Istoria ochelarilor, invenția revoluționară din Evul Mediu

ochi  00

Dimensiune font:

| 10-03-2023 14:51

Un om de știință arab, Ibn al-Haytham, cunoscut în Europa sub numele de Alhacen, a creat baza teoretică a acestei invenții în secolul al XI-lea, prin studiile sale asupra corneei umane și efectelor razelor de lumină asupra oglinzilor și lentilelor.

Cărțile sale au fost traduse în latină în secolul al XIII-lea și au suscitat un larg interes pentru optică și aplicațiile sale practice.

Au apărut astfel primele „pietre pentru citire”, lentilele emisferice care au fost utilizate ca lupe și care constituie precursoarele ochelarilor.

În 1306, teologul florentin Giordano da Pisa declara într-o predică:

 

„Abia în urmă cu 20 a apărut arta de a face ochelari, care te fac să vezi bine. S-a dovedit una dintre cele mai bune și mai necesare arte pe care le are lumea. L-am cunoscut pe cel care a descoperit-o și i-am vorbit.”


Prin urmare, momentul inventării ochelarilor este situat în jurul anului 1286. O altă relatare de epocă menționează un călugăr din Pisa, pe nume Alessandro della Spina, care a murit în 1313 și care:

„…putea să reproducă tot ce vedea. El însuși a făcut ochelarii, pe care altcineva i-a conceput înainte, dar fără a dori să-i comunice secretul. Pe de altă parte, Alessandro i-a învățat pe toți cum să facă asta.”

Ochelari pentru toți, bătrâni și tineri

Autoportret al lui Jean-Baptiste-Siméon Chardin, pictor francez (1699-1779). Foto: Wikimedia
Aceste prime modele de ochelari erau formate din două lentile montate pe cadru de lemn sau de os, unite cu un nit și așezate pe nas.



Lentilele de tip biconvex au corectat defecte ale vederii la mică distanță, precum presbiopia. Există referiri la faptul că se folosea ca material optic cuarț transparent sau beril, o piatra prețioasă, deși la primii ochelari s-a folosit și tehnica de fabricare a sticlei pe bază de nisip, potasiu și carbonat de sodiu, dezvoltată în Bizanț și adoptată de venețieni.

Ochelarii s-au răspândit rapid în rândul persoanelor în vârstă.


 
De exemplu, poetul Petrarca amintea cum, în jurul anului 1350, și-a pierdut brusc vederea și a fost „forțat să recurgă cu reticență la ajutorul lentilelor.”



În secolul XV a apărut un nou tip de ochelari, „potriviți pentru vederea la distanță, adică pentru tineri”, după cum spunea ducele de Milan într-o scrisoare din 1462, într-o referire clară la lentilele concave care corectau miopia.

Acești ochelari erau utili nu doar pentru sarcini specifice, cum ar fi cititul și scrisul, ci puteau fi purtați tot timpul.


Ochelarii de la începutul secolului XX. Foto: Wikimedia
Și poate că tocmai acest aspect i-a făcut pe inventatorii care au urmat să se acorde mai multă atenție problemei fixării ochelarilor pe nas, fără a fi nevoie să mai fie ținuți cu mâna, așa cum se întâmpla la început.



Astăzi, primele modele de ochelari ne par ridicole. De exemplu, au fost întrebuințate inclusiv pălării cu sârme de care atârnau ochelarii sau benzi de piele fixate în jurul capului, fâșii de care erau prinse și lentilele.

Interesant este că ramele de ochelari atât de răspândite azi (mai întâi cele prin strângerea pe temple și apoi prin fixare după urechi) nu s-au răspândit până în secolul al XVIII-lea.

Abia atunci ochelarii, confortabili, relativ ieftini (datorită producției lor industriale) și cu lentile din ce în ce mai bine adaptate nevoilor fiecăruia, au devenit pentru mulți un apendice de neînlocuit în orice moment al zilei. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sfaturi de la experți pentru încărcarea corectă a telefonului mobil. Greșeala făcută de toți utilizatorii
17/05/2024 21:23

 Încărcarea telefonului mobil este un subiect care generează multe discutii. Iată cateva practici recomandate de experti pentru a incărca eficient telefonul si a maximiza durata de viată a bater ...

Ceva de pe Pământ este de cinci ori mai fierbinte decât temperatura suprafeței solare
15/05/2024 08:21

Fulgerele sunt printre cele mai fierbinti fenomene de pe Pămant, depăsind chiar temperatura Soarelui. Aerul din jurul unui fulger este incălzit la extrem, atingand aproximativ 27.760 de grade Celsius, adică ...

VIDEO| Construcția care va schimba istoria Europei: un tunel uriaș, care va ajunge pe un alt continent
13/05/2024 16:30

  Istoria Europei a fost, de multe ori, extrem de complicată, iar unul dintre punctele extrem de fierbinti a fost Stramtoarea Gibraltar, care leagă Spania (Europa) de Maroc (Africa). În urmă cu 4 ...

Cântăreţul elveţian Nemo spune că Elveția are nevoie de al treilea gen
13/05/2024 14:39

Cantăreţul elveţian Nemo, care a caştigat competiţia muzicală Eurovision desfăşurată in Suedia in acest weekend graţie melodiei ''The Code'', a fost intampinat de peste 100 de fani entuziasmaţi pe Ae ...

Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează
12/05/2024 18:09

  Un militar patrulează in preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot in timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varsovia, Polonia, 7 februarie 2023. &n ...

Aurora boreală, observată în două nopți consecutive
12/05/2024 16:18

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea intreagă au incercat să surprindă momentele in care aurorele boreale au iluminat cerul sambătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind &bd ...

Plantele dumneavoastră de interior pot gândi, vorbi, citi gândurile: Noi cercetări aduc dovezi
07/05/2024 17:16

Noile cercetări ale unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Australia de Vest (UWA) arată că plantele au memorie pe termen lung. Concluzia se adaugă la un mănunchi intreg de cercetări ...

Inteligența artificială este aidoma bombei atomice, spune miliardarul Warren Buffett
06/05/2024 21:59

Miliaradul Warren Buffet s-a refrit recent la inteligenta artificială si a tras un puternic semnal de alarmă. El compară aparitia inteligenta artificială cu crearea bombei atomice. Am lăsat geniul să ia ...

VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul
03/05/2024 11:59

 Un aeroport international se intinde pe o suprafată cat o tară si e de trei ori mai mare ca Bucurestiul. Este cel mai mare aeroport din lume si a intrat in Cartea Recordurilor.   ...

Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă
02/05/2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul in agricultură. Cand vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule conventionale care pot functiona si in mod autonom sau roboti agricoli ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei