Interes prea mic pentru o generaţie atât de bună: „S-a pierdut degeaba un an şi jumătate”
Dimensiune font:
Interesul destul de abrupt manifestat de CSM Politehnica Iaşi pentru fotbaliştii de la Ştiinţa Miroslava poate avea ca principală explicaţie nevoia de jucători tineri, eligibili pentru regula Under 21, iar la amintita grupare din Liga a III-a evoluează cu mult succes fotbalişti din generaţia de excepţie crescută de prof. Andrei Marian la LPS Iaşi. Acea echipă a fost vicecampioană naţională la juniori B, fiind întrecută în finală de Academia „Gheorghe Hagi”, şi promitea enorm, chiar dacă la juniori A n-a mai ajuns în ultimele faze ale competiţiei. „Am pierdut la limită toate meciurile la turneul semifinal. Am întâlnit însă echipe care au avut jucători căliţi în disputele cu seniorii, jucători care de fiecare dată au făcut diferenţa. Noi, fiind echipă a LPS, nu aveam voie să ne folosim jucătorii şi în altă competiţie în afara campionatului de juniori. Un exemplu sugestiv este că Dinamo ne-a învins cu 2-1 pe final de joc, prin golul înscris de Patrick Petre în minutul 82, după ce noi am ratat din 6 metri la 1-1”, a declarat Andrei Marian, mâhnit de cum au decurs ostilităţile după ce băieţii săi au încheiat junioratul. „Am avut o generaţie care s-a luptat de la egal la egal cu Dinamo, dar nimeni de la Iaşi nu s-a interesat de ea. Bine că Dinamo, în afară de Petre, a mai păstrat încă patru jucători: Nedelcearu (n.r. - cel care a deschis scorul duminică, în Copou, în acel 3-1 pentru CSM Poli cu Dinamo, în etapa a XXI-a a Ligii 1), Târcoveanu (n.r. - a intrat duminică pe teren în repriza a II-a), Olteanu şi încă un mijlocaş central. Am avut o generaţie prea bună pentru ca interesul să se fi redus la doar doi dintre jucători”, a menţionat tânărul antrenor ieşean, care a realizat o punte de legătură între acea generaţie şi precedenta pe care a crescut-o la LPS. „Normal era ca de acei jucători să intre în vizorul Iaşului încă de juniori, aşa cum s-a întâmplat cu Creţu şi Herghelegiu, pe care echipa de seniori i-a luat când erau elevi în clasa a XI-a şi i-a folosit la echipa a doua”.
Pentru unii jucători interesul a apărut mult prea târziu!
Concret, CSM Poli a avut acum în vizor doi dintre jucătorii vicecampioni naţionali la juniori B, însă doar fundaşul stânga Ionuţ Panţîru va fi transferat. „Puţini ştiu că Ionuţ a fost la un pas să abandoneze şi el fotbalul după falimentul echipei din Sighetu Marmaţiei, la care a ajuns după ce Iaşul l-a ignorat. Este un copil cu o atitudine şi o capacitate de efort incredibile, o robusteţe fizică foarte mare pentru vârsta lui. Este serios, ambiţios, foarte ofensiv, are nevoie de un stoper care să-i acopere urcările în atac”, a fost scurta caracterizare pentru fostul său elev. Mijlocaşul Alexandru Izmană a fost şi el în atenţia grupării din Copou, şi el i-a lăsat o impresie bună antrenorului Eugen Neagoe, dar deocamdată nu va face pasul la CSM Poli. „Are o tehnică foarte bună, ajunge uşor la finalizare, loveşte bine mingea cu ambele picioare. Este un bun pasator, cu o disponibilitate ridicată la efort, vede foarte bine jocul în sistemul 4-3-3”.
Cum am spus, deocamdată doar Panţîru va avea ocazia să facă parte din lotul primei echipe a Iaşului. „Nu m-a mirat interesul pentru cei doi jucători. Îmi pare rău că s-a pierdut degeaba un an şi jumătate! Nu este prea târziu nici acum, dar numai Panţîru şi Izmană ştiu prin ce-au trecut în acest an şi jumătate”.
Pentru alţi jucători ai acelei generaţii de excepţie este din păcate mult prea târziu. „Măcar 5-6 jucători din cei care au terminat junioratul în 2015 i-aş fi văzut în lotul echipei mari. Ar fi fost minunată şi o echipă a doua unde să se rodeze câteva luni. Am avut din fericire o generaţie prea bună pentru ca doar doi dintre jucătorii săi să intre în atenţia Iaşului. Am avut parte însă de un dezinteres total din partea tuturor factorilor care conduc fotbalul ieşean”, a mai spus Andrei Marian.
Dintre fotbaliştii pe care i-ar fi văzut îmbrăcând tricoul Iaşului, doar Acostăchioaie mai joacă, la Atletico Vaslui, colega de serie a Ştiinţei, în timp ce Suru munceşte în Italia, Măgureanu în Danemarca, ambii având multe selecţii la loturile naţionale de juniori, iar Oncică prin Spania. Portarul Ionescu a ajuns poliţist, iar despre Popa nici fostul său antrenor nu mai ştie nimic... Dragoş GAŞPAR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau