Caravana scrimei româneşti a poposit la Iaşi
Dimensiune font:
* Caravana scrimei româneşti nu-şi permite nicio clipă de pauză, cei mai buni antrenori şi sportivi autohtoni cutrierând ţara într-o acţiune de promovare fără precedent * totul se petrece la foc automat, organizatorii evenimentelor fiind supuşi unui veritabil maraton * ieri, gazdă perfectă a fost Grădina Palas Mall din Iaşi, după ce luni Caravana făcuse al doilea său popas, la Constanţa * acolo totul s-a încheiat în jur de ora 15:00, organizatorii au urcat în maşinile puse la dispoziţie de Ford România şi în aceeaşi zi, în jur de 22:30, au ajuns la Iaşi * abia după ce au fost stabilite toate amănuntele pentru acţiunea de ieri au avut parte de câteva ore de odihnă, pentru că dis-de-dimineaţă au fost din nou în picioare pentru a se pregăti de întâlnirea cu practicanţii scrimei din Iaşi, dar şi cu toţi ceilalţi prezenţi în Grădina Palas Mall
Mihai Covaliu, preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, dar şi cel mai bun sabrer al României din toate timpurile, a deschis evenimentul de ieri, spunând că „i-am adus în faţa dumneavoastră pe campionii pe care-i vedeţi la televizor, sportivi care fac faimă României. I-am adus mai aproape de dumneavoastră să-i vedeţi, să puteţi vorbi cu ei şi să vă îndreptaţi copiii la scrimă”.
În faţa privitorilor au fost invitaţi ieşenii Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir şi Alexandru Sireţeanu, alături de cel care i-a descoperit şi format, antrenorul emerit Iulian Biţucă, la CSS „Unirea”-CSM Iaşi, toţi trei fiind vicecampioni olimpici la Londra, în 2014, iar primii doi fiind campioni mondiali în 2009, în Antalya, ca să amintim doar câteva dintre performanţele lor de răsunet. A lipsit ieri un treilea ieşean campion mondial de atunci, Cosmin Hânceanu, iar Covaliu a spus câteva cuvinte şi despre legătura sa cu Iaşul, chiar dacă n-a fost prezent marele său rival de pe planşe, Alin Lupeică, dar a amintit şi de sabreri precum Dorofte sau Bârzu cu care s-a confruntat de-a lungul carierei. „Am venit de mic copil la Iaşi. Am participat la multe concursuri, cred că în fiecare an am fost prezent la Iaşi. Aici am absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, unde am întâlnit profesori extraordinari. Vin cu plăcere de fiecare dată la Iaşi, un oraş superb, cu oameni minunaţi”.
Demonstraţia de scrimă a fost deschisă de un asalt între Dolniceanu şi Sireţeanu, chiar dacă Alexandru s-a retras din activitate, a continuat într-un ritm alert, cu tuşe care mai de care mai de efect, şi s-a încheiat cu o mini-partidă între două dintre speranţele sabiei ieşene, Alexandra Brânzan şi Daria Stărică, ambele de la „Unirea”, însă Covaliu n-a uitat să precizeze şi care sunt motoarele sabiei ieşene, de fapt motoarele care de 20 de ani oferă măcar doi-trei oameni echipei se seniori a României: „Ţin să le mulţumesc domnilor Adrian Poeană, directorul CSM Iaşi, şi Viorel Hudac, directorul CSS Unirea Iaşi, pentru că ei reprezintă motoarele sabiei ieşene”.
Evenimentul de ieri s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de Dolniceanu şi Covaliu, însă cei prezenţi n-au ratat ocazia de a se fotografia alături de protagoniştii acţiunii.
Imediat după ce a fost bifat şi al treilea popas, organizatorii Caravanei scrimei româneşti au luat prânzul şi iar au pornit la drum. Astăzi vor fi la Târgu Mureş, iar acest ritm infernal continuă până pe 9 septembrie, pentru că de pe 11 septembrie scrima românească se va reuni din nou la Iaşi, la Campionatele Naţionale de sabie rezervate juniorilor. Dragoş GAŞPAR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau