Toata Romania se sufoca sub coduri de canicula. Ce se intampla in corpul nostru cand e foarte cald si cine e in cel mai mare pericol

default

Dimensiune font:

| 03-08-2017 09:27

 Auzim peste tot ca trebuie sa ne protejam in vreme de canicula, sa ne hidratam suficient, sa nu stam pe plaja intre anumite ore. Dar oare ce se petrece, concret, fiziologic vorbind, in organismul nostru cand temperaturile sunt la limita suportabilului?

"In primul rand, din cauza caldurii, vasele noastre de sange se dilata (se produce vasodilatatie). Acest lucru face ca la nivelul pielii si al mucoaselor respiratorii sa se piarda mai multa apa.

Daca nu avem grija sa bem suficienta apa, poate sa apara deshidratarea. La randul ei, deshidratarea duce la scaderea tensiunii, care vine la pachet cu alte simptome, cum ar fi ameteli, senzatie de lesin, palpitatii, dureri de cap", a explicat pentru Ziare.com dr. Georgiana Margarit, medic specialist Medicina Interna la Clinica de Nutritie KiloStop.

Amintim ca azi e in vigoare un cod portocaliu de canicula valabil in Banat, Crisana, Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei si in sud-vestul Olteniei. Restul tarii este sub cod galben de canicula.

Medicul ne-a mai spus ca, pe de alta parte, corpul nostru are capacitatea sa se regleze singur atunci cand apare o situatie critica. Astfel, cand temperatura de afara este foarte ridicata, intra in functiune termoreglarea. Mai exact, se produce cresterea transpiratiei pentru racorirea pielii si a organelor vitale, a explicat medicul specialist.

"Transpiratia inseamna pierderea apei, asa ca apare senzatia de sete, pe care nu trebuie sub nicio forma sa o ignoram. Ti-e sete, bea apa, ca sa nu ajungi la deshidratare!", a adaugat aceasta.

Sistemul nervos, inclusiv creierul, este cel mai sensibil la deshidratare si semnele includ dureri de cap, ameteli, nervozitate, chiar febra si varsaturi in situatii mai serioase, cum se intampla in caz de insolatie, a explicat medicul.

Umiditatea, la fel de periculoasa

Nu doar temperatura de afara e importanta; de vina pentru starea de rau si eventualele probleme pot fi umiditatea si diferentele climatice de la o zona la alta. "In general, oamenii tolereaza mai bine caldura atunci cand aerul este uscat. Umiditatea creste gradul de disconfort", a spus dr. Georgiana Margarit.

Vestea buna e ca este putin probabil ca o persoana sanatoasa care respecta niste masuri de precautie minime sa se afle intr-o situatie critica. Acestea inseamna apa suficienta (peste doi litri pe zi), evitarea expunerii la caldura, mai ales la orele amiezii, acoperirea capului, hainele lejere si evitarea activitatii fizice intense.

Mai ales lipsa apei poate produce lesin, varsaturi, ameteli, dureri de cap. "Prin urmare, stim ca ne aflam intr-o situatie critica atunci cand avem unul dintre aceste simptome, iar solutia imediata este sa ne retragem la umbra si sa ne hidratam", a mentionat dr. Margarit.

Totusi, nu orice lichid ne ajuta. Putem bea fara grija apa, limonada, ceaiuri.

"Nu este recomandat sa consumam multa cafea (cel mult 1-2 cesti pe zi) ", a punctat medicul. "Asta deoarece cafeaua este diuretica si creste gradul de deshidratare. Din aceeasi categorie face parte si alcoolul. Asadar, evitati consumul de alcool in vreme de canicula! Nu este recomandata nici macar berea", a mai pus dr. Georgiana Margarit.

"Tot din categoria bauturilor nerecomandate as aminti energizantele. Acestea cresc pulsul si tensiunea, ducand si la eliminarea apei", a atras atentia medicul.

In aceasta perioada, ar trebui sa avem mare grija si la mancarea pe care o consumam, pentru ca se poate ajunge usor la enterocolite si toxiinfectii alimentare. In plus, ar trebui sa avem tot timpul la noi crema de protectie solara, atentioneaza specialistul.

Pentru cine e foarte periculoasa canicula

Daca oamenii sanatosi care respecta aceste recomandari nu vor fi in pericol, nu acelasi lucru se poate spune despre extremele de varsta. Astfel, copiii (de la nou nascuti pana la varsta de 5-7 ani) se deshidrateaza usor. Batranii cu boli neurologice, cum ar fi dementele, nu mai au senzatia de sete, asa ca cei din jur ar trebui sa se asigure ca acestia primesc suficienta apa.

Cei care sufera cel mai mult din cauza caniculei (dar si a umiditatii) sunt hipertensivii, cardiacii si cei cu boli de plamani. Afectiunile acestora se pot agrava in perioadele de canicula.

In plus, poate creste si riscul de pusee hipertensive, accidente vasculare cerebrale, iar insuficienta cardiaca poate fi de asemeni agravata.

Cei mai norocosi dintre noi nu am resimtit niciodata extrem efectele caniculei. Asta nu inseamna insa ca nu ar trebui sa stim care sunt semnele ca organismul sufera, sa stim cand situatia e cu adevarat critica si, poate, ar trebui sa chemam ambulanta.

Potrivit medicului, atunci cand vedem ca o persoana este un pic ametita, are dureri de cap, senzatie de lesin, tot ce putem face este sa o ducem la umbra si sa ii dam sa bea apa.

In cazul in care simptomele sunt mai grave (de exemplu: lesin, persoana nu raspunde la stimuli verbali, nu respira, nu are puls), atunci trebuie sa chemam urgent ambulanta.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei