Studiu: înlocuitorii de sare scad riscul de hipertensiune arterială. Cum să reduci sarea din alimentație

sare

Dimensiune font:

| 19-02-2024 12:22

 Deși în cantități moderate sarea nu este dăunătoare, ci are multiple funcții în organism, consumată în exces poate duce la hipertensiune arterială și alte afecțiuni. Și cum majoritatea oamenilor consumă de două ori mai multă sare pe zi decât doza zilnică recomandată, soluția propusă de specialiști este să înlocuiești sarea de masă cu alternative la fel de gustoase, dar cu mai puțin sodiu. Un nou studiu a dovedit beneficiile acestora.

Sarea ar trebui să fie consumată cu moderație 

Sarea nu este doar un condiment care îmbunătățește gustul mâncărurilor, ci este și o substanță minerală esențială pentru metabolism. Structura chimică a sării constă în 40% sodiu (Na) și 60% clor (Cl), ceea ce înseamnă că un gram de sare conține 0,4 grame de sodiu. Sodiul împreună cu potasiul au multiple roluri vitale în organism: contribuie la echilibrul hidroelectrolitic, la transmiterea semnalelor electrice între neuroni și la contracția mușchilor. De fapt, sodiul din sarea pe care o consumăm zilnic ajută la prevenirea hipotensiunii arteriale - scăderea tensiunii arteriale sub valoarea de 90/60 mmHg.

 

Cantitatea recomandată de sare pe zi

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în privința cantității de sare consumate este de maximum 5 grame pe zi, echivalent cu 2 grame de sodiu. Această recomandare se referă la consumul total de sare, inclusiv la cea naturală din alimentele crude sau cea adăugată în alimentele procesate. Consumul mediu de sare estimat la nivel mondial, conform OMS, este de 9-12 grame pe zi, adică de două ori mai mult decât doza zilnică recomandată. O simplă analiză arată că aproape zilnic depășim cantitatea normală. De exemplu, 100 de grame de pâine conțin deja 2 grame de sare. Adăugând alte alimente, cum ar fi șuncă și cașcaval, este ușor să depășim limita maximă de 5 grame pe zi.

Conform American Heart Association, 70% din sarea consumată provine din alimentele procesate industrial sau din alimentele tip fast-food.

Ce se întâmplă când mănânci prea sărat

Excesul de sare poate avea o serie de consecințe negative asupra sănătății, inclusiv: 

- Creșterea tensiunii arteriale: consumul excesiv de sare poate provoca retenție de apă în organism, ceea ce poate crește presiunea sângelui în vasele de sânge, provocând hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral;

-Probleme renale: rinichii sunt responsabili pentru eliminarea excesului de sare din organism. Consumul excesiv de sare poate suprasolicita rinichii și poate contribui la apariția bolilor renale, cum ar fi pietrele la rinichi sau insuficiența renală;

- Osteoporoză: consumul excesiv de sare poate duce la eliminarea calciului din oase, ceea ce poate crește riscul de osteoporoză și fracturi osoase; 

-Afecțiuni digestive: sarea poate irita mucoasa stomacului și a intestinelor, contribuind la apariția ulcerului gastric și a altor afecțiuni digestive;

-Creșterea riscului de cancer la stomac: consumul excesiv de sare a fost asociat cu un risc crescut de cancer gastric;

-Diabet de tip 2: o nouă cercetare realizată la Universitatea Tulane din New Orleans, care a analizat date provenite de la aproximativ 400.000 de adulți din Marea Britanie, a scos la iveală că există o legătură între consumul de sare și riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

 

Sensibilitatea la sare, cauza hipertensiunii arteriale rezistentă la tratament

Există persoane care au o capacitate eficientă de a elimina cantități mai mari de sare din organism și, ca urmare, nu dezvoltă hipertensiune arterială când consumă sodiu în exces. În schimb, pentru altele, schimbarea aportului de sare în dietă poate provoca variații semnificative ale tensiunii arteriale, fie în creștere, fie în scădere. Aceste persoane sunt adesea descrise ca fiind sensibile la sare. 

Conform estimărilor Asociației Americane a Inimii, sensibilitatea la sare este prezentă la aproximativ 51% dintre persoanele care suferă de hipertensiune arterială și la aproximativ 26% dintre cele care nu prezintă această afecțiune. Specialiștii sugerează că sensibilitatea la sare poate fi responsabilă pentru aproximativ jumătate din cazurile de hipertensiune arterială în care cauza nu este altfel evidentă și că adesea contribuie la forme de hipertensiune arterială care sunt rezistente la tratament.

S-a descoperit, de asemenea, că femeile de toate vârstele sunt mai sensibile la sare decât bărbații. Și această tendință de a reține mai multă sare crește după menopauză. Așadar, ele sunt mai predispuse la dezvoltarea tensiunii arteriale.

Soluția: înlocuitorii de sare cu mai puțin sodiu

Noi cercetări arată că înlocuirea sării de masă cu aditivi alimentari care coțin mai puțin sodiu ar putea ajuta la reducerea riscului de hipertensiune arterială. Un articol publicat pe 12 februarie 2024 în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a constatat că în rândul adulților mai în vârstă cu valori ale tensiunii arteriale peste limita normală care au folosit un substitut de sare există o incidență mai mică a hipertensiunii arteriale. De asemenea, s-a constat că valorile tensiunii arteriale erau mai scăzute, în cazul acestora, comparativ cu vârstnicii care au folosit sare de masă. În plus, incidența tensiunii arteriale scăzute, o preocupare potențială pentru cei cu tensiune arterială normală, a fost aproape identică între cele două grupuri. Dr. Yangfeng Wu, director executiv al Institutului de Cercetare Clinică al Universității Peking din China și autor principal al studiului, a subliniat că acest lucru sugerează că înlocuitorii de sare sunt benefici atât pentru persoanele cu hipertensiune arterială, cât și pentru cele cu tensiune arterială normală, fiind considerate sigure. Analiza a fost realizată în cadrul DECIDE-Salt, un studiu multicentru desfășurat în 48 de facilități de îngrijire a vârstnicilor din China.

Cercetătorii au urmărit cum diferitele intervenții privind sarea afectează tensiunea arterială a participanților. În urma studiului, s-a constatat că participanții care au primit un substitut de sare au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește tensiunea arterială. De asemenea, s-a observat că grupul care a utilizat substitutul de sare a prezentat o reducere semnificativă a riscului de dezvoltare a hipertensiunii arteriale comparativ cu cei care au folosit sare de masă. Acest efect protector s-a manifestat și la cei cu tensiune arterială normală, fără a prezenta risc de hipotensiune. Cercetătorii au subliniat că substitutul de sare pare să prevină creșterea tensiunii arteriale și nu provoacă scăderea acesteia.

Cu ce se poate înlocui sarea de masă

În cadrul studiului DECIDE-Salt, substitutul de sare a fost alcătuit din 62.5% clorură de sodiu, 25% clorură de potasiu și 12.5% ierburi aromatice. Există și în România sare cu conținut scăzut de sodiu, cunoscută sub denumirea de sare hiposodată sau sare de potasiu și poate fi prescrisă în unele cazuri persoanelor care se confruntă cu hipertensiune arterială.

Totuși, utilizarea ei este recomandată doar în anumite circumstanțe și numai sub îndrumarea medicului. Alte ingrediente care pot da gust mâncării încât să nu fie nevoie de cantități mari de sare sunt următoarele: -Arome și mirodenii variate: piper, ardei iute, curcuma, curry, cimbru, oregano, pătrunjel, mărar, mentă, busuioc, leuștean, țelină, măghiran, rozmarin, salvie, dafin, tarhon, anghinare, nucșoară, scorțișoară, anason, fenicul, chimen, coriandru, ghimbir;

- Seminte și fructe uscate: susan, nuci, alune, migdale, fistic, semințe de in, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui sau de cânepă, care pot fi ușor rumenite și apoi măcinate;

- Ceapa, usturoiul sau prazul, fie în formă proaspătă, fie uscată;

-Amestecuri naturale de legume deshidratate și măcinate, eventual combinate cu ierburi aromatice;

-Măsline, anșoa, hamsii, capere;

- Brânzeturi uscate și bine maturate;

- Produse din carne și pește utilizate în cantități mici pentru a oferi aromă, nu ca feluri principale de mâncare;

- Alge, gomasio, fulgi de drojdie;

- Suc și coajă de lămâie și alte citrice, ghimbir, hrean, muștar, wasabi, oțet balsamic.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei