Proiectul „România Modernă” este adus în Moldova de fostul baschetbalist Gabriel Mihăilescu
Dimensiune font:
Iniţiatorul proiectului „România Modernă” este fostul mare baschetbalist clujean Mircea Barna, care a jucat în Naţionala României în anii ’70-’80, iar cel care va încerca implementarea în zona Moldovei este fostul baschetbalist ieşean Gabriel Mihăilescu * proiectul are cinci etape principale: Baby Smart (3-5 ani), Neuron Kid (6-13 ani), Leadership Star (14-22 ani), Clever Entrepreneur (23-50 ani) şi Maestro (+ 50 ani)
Programul „România Modernă” va include baschet, handbal, volei, fotbal, oină la sporturi de echipă, iar printre disciplinele individuale se vor număra tenisul, tenisul de masă, badmintonul sau atletismul. „Copiii cu aptitudini pentru anumite sporturi vor fi îndrumaţi spre secţiile de performanţă ale cluburilor din oraşul respectiv. Noi vom încerca să le oferim copiilor şi părinţilor o altă perspectivă asupra sportului”, anunţă Gabriel Mihăilescu, fostă glorie a baschetului ieşean.
Costul pentru un copil este de 1.500 de lei pe an, în care se vor regăsi mingi, jaloane, fluiere, cronometre şi echipament sportiv complet de cea mai bună calitate. 60% din finanţarea necesară (900 lei) este asigurată de sponsorul Ancada şi cu sprijinul partenerilor străini implicaţi în acest proiect. „Pentru restul de 40% din suma necesară, adică 600 de lei, există posibilitatea de a stabili parteneriate cu companii private, primării sau consilii judeţene. De exemplu, dacă o unitate oferă suma pentru un copil, atunci un angajat al său va putea participa la cursuri care să-i dezvolte competenţele”, a precizat fostul conducător de joc al Politehnicii Iaşi.
Cum funcţionează proiectul
Din perspectiva implementării, proiectul are în vedere implicarea antrenorilor voluntari. Prin joacă şi muncă, un voluntar va pregăti fizic (sportiv) şi intelectual (economic, etic, antreprenorial, organizatoric, leadership) un grup de maximum 20 de copii. Va face acest lucru nu singur, ci cu sprijinul şi implicarea părinţilor acestor copii, pentru că programul presupune implicarea activă a părinţilor.
Concret, va petrece două ore, preferabil sâmbăta, cu un grup de copii şi părinţii acestora, pe un teren de sport, în aer liber, când vremea permite, sau într-o sală de sport. În timpul celor două ore va îndruma copiii din grup şi îi va învăţa să practice sport, cu plăcere şi dedicaţie, exact cum, tot cu ajutorul lui, copiii îşi vor însuşi o atitudine sănătoasă faţă de viaţă şi vor învăţa să facă faţă provocărilor.
Toţi voluntarii care s-au alăturat până acum proiectului sunt persoane cu experienţă în învăţământ, dar şi cu experienţă şi rezultate sportive recunoscute (profesori, educatori, învăţători, antrenori, instructori, psihologi, etc.), care ştiu cum să relaţioneze cu copiii, persoane responsabile şi active. „Sportul este cel mai important mijloc prin care un copil învaţă ce înseamnă disciplina, determinarea, voinţa, autocontrolul, încrederea în forţele proprii, competitivitatea, dedicarea, perseverenţa şi, nu în ultimul rând, respectul, atât pentru sine, cât şi pentru autoritate şi adversar. Prin intermediul sportului, copiii îşi însuşesc, încă din primii ani de viaţă, atribute precum fair-play-ul, lucrul în echipă, dar şi capacitatea de a nu renunţa şi de a încerca, indiferent de situaţie, să depăşească obstacolele ivite”, a mai spus Gabriel Mihăilescu. Dragoş GAŞPAR
„Folosim sportul ca să promovam in rândul copiilor o educaţie sănătoasă, a unei atitudini pozitive vizavi de mişcare, dar şi dezvoltarea spiritului competitiv. Pentru adulţi s-a constatat ca practicarea sportului ajută la îmbunătăţirea enormă a rezultatelor profesionale. Nu a existat niciodată în societatea românească un asemenea proiect, care să fie accesibil tuturor românilor, atât ca preţ, cât şi ca sistem de cunoştinţe”
Gabriel Mihăilescu,
fost baschetbalist la Politehnica Iaşi
Pentru educaţia corpului, prin mişcare şi sport, va fi utilizată metoda profesorului româno-canadian Tudor Bompa, recunoscută la nivel mondial. Pentru educaţia minţii şi promovarea unui stil de viaţă sănătos şi curat vor fi utilizate două metode germane: metoda QET (calitate-etică-transparenţă) şi metoda Nickelias.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau