„Fotbalul ieşean se sufocă din cauza jafului comandat de Florin Prunea”
Dimensiune font:
Colaborarea lui Cătălin Abălaşei cu CSMS Iaşi a încetat la sfârşitul săptămânii trecute, când manager la Centrul de copii şi juniori a fost instalat în locul său Marian Moldovan * Abălaşei susţine că s-a simţit folosit timp de trei ani şi jumătate şi-l acuză pe preşedintele Florin Prunea că nu a sprijinit deloc activitatea de la Centru pentru că pe el îl interesează doar să transfere jucători din alte părţi, nu să promoveze juniori ieşeni * fostul şef al centrului juvenil consideră că acest lucru a fost inoculat la Iaşi de pe vremea antrenorului Ionuţ Popa * potrivit lui Abălaşei, condiţiile de la Centru sunt la limita sărăciei: terenul sintetic din Copou este „boală curată”, ultimul cantonament de vară a fost acum trei ani şi tot atunci au fost cumpărate kit-uri de echipament * anul trecut a fost achiziţionat echipament pentru juniorii III pentru că ei jucau în tricouri până la buric * acestea sunt însă doar câteva dintre amănuntele unui tablou zugrăvit în cele mai sumbre culori, echipa de seniori fiind un preş numai bun de ascuns sub el toată mizeria de la Centrul pentru copii şi juniori
Cătălin Abălaşei a răspuns de destinele Centrului de copii şi juniori al CSMS Iaşi timp de trei ani şi jumătate, dar de la sfârşitul săptămânii trecute frâiele au fost preluate de Marian Moldovan. Şi-a început activitatea cu măsuri radicale, operând schimbări în colectivul de antrenori. „Am eliminat antrenorii care au adus deservicii clubului, plecând de la ceva simplu: antrenorul trebuie să fie un model pentru copilul pe care îl formează. Să nu aibă peste 100 kilograme, fără dinţi în gură şi care să miroase a băutură tot timpul. Şi nici bişniţarii din fotbal n-au mai avut loc, cum a fost cazul dlui Moldovan şi dacă va fi nevoie voi uza de cele două declaraţii ale părinţilor care l-au plătit ca să le trimită copiii la selecţie. Poate fi verificat care este ultimul jucător trimis la selecţie, Vlad Mare, care era unul din cei mai slabi jucători din grupă (n.r. - potrivit părerilor multor specialişti, Mare a fost unul din cei mai buni fotbalişti ai grupei, cu evoluţii bune mai ales până să sufere o intervenţie chirurgicală la genunchi), dar pentru că taică-său i-a transferat lui Moldovan creditele la banca la care lucrează a fost trimis la lot. Şi l-a trimis cu pneumonie! Ăştia sunt oamenii pe care-i susţine dl Prunea, modelul ideal de angajat la CSMS: care nu pot avea un punct de vedere, care n-au personalitate, care nu pot spune vreodată ceva sau să facă ceva pentru club”.
În afara lui Moldovan a fost atunci disponibilizat şi regretatul Mihai Dănilă. „Mi-am asumat această decizie. Decât să distrug câteva generaţii mai bine renunţ la un antrenor”.
Bază sportivă precară
„Am făcut un contract cu cei de la Agronomie pentru a face rost de încă un teren. Terenul sintetic din Copu nu face faţă absolut deloc cerinţelor. În plus conţine granule, reziduuri din cauciuc, care la 30 grade Celsius emană substanţe cancerigene, este boală curată! Mai mult, alţii au întâietate să-l folosească, nicidecum noi! Eu făceam programul marţea şi era un calvar să găsim loc grupelor de copii şi juniori. De nenumărate ori am plătit eu pentru tunsul terenului sau pentru tuşat. Au ajuns şi antrenorii să tundă, să tuşeze. Cam astea sunt condiţiile în care se lucrează, dar se doresc jucători!”.
Echipament transmis de la o grupă la alta!
„Am cumpărat acum trei ani kit-uri de echipament şi ne-am chinuit să le trecem de la o grupă la altă, iar acum sunt cârpite, jerpelite. Astea sunt investiţiile de la juniori. Anul trecut am cumpărat la juniorii III un echipament pentru că ajunseseră să joace cu tricourile până la buric. E de plâns ce jale e la juniori şi câtă risipă este la echipa mare, unde cantonamentele dinaintea meciurilor din Copou se cifrează la 8-10.000 de lei!”.
Preparator fizic pe bază de voluntariat!
„Cât de greu a fost să introduc preparatorul fizic! În prima jumătate de an, părinţii au plătit preparatorul. Mai întâi a fost Cezar Honceriu, pe care apoi l-au luat la echipa mare. Am adus la fiecare grupă un student de la FEFS care avea specializare fotbal pentru a ajuta la pregătirea fizică. Una dintre marile probleme ale jucătorului român este pregătirea mentală pentru efortul fizic. Acestor voluntari le-am dat însă o biată hârtie, un trening sau un tricou ca să-i putem ţine aproape de noi. N-am găsit nicio soluţie pentru a-i motiva financiar”.
Nu există antrenor pentru portari
„Problema antrenorului cu portarii este foarte importantă. L-am avut pe Ciutacu, dar după un an a întrerupt colaborarea. N-am reuşit să mai încadrăm un antrenor pentru că nu sunt bani pentru copii şi juniori. La vârsta asta fragedă, 12-14 ani, tehnica portarului nu poate fi învăţată de la un antrenor care nu este specializat. Avem la grupa 2003 portari unul mai talentat decât altul, dar n-are cine să-i antreneze. Îl plătesc copiii separat pe Nelu Câmpeanu, el fiind dispus să lucreze la Centru, însă nu-l încadrează nimeni”.
Scuze adresate părinţilor
„Pentru viitorul fotbalistic al Iaşului investiţiile sunt la limita sărăciei. Noi am reuşit acum trei ani să trimitem o grupă de copii într-un cantonament de vară la Tg.Neamţ, grupa care i-a dat pe Boiciuc, Chelaru sau Dănuţ Munteanu. În rest au plătit părinţii. Îmi cer scuze la cât de multe cheltuieli i-am supus pe părinţi şi le dau perfectă dreptate când vor să plece de la acest club. Le mulţumesc pentru că au înţeles ce înseamnă performanţa şi au ajutat foarte mult clubul şi viitorul copiilor lor. Ei însă s-au convins că nu vor ajunge niciodată la echipa mare, că nu vor ajunge să joace la Iaşi”.
Cei mai bun fug de la CSMS pentru că „ieşenii sunt discriminaţi la ei în oraş!”
În sezonul 2014/2015 şapte fotbalişti de la CSMS Iaşi au apucat calea pribegiei. „Cel mai bun exemplu este Dănuţ Munteanu, un copil foarte bun, pe care acum un an l-a cumpărat Ştiinţa Miroslava cu grila de formare, 1.500 de euro. Anul acesta l-a vândut la FC Botoşani cu 6.000 de euro şi acolo i-a fost făcut un contract bun. Botoşaniul l-a împrumutat, iar peste cel mult un an şi jumătate va avea un jucător foarte bun. Noi însă împrumutăm, noi nu avem strategii. Nu avem viziune, nu formăm antrenori, nu formăm directori sportivi, nu formăm preşedinţi. Noi aducem numai din altă parte, numai celule canceroase gen Florin Prunea, gen Ionuţ Popa, care niciodată nu şi-au dorit să crească aceşti copii de aici. Au fost aduşi în doar câţiva ani peste 130 de jucători la echipa mare, iar fotbaliştii ieşeni au ajuns să fie discriminaţi. Ionuţ Popa a inoculat ideea că jucătorii din Iaşi sunt acasă şi trebuie plătiţi prost, nu conform performanţei, nu precum ceilalţi, şi au ajuns să fie discriminaţi la ei în oraş. Este o mare problemă că această chestie le-a fost inoculată şi celor care conduc”.
Au mai plecat patru jucători - Ştefanovici, Baciu, Sava, Pipos - la Juniorul Vaslui, care a ieşit campioană naţională la Under 14, iar Dumitriu (17 ani) a ajuns la Ardealul Cluj. „Radu Chiriac, 16 ani, a fost cumpărat de Academia Dani Coman, fiind un mijlocaş foarte talentat, coordonator de joc, foarte greu de găsit. Acum îmi pare rău că l-am determinat pe Adrian Moldovan să semneze cu CSMS. El avea nevoie de 500 de lei lunar pentru a-şi asigura transportul şi masa, fiind dintr-un sat de la 30 km de Iaşi, şi i s-au dat doar 400. 100 de lei îi dădeam eu din salariul meu de 1.750 de lei. Întrebaţi antrenorii de câte ori am adus bani de acasă ca să poată pleca în deplasări. Iar salariul mi-l aduceam din sponsorizări care oricum depăşeau valoarea salariului. Am obosit de atâtea probleme şi chiar mă simt mulţumit că nu mai lucrez într-un astfel de mediu. Niciun antrenor de la Centru care ar avea o alternativă nu ar rămâne acolo. Am stat zi de zi cu ei şi ştiu prin ce trec”.
Cine s-a opus înfiinţării echipei a II-a
„Toată primăvara am muncit pentru a înfiinţa echipa a doua. Am vrut să nu se piardă generaţia de la LPS vicecampioană naţională la juniori B, am vrut să nu se piardă generaţia de la noi care a fost la turneul final cu Munteanu, Chelaru, Boiciuc, Moisii, ci să facem o alternativă, un pas intermediar, dar primul care s-a opus a fost Prunea. De ce? Pentru că nu doreşte alternativă la transferurile lui. 70-80.000 de euro pe sezon ar fi costat echipa a doua. Am mai adus la juniori mari un portar foarte bun din Republica Moldova, iar la echipa mare este adus Hotoboc, de 37 de ani! Prunea are primă de reinstalare de 30.000 de euro, dar când ceri ceva la contabilitate ţi se spune că nu sunt bani! Preşedintele n-a fost niciodată la un meci oficial de copii şi juniori. Credeţi că ăştia care vin la Iaşi sunt monumente de inteligenţă? Sunt iată de ăştia care văd doar violuri şi jafuri în această zonă a Moldovei. Eu voi iniţia o mişcare anti-Prunea începând cu primul meci de pe teren propriu pentru ca oamenii care conduc Iaşul să sesizeze că este un rău de care trebuie să scăpăm neapărat. Ce face el aici este jaf, pentru a vorbi pe limba sa. La Dinamo a stat câteva săptămâni, la Astra a stat câteva săptămâni, dar a găsit mediul să se infiltreze la Iaşi şi să aibă elemente care să-i determine pe alţii să nu poată scăpa de el. Ăştia care mai mult vorbesc şi care mai puţin fac au priză la Iaşi. Au priză pentru că oamenii cu putere au doar impresia că se pricep la fotbal”.
Cătălin Abălaşei nu crede că multe se vor schimba în bine la Centrul de copii şi juniori de la CSMS Iaşi după plecarea sa. Faptul că Iaşul are acum una dintre cele mai vârstnice echipe din Liga I nu-l prea surprinde, însă nici nu-şi poate ascunde amărăciunea că se întâmplă aşa ceva în condiţiile în care la Iaşi există totuşi o pepinieră din care din când în când tot mai pot fi extraşi câţiva fotbalişti veritabili. Iar copii buni care vin din urmă sunt parcă din ce în ce mai mulţi, aşa că poate n-ar strica deloc ca în sfârşit Centrul de copii şi juniori să nu fie tratat ca o Cenuşăreasă! Dragoş GAŞPAR
„De ce credeţi că a încetat colaborarea? Pentru că eu am fost printre puţinii care am avut curajul să vorbesc. Cei de la club vorbesc doar între ei. Eu nu voi mai accepta să fiu folosit. Aşa m-am simţit în ăştia trei ani şi jumătate. M-au pus acolo să iau câteva măsuri şi să mai schimb câte ceva, dar nu mi s-au dat absolut deloc resurse să pot să fac meserie adevărată”
Cătălin Abălaşei
„Se cheltuie 2-3 milioane de euro din banii locali pentru fotbal, dar nu se reflectă nimic la juniori!”
Cătălin Abălaşei
„FRF ar putea impune ca un procent din drepturile de televizare să fie investit în copii şi juniori, pentru terenuri, echipament, mingi şi specializarea antrenorilor”
Cătălin Abălaşei
„Ieşenii nu mai vin în număr mare la meciuri pentru că nu se mai identifică deloc cu jucătorii, cu echipa. Nu mai au nimic în comun cu jucătorii. Acum vin să vadă mai mult formaţiile adverse. Cunoscătorii însă refuză să mai urce Copoul. Spectatorii trebuie să înţeleagă că avem preşedinte plătit la nivel de primele patru locuri, dar care şi-a pus obiectiv locul 10!”
Cătălin Abălaşei
Florin Prunea: „Nu vreau să vorbesc, l-ar dezavantaja teribil”
„N-am hotărât eu încetarea colaborării cu Abălaşei. A fost o propunere a Comitetului Director cu care eu am fost de acord, nu-i nimic special. Acuzaţiile sale nu mă interesează, eu am deplină încredere în dl. Marian Moldovan, cel care va conduce în locul său Centrul de copii şi juniori. În rest nu mă interesează ce spune Abălaşei. Eu îi mulţumesc pentru ce a făcut la Centru şi îi doresc multă baftă la noul club unde va lucra. Să vedem însă dacă va avea un nou club unde să lucreze. Dacă încep eu să vorbesc l-ar dezavantaja teribil. Uşa mea a fost deschisă pentru orice antrenor de la Centru, dar probabil că el nu ştia drumul...”, a declarat preşedintele Florin Prunea, care a ţinut să adauge: „Vreau doar să-şi amintească de episodul în care a mers cu mine de mână la Comisia de Disciplină, la sesizarea arbitrului Cristian Balaj, când era să fim retrogradaţi...”. Şi a mai spus ceva Prunea: „M-am obişnuit ca în ultima perioadă această echipă să fie atacată”.
Iată ce spune Abălaşei despre respectivul episod: „Un fost coleg de-al meu de pe când jucam la Baia Mare m-a rugat să iau legătura cu Balaj şi să-i transmit un bagaj prin intermediul său. L-am sunat pe arbitru, înainte de meci, ca să stabilim când îi dau bagajul şi aşa am ajuns la Comisia de Disciplină, unde cazul a fost rezolvat în zece minute. Eu am prezentat situaţia, a fost sunat fostul meu coleg şi totul s-a lămurit imediat. Nici vorbă de retrogradare...”.
Ionuţ Popa: „Aberaţii”
„Sunt aberaţii ce spune Cătălin Abălaşei despre mine... Păi eu l-am promovat pe Buhuşi într-un meci cu Gloria Bistriţa. Eu la Oradea i-am promovat pe Cigan şi pe Keşeru. La Iaşi i-am adus la echipa mare pe Pălimaru şi pe Tincu. Ce-am găsit mai bun am promovat... Pe Creţu cine l-a promovat? Dar pe Crenganiş? Să nu uit de Avrămia şi Herghelegiu. Nu sunt destui oare? Când eşti dat afară şi începi să dai în stânga şi-n dreapta denotă lipsă de experienţă. O fi şi asta o viziune a celor ce nu-şi găsesc liniştea... Şi să nu uităm că tot în domnia mea a fost vândut Adrian Ilie la Timişoara pentru peste 400.000 de euro, care şi acum a rămas cel mai scump transfer din istoria Iaşului”.
Marian Moldovan: „Nu răspund provocărilor”
„Chiar nu vreau să răspund unor astfel de provocări. Eu sunt mândru de ce am făcut până acum în viaţă”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau