Armele de război care pot fi chiar mai periculoase decât bomba nucleară. "Vă puteți gândi la ceva mai terifiant?"

razboi  45

Dimensiune font:

| 07-08-2022 10:40

Într-un interviu pentru publicația germană Der Spiegel, expertul australian în tehnologie Toby Walsh discută despre efectele potențial devastatoare ale utilizării inteligenței artificiale pe câmpul de luptă. Nu putem scăpa de AI, spune el, dar trebuie să o aducem în concordanță cu valorile societății.

DER SPIEGEL: Războiul de agresiune rusesc împotriva Ucrainei pare uneori un test pentru sistemele de arme moderne. Ucraina s-a bazat foarte mult pe dronele turcești Bayraktar de la început, iar acum Rusia ar putea urma exemplul cu dronele iraniene. Ar putea aceste arme să fie folosite și în mod autonom în viitor, controlate cu ajutorul inteligenței artificiale (AI)?

Walsh: Da, utilizarea roboților ucigași controlați de AI este doar o chestiune de timp. Tocmai am avertizat într-un eseu despre un nou tip de mină antipersonal rusă numită POM-3. POM-3 se bazează pe un design german al Wehrmacht numit Schrapnellmine, numit în glumă „Bouncing Betty” de către soldații aliați. Asta pentru că această mină detectează pași, sare mai întâi în aer și apoi detonează la o înălțime de un metru pentru a sfârteca cât mai mulți soldați cu schije. Rusia a anunțat că va controla această mină folosind un software AI care poate distinge cu precizie dacă propriile sale unități rusești se apropie, caz în care nu va exploda sau dacă sunt soldați inamici, caz în care se va declanșa. Astfel de mine sunt groaznice. De aceea sunt scoase în afara legii la nivel internațional; 164 de state s-au angajat să nu le folosească, inclusiv Ucraina. Rusia nu se numără printre ele. Critica mea la adresa POM-3 mi-a dat acces la un club: am ajuns pe o listă cu interdicție de intrare și nu mai am voie să călătoresc în Rusia. O iau ca pe un compliment.
 

DER SPIEGEL: Forțele aeriene mondiale par să fie cu un pas înainte. Forțele aeriene australiane, de exemplu, testează în prezent noi tipuri de drone de luptă cu reacție semi-autonome împreună cu compania americană Boeing. Aceste drone interceptoare sunt menite să ofere piloților de bombardiere protecție de escortă ca așa-numit „camarad loial” (loyal wingman).

Walsh: Termenul „loyal wingman” este eufemistic și înșelător, sugerând că este vorba pur și simplu despre protejarea vieții umane, în acest caz a vieții piloților. Dar este vorba de fapt despre cu totul altceva: o cursă globală a înarmărilor AI a fost în desfășurare de mult timp, despre care publicul nu a fost în mare parte conștient până acum. Armata SUA dezvoltă un tanc robot numit Atlas. Marina SUA lucrează la o navă de război robotizată complet automatizată numită Sea Hunter, care a încheiat deja în mod autonom o călătorie din Hawaii până pe coasta Californiei. China dezvoltă, de asemenea, rachete controlate de AI. Și Rusia vrea să dezvolte un submarin autonom, fără pilot, numit Poseidon, care poate fi echipat chiar cu arme nucleare. E un coșmar. Vă puteți gândi la ceva mai terifiant decât un submarin în care, în loc de un căpitan, un program de calculator decide dacă începe un război nuclear?
 

DER SPIEGEL: Nu sunt acestea scenarii de groază care nu se împlinesc până la urmă?

Walsh: Deloc. Armele autonome sunt poate chiar mai periculoase decât bombele nucleare. Asta pentru că construirea unei bombe nucleare necesită o cantitate incredibilă de know-how, ai nevoie de fizicieni și ingineri remarcabili, ai nevoie de material fisionabil, ai nevoie de mulți bani. Prin urmare, din fericire, armele nucleare nu vor fi la îndemâna multor țări în viitorul apropiat. Cu armele AI, pe de altă parte, situația este destul de diferită. Adesea, sistemele de arme convenționale pe care fiecare mic lord războinic le are la dispoziție sunt suficiente; cu cipurile de computer și accesoriile adecvate de la o imprimantă 3D, acestea sunt apoi transformate într-o armă autonomă.

DER SPIEGEL: Ar fi asemenea arme sau câteva tancuri autonome Atlas sau fregate Sea Hunter cu adevărat decisive pentru război?

Walsh: Nu știu, dar ar putea declanșa accidental un război printr-o defecțiune, care ar fi apoi luptat cu arme convenționale sau echipamente de război și mai groaznice pe parcurs. Rusia, de exemplu, ar fi folosit o armă hipersonică în invazia sa din Ucraina, zburând spre ținta sa cu o viteză supersonică de multe ori. Într-un astfel de caz, apărătorii au puțin timp să reacționeze sau să excludă o alarmă falsă. Acest lucru accelerează războiul. Ar putea duce la un „război fulger”, un blitzkrieg în care sistemele informatice inamice se răscolesc reciproc în cel mai scurt timp posibil. Această automatizare a războiului are un efect destabilizator. Trebuie să prevenim asta cu orice preț.
 

DER SPIEGEL: Nu pot și armele semiautonome să salveze vieți? Sistemul american de apărare antirachetă Phalanx pentru apărarea navelor de război, de exemplu, răspunde la atacuri mult mai rapid decât ar putea un om.

Walsh: Sigur, dacă trebuie să te aperi de o armă hipersonică, e un lucru bun. Dar Phalanx este în mod clar un sistem defensiv. AI este de fapt mai puțin problematică cu armele defensive. Și totuși, utilizarea sa este, de asemenea, dificilă. Cât de fiabil este un astfel de sistem? Ce se întâmplă dacă software-ul recunoaște în mod eronat un avion de pasageri ca fiind o rachetă inamică și îl distruge?

DER SPIEGEL: Cine poartă răspunderea dacă armele robotizate comit crime de război? Încă din 2017, în Parlamentul European s-a discutat serios despre acordarea unor mașinării ceva asemănător statutului de persoană specială, pentru a putea fi trase la răspundere în cazul unei abateri.

Walsh: Da, dar la ce ar folosi asta? La urma urmei, corporațiile sunt considerate și „persoane juridice” în unele țări. Dar asta de multe ori nu este de mare ajutor atunci când vine vorba de crime.
 

DER SPIEGEL: Sunt deja folosiți roboții criminali ofensivi?

Walsh: Există multe speculații. Dar se pare că Turcia a trimis o dronă autonomă numită Kargu cu software de recunoaștere facială pentru a vâna oameni la granița cu Siria. Se pare că Kargu folosește aceiași algoritmi de recunoaștere facială ca și în smartphone-ul tău, cu toate erorile lor, pentru a identifica și ucide oameni pe teren. Imaginează-ți cât de înfricoșător ar fi să fii urmărit de un roi de drone ucigașe. Chiar dacă nu funcționează în mod deosebit de fiabil, desigur, dictaturile le-ar putea folosi pentru a îngrozi populația. Ar fi ideal pentru teroarea de stat.

DER SPIEGEL: Ar fi încă realist să scoți în afara legii armele controlate de AI, de exemplu printr-o contrapartidă la Tratatul de neproliferare nucleară, așa cum sugerezi în noua ta carte?

Walsh: Ei bine, scoaterea în afara legii poate să nu funcționeze întotdeauna perfect, dar poate preveni ce e mai rău. Există destul de multe exemple de arme care au fost folosite inițial, dar ulterior au fost scoase în afara legii. Gândiți-vă la utilizarea pe scară largă a gazelor otrăvitoare în Primul Război Mondial. Sau gândiți-vă la laserele orbitoare, care îi pot orbi pe soldați. Au fost scoase în afara legii printr-un protocol al Națiunilor Unite în 1998 și nu au mai apărut aproape niciodată pe câmpurile de luptă de atunci, deși tehnologia laserului civil este, după cum știm, utilizată pe scară largă. Pentru minele antipersonal, interdicția nu funcționează la fel de bine, dar cel puțin 40 de milioane dintre ele au fost distruse ca urmare a protocoalelor de scoatere în afara legii, salvând viețile multor copii. Este o poveste similară cu munițiile cu dispersie: aproximativ 99% din stoc a fost distrus, chiar dacă au fost folosite din nou în Siria. Ne putem asigura că armele autonome devin inacceptabile prin stigmatizarea lor.
 

DER SPIEGEL: În urmă cu doar patru ani, ai prezis un viitor glorios pentru AI în bestsellerul tău „It’s Alive”. Ce a dus la schimbarea părerii tale?

Walsh: Realitatea s-a întâmplat! Tocmai am văzut o mulțime de efecte secundare neplăcute ale AI. Treptat, a devenit din ce în ce mai clar în ce măsură publicitatea electorală a fost folosită pentru a pătrunde mintea oamenilor să voteze pentru Donald Trump sau pentru Brexit, ceea ce este adesea împotriva propriilor interese. Și prin programe de auto-învățare, aceste atacuri s-au transformat într-o furtună perfectă.

DER SPIEGEL: Vă dă speranță că Uniunea Europeană lucrează în prezent la o directivă privind „AI de încredere”?

Walsh: UE conduce într-adevăr calea când vine vorba de reglementarea AI. Și piața europeană este suficient de mare încât merită ca corporațiile globale să își adapteze produsele AI la regulile europene. Cu toate acestea, diavolul este în detalii. Formularea regulilor este un lucru, dar întrebarea este cât de energic va fi apoi aplicată respectarea regulilor.

DER SPIEGEL: Există deja diferențe considerabile de opinii în fazele preliminare, de exemplu cu privire la problema transparenței. Poate AI să fie cu adevărat transparentă și inteligibilă – sau este întotdeauna, prin definiție, parțial o cutie neagră?

Walsh: Transparența este supraevaluată. Nici oamenii nu sunt transparenți – totuși, adesea avem încredere în ei în viața de zi cu zi. Am încredere în medicul meu, de exemplu, deși nu sunt un profesionist medical și nu pot înțelege deciziile sale în detaliu. Și chiar dacă habar n-am ce se întâmplă în interiorul său. Dar am încredere în instituțiile care îmi monitorizează medicul.

DER SPIEGEL: Cum ne putem asigura că un AI funcționează conform regulilor, chiar dacă nu îi cunoaștem codul în detaliu?

Walsh: Aceasta este o problemă dificilă, dar nu se limitează la AI. Companiile moderne sunt, de asemenea, o formă de inteligență supraumană. Nici măcar cea mai inteligentă persoană de pe planetă nu și-a putut construi singur un iPhone. Nimeni nu este suficient de inteligent pentru a proiecta singur o centrală electrică. Fiecare mare corporație interconectează inteligența a zeci de mii de angajați cu inteligență moderată pentru a forma un colectiv supraomenesc de inteligent – ​​cu alte cuvinte, un fel de inteligență artificială, cum ar fi.

DER SPIEGEL: Nu am putea pur și simplu să scoatem din priză un sistem AI care se comportă prost și gata?

Walsh: În niciun caz! Nu putem doar să oprim computerele sistemului bancar global, atunci economia globală s-ar prăbuși. Nu putem opri nici calculatoarele de control al traficului aerian, atunci traficul s-ar prăbuși. De asemenea, nu putem opri computerele centralelor electrice, pentru că atunci am experimenta o întrerupere. Suntem deja total dependenți de computere astăzi. Această dependență doar crește cu AI. Nu putem scăpa de ea. Putem încerca doar să ne asigurăm că valorile AI sunt în armonie cu valorile societății noastre.

DER SPIEGEL: Odată ați prezis corect că o mașină cu conducere autonomă va provoca un accident mortal cu un biciclist și un pieton, ceea ce s-a întâmplat exact un an mai târziu. Ce preziceți pentru următorii cinci ani?

Walsh: Cu recunoașterea facială automată, vom vedea scandaluri. Startup-ul american Clearview AI a adunat milioane de fotografii fără acordul persoanelor implicate. Compania a fost dată în judecată pentru asta, dar continuă. Este incredibil că nu au fost deja trimiși în faliment. Și încă o predicție: falsurile profunde (deep fake) – adică filme și fotografii manipulate cu ajutorul AI pe internet – vor crește. În câțiva ani, falsurile profunde vor decide alegerile sau vor declanșa un război – sau chiar ambele. 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 21,9 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, Bl. E2, Sc. C, Parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara Nr. 70102-C1-U74, Nr. Cadastral 70102-C2-U74, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 48/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, Parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Investiții în dezvoltarea securității cibernetice în Uniunea Europeană. Protecția pe internet, prioritate și în România
02/06/2024 11:05

Investitii in dezvoltarea securitătii cibernetice in Uniunea Europeană. Protectia pe internet, prioritate si in Romania Asigurarea accesului la internet de mare viteză pentru intreaga populatie a Uniunii Eu ...

Un mare producător de telefoane propune detoxifierea digitală. Ideea cu care vine către utilizatorii de smartphone-uri: bucuria de a rata
31/05/2024 22:47

Aplicatiile telefoanelor mobile inteligente sunt de natură să dea dependentă si pot avea un efect nociv asupra stării mentale a utilizatorilor. Nokia propune clientilor săi ”detoxifierea digitală ...

Se întâmplă ceva! Turbulențele în timpul zborurilor din întreaga lume continuă să se agraveze
28/05/2024 17:20

Turbulentele in zbor au crescut in ultima vreme, mai multe zboruri din acest an fiind afectate de turbulente in aer, unele dintre ele soldandu-se cu răniri si chiar cu un deces. Vinovatul pentru cresterea turb ...

UE face ordine în privința inteligenței artificiale
21/05/2024 13:33

Statele membre ale Uniunii Europene au susţinut marţi acordul politic din decembrie anul trecut privind reglementarea inteligenţei artificiale (AI), iar noua legislaţie va intra in vigoare luna viitoare, tr ...

Sfaturi de la experți pentru încărcarea corectă a telefonului mobil. Greșeala făcută de toți utilizatorii
17/05/2024 21:23

 Încărcarea telefonului mobil este un subiect care generează multe discutii. Iată cateva practici recomandate de experti pentru a incărca eficient telefonul si a maximiza durata de viată a bater ...

Ceva de pe Pământ este de cinci ori mai fierbinte decât temperatura suprafeței solare
15/05/2024 08:21

Fulgerele sunt printre cele mai fierbinti fenomene de pe Pămant, depăsind chiar temperatura Soarelui. Aerul din jurul unui fulger este incălzit la extrem, atingand aproximativ 27.760 de grade Celsius, adică ...

VIDEO| Construcția care va schimba istoria Europei: un tunel uriaș, care va ajunge pe un alt continent
13/05/2024 16:30

  Istoria Europei a fost, de multe ori, extrem de complicată, iar unul dintre punctele extrem de fierbinti a fost Stramtoarea Gibraltar, care leagă Spania (Europa) de Maroc (Africa). În urmă cu 4 ...

Cântăreţul elveţian Nemo spune că Elveția are nevoie de al treilea gen
13/05/2024 14:39

Cantăreţul elveţian Nemo, care a caştigat competiţia muzicală Eurovision desfăşurată in Suedia in acest weekend graţie melodiei ''The Code'', a fost intampinat de peste 100 de fani entuziasmaţi pe Ae ...

Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează
12/05/2024 18:09

  Un militar patrulează in preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot in timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varsovia, Polonia, 7 februarie 2023. &n ...

Aurora boreală, observată în două nopți consecutive
12/05/2024 16:18

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea intreagă au incercat să surprindă momentele in care aurorele boreale au iluminat cerul sambătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind &bd ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei