Hipismul ieşean se reobişnuieşte cu performanţa
Dimensiune font:
Hipismul de performanţă ieşean a cunoscut o grea încercare acum mai mult de zece ani, când secţia de la Clubul Sportiv Municipal nu a mai avut fonduri pentru a asigura hrana şi îngrijirea cailor. Cum şi baza hipică din zona Cetăţuia a suferit tot felul de transformări se părea că această disciplină îşi va afla sfârşitul. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că o mână de împătimiţi ai acestui nobil sport s-au încăpăţânat să creadă în vremuri mai bune şi iată că acum, la clubul Equester Iaşi, afiliat Federaţiei Ecvestre Române din anul 2009, încep să apară semne că Iaşul ar putea redeveni un punct important pe harta hipismului autohton.
Cel mai recent rezultat a fost obţinut de seniorul Tiberiu Cebotaru, fost elev al antrenoarei Gioconda Pânzaru, el cucerind cu Clouny S (un cal german, rasă Holstein, de 13 ani) Cupa Municipiului Piatra Neamţ după un concurs de trei zile, precum şi Marele Premiu Cupa Marsat la sărituri peste obstacole în proba cea mai dificilă din toată competiţia, o probă de nivel A (obstacole înalte de 1,40 metri). Tot Cebotaru (cu Enzo Impressed) şi Dănuţ Tescu (cu Ayan) au ocupat primul loc la o probă foarte spectaculoasă - ştafetă de doi călăreţi în teren, cu urmărire.
„Activitatea clubului Equester a început în 2010, când împreună cu câţiva pasionaţi ai acestui sport am reuşit să construim o mini-bază hipica pe un vârf de deal în satul Mânjeşti. În această micuţă bază, sportivii s-au antrenat cu consecvenţă, obţinând numeroase rezultate, în ciuda condiţiilor foarte grele de antrenament. Din 2012, clubul s-a mutat cu caii într-o locaţie nouă, particulară, la Tomeşti, perfect amenajată pentru marea performanţă şi astfel caii clubului nostru au urcat anul acesta pe cele mai dificile probe din ţară, probe de nivel A, cu rezultate foarte bune”, a declarat Tiberiu Cebotaru, care este şi antrenor în cadrul clubului Equester Iaşi, după care a continuat: „Am început ca sportiv, am continuat ca antrenor pentru Cristina Cotea, care în 2014 a fost campioană naţională la categoria amatori 2 (experimentaţi), apoi am strâns în jurul nostru o echipă frumoasă, cu mulţi tineri şi juniori, care, până la urmă, sunt viitorul clubului nostru”.
Tot la concursul de la Piatra Neamţ, Cristina Cotea, vicepreşedintele Equester Iaşi, s-a clasat cu calul Ritmic de cinci ori pe locul 1 şi de două ori pe locul 2 la amatori, Vlad Tîrnovanu (cu Paltin) a obţinut două locuri 1, în timp ce Cătălina Sava (cu Haiduc) a cucerit un loc 1. „M-am apropiat de cai din întâmplare. Sunt medic stomatolog şi profesez în continuare, dar m-am îndrăgostit de aceste fiinţe deosebite. Cel mai apropiat de sufletul meu este Ritmic, calul meu, care mi-a arătat ce înseamnă dragostea şi respectul dintre coechipieri şi care m-a învăţat să vorbesc un limbaj fără cuvinte, dar la fel de limpede. Legătura dintre noi este foarte puternică, suntem împreună de aproape 10 ani şi face parte din familie”, a menţionat Cristina Cotea, ea precizând şi ce anume îi uneşte pe împătimiţii acestui sport. „Ceea ce ne defineşte ca echipă este dragostea faţă de cai, faţă de sport, grija faţă de aceste animale deosebite şi plăcerea de a participa în competiţii”. Dragoş GAŞPAR
400
EURO
reprezintă cheltuielile lunare cu hrana, cazarea şi îngrijirea unui cal.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau