentru a reporni respirația. Este posibil să nu fi conștient că te trezești în mod constant, dar s-ar putea să te simți din ce în ce mai obosit, în ciuda faptului că orele de somn au fost suficiente. Dacă vă confruntați cu oboseală cronică în ciuda faptului că dormiți suficient, consultați-vă medicul.

 

10. Risc mai mare de diabet

 

Odată ce împliniți 40 de ani, aveți un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, care este asociat cu o dietă nepotrivită și un stil de viață nesănătos. Consumul excesiv de zahăr pe o perioadă lungă de timp provoacă rezistență la insulină, care se poate transforma în cele din urmă în diabet de tip 2.

 

Femeile sunt predispuse la acumularea kilogramelor în plus la mijlocul vieții. Un motiv semnificativ constă în schimbările hormonale care încep să aibă loc în anii ce preced instalarea menopauzei.

 

12. Modificarea corzilor vocale

 

Ați observat vreodată că, pe măsură ce femeile îmbătrânesc, vocile lor devin mai grave, în timp ce vocile bărbaților devin mai subțiri? Este ca o pubertate inversă! Motivul este că, după patruzeci de ani, corzile tale vocale vor începe să se schimbe. Ele pot deveni mai puțin flexibile, pot începe să se atrofieze și chiar să se usuce. Rezultatul îți schimbă tonul vocii.

 

13. Apariția petelor maronii

 

Petele solare, numite și pete hepatice, reprezintă decolorarea pielii și apar mai ales după vârsta de 40 de ani. Motivul este pur și simplu o viață întreagă de expunere la soare, la care se adaugă faptul că pielea produce mai puțină melanină. Petele solare neregulate sunt un motiv de îngrijorare deoarece ar putea indica cancer de piele.

 

 14. Scade sensibilitatea dinților

 

Nervii dinților pot începe să se micșoreze, astfel că vei fi mai puțin sensibil la lucrurile care ți-au creat probleme în trecut, ca de exemplu a mușca dintr-o înghețată. Cu toate acestea, rețineți că scăderea sensibilității dentare are un cost. Nu veți mai sesiza în aceeași măsură eventualele dureri care ar putea fi asociate cu carii și alte probleme dentare.

 

15. Vezica urinară

 

Vezica urinară hiperactivă, sau nevoia constantă de a urina pe tot parcursul zilei, apare predominant în cazul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani. Pe măsură ce îmbătrânești, pereții vezicii se îngroașă, nervii nu funcționează la fel de bine, iar mușchii care ajută la control pot începe să-și piardă funcționalitatea. Rezultatul? Mai multe drumuri la baie.

 

16. Pietre la rinichi

 

Vestea proastă este că, după 40 de ani, aveți un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi. Ele pot avea un centimetru sau mai mult și cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai dureroase. Cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea pietrelor la rinichi este deshidratarea, așa că asigurați-vă că beți multă apă.

 

17. Alergii alimentare

 

Există un mit conform căruia alergiile alimentare sunt întotdeauna prezente din copilărie. Fals! Puteți dezvolta o alergie la mâncarea preferată în orice moment al vieții, chiar și la patruzeci de ani. Dacă întâmpinați simptome în mod regulat după ce ați consumat un anumit aliment, mergeți la alergolog pentru a vedea dacă ați dezvoltat o nouă alergie alimentară. Rețineți că o alergie nu este același lucru cu o intoleranță. Poti fi intolerant la lactoza fără să fii alergic la lapte.

 

18. Infertilitate

 

Când femeile ajung la perimenopauză, numărul de ovule pe care le produc scade dramatic. Dacă ai peste 40 de ani și încerci să faci un copil, șansele sunt aproape nule. Infertilitatea se instalează cu 5-10 ani înainte de menopauză. Pe de altă parte, bărbații pot continua să aibă copii aproape tot restul vieții.

 

19. Probleme cu spatele

 

Persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta o hernie de disc la nivelul coloanei vertebrale. Rezultatul este durerea radiantă la spate, fese și coapse. Durerea de spate inferioară devine deosebit de frecventă după 40 de ani.

 

20. Mai mult păr facial

 

În timp ce podoaba capilară se rărește, apare păr în zone în care nu vi-l doriți, ca de exemplu pe față. Și nu numai că este mult păr, dar este mai gros și mai negru.

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei