Penicilina Iaşi începe acasă, cu Ştiinţa Bacău, un campionat revoluţionar!
Dimensiune font:
* Consiliul Director al Federaţiei Române de Volei a aprobat, la solicitarea cluburilor, ca echipele din Divizia A1 să poată folosi un număr nelimitat de jucătoare străine în lot!
La sediul Federaţiei Române de Volei a fost stabilit programul ediţiei 2016/2017 a campionatului Diviziei A1 feminine de volei. Formaţia ieşeană Penicilina, care a ocupat locul 8 la finalul sezonului trecut, va debuta pe 8 octombrie în Sala Polivalentă în compania voleibalistelor de la Ştiinţa Bacău, iar Unic Piatra Neamţ, formaţie salvată de la retrogradare de antrenorul ieşean Cătălin Ştirbu, va juca tot acasă, în compania celor de la Dinamo Bucureşti. „Va fi un meci normal pentru noi, al cărui deznodământ va depinde de transferurile pe care le vor reuşi cele două grupări”, a declarat Rareş Puni, fost antrenor la Penicilina, care a bifat deja un sezon ca antrenor secund la Ştiinţa Bacău şi care a rămas „secund” şi la reprezentativa de senioare a României.
Primul joc în deplasare pentru Penicilina va fi cu CSU Medicina Târgu Mureş, iar în etapa a III-a va primi, ca şi în campionatul trecut, vizita unei nou-promovate, de data aceasta fiind vorba despre CSU Galaţi, echipă condusă spre elita autohtonă de antrenoarea Ileana Berdilă, mama Anei Maria Berdilă, fosta jucătoare a Penicilinei.
Va urma o serie dificilă pentru Penicilina: deplasare la CSM Târgovişte, acasă cu CSM Bucureşti, deplasare cu Unic, acasă cu Alba Blaj şi deplasare la CSM Lugoj. În etapa a IX-a, gruparea ieşeană va găzdui meciul cu SCMU Craiova, ultima deplasare a turului fiind pentru jocul cu cealaltă nou-promovată, SCM Piteşti, formaţie care a schimbat eşalonul graţie antrenorului Paul Bogdan, actualul selecţioner al reprezentativei României. Penicilina va încheia turul acasă cu Dinamo Bucureşti.
Programul din Cupa României
Cupa României se va desfăşura în linii mari la fel ca ediţia trecută. Diferenţa constă în faptul că în prima fază se va juca într-o singură manşă, echipa gazdă fiind stabilită prin tragere la sorţi. Penicilina a avut noroc şi va găzdui meciul cu CSU Medicina Tg. Mureş, celelalte trei partide fiind CSM Lugoj - Dinamo Bucureşti, SCM Piteşti - SCMU Craiova şi CSU Galaţi - Unic Piatra Neamţ. Echipele câştigătoare vor accede în faza a doua, unde se vor confrunta cu primele patru clasate din ultima ediţie a Diviziei A1. Dacă va trece de Medicina, gruparea ieşeană se va întâlni cu Ştiinţa Bacău, învingătoarele celorlalte trei partide menţionate mai sus urmând să-şi măsoare forţele cu CSM Bucureşti, Alba Blaj, respectiv CSM Târgovişte. Menţionăm că data partidelor din prima fază nu a fost deocamdată stabilită, dar se ştie că meciurile se vor disputa anul aceasta.
Tot anul acesta se va juca şi Supercupa României, în decembrie urmând să se confrunte campioana Alba Blaj cu CSM Târgovişte, deţinătoarea Cupei României.
Liber la străine, dispar confruntările eliminatorii!
Consiliul Director al Federaţiei Române de Volei a luat mai multe hotărâri, una dintre cele mai importante fiind cea legată de numărul de jucătoare străine prezente în lot. Dacă până acum o echipă putea avea în lot maximum 6 jucătoare din străinătate, din următoarea ediţie a campionatului o formaţie poate dispune de orice număr de voleibaliste din afara României. Mai precis, orice echipă poată să nu aibă nicio jucătoare româncă în lot!
În ediţia 2016/2017 nu se va mai juca play-off şi play-out după sezonul regulat. În locul acelui sistem de desfăşurare s-au introdus două grupe valorice, 1-6 şi 7-12, urmând să se joace tur-retur. Important este că fiecare echipă începe cu toate punctele acumulate în sistemul regulat, fiecare grupare susţinând în total câte 32 de partide. Sistemul nu este nou, s-a mai jucat aşa şi acum 15-20 de ani, doar că atunci se pleca la drum doar cu punctele acumulate în partidele cu celelalte echipe din aceeaşi grupă valorică. „Este un sistem foarte bun, cum se practică în ţările din Europa cu un volei dezvoltat. Important este că se păstrează punctele acumulate în prima parte a campionatului, aşadar contează absolut tot ce faci în fiecare meci”, a precizat Rareş Puni.
Începând din viitorul sezon se introduce foaia electronică de joc, folosită până acum în cupele europene, unde vor putea fi trecute 14 jucătoare. Dragoş GAŞPAR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau