Poluarea nu ne afecteaza doar plamanii, ci si creierul - poate duce la aparitia Alzheimer
Dimensiune font:
Mici particule de substante poluante precum oxidul de fier au fost descoperite in tesutul cerebral, in cadrul unui nou studiu, facut de specialisti de la Lancaster University din Marea Britanie.
Prezenta acestora in creier ar putea contribui la aparitia unor boli neurodegenerative, precum Alzheimer, dar nu exista dovezi in acest sens, potrivit BBC.
Cercetarea facuta de oamenii de stiinta britanici este prima care arata ca substantele poluante ajung pana la creier.
Cercetatorii au analizat mostre de tesut cerebral de la 37 de persoane - 29 care au trait si decedat in Ciudad de Mexico, cu varste intre 3 si 85 de ani, si 8 din Manchester, care murisera intre 62 si 92 de ani, unii avand boli neuro-degenerative precum Alzheimer, in diferite stadii. Acolo au gasit particule de magnetita, un oxid de fier, care se gaseste si in mod natural in creier, dar si in aerul poluat.
Particulele gasite aveau o forma specifica, zimtata, care arata ca proveneau dintr-un mediu cu temperaturi ridicate, precum un motor.
Cel mai mare nivel de magnetita a fost gasit la un barbat de 32 de ani din Mexic, care murise intr-un accident rutier.
Barbara Maher, principalul autor al studiului, spune ca descoperirea este "socanta".
"Cand studiezi tesutul vezi particulele distribuite intre celule si, cand faci o extractie magnetica, vezi ca sunt milioane de particule, milioane in doar un gram de tesut celular - asta inseamna ca sunt un milion de sanse de a face rau", a spus Maher.
Particulele respective au un diametru de 200 de nanometri, in timp ce un fir de par are o grosime de cel putin 50.000 de nanometri.
Pararile oamenilor de stiinta sunt impartite cu privire la pericolul pe care l-ar putea reprezenta aceste particule in privinta aparitiei bolilor neurodegenerative.
"Contin fier si fierul este foarte reactiv, asa ca in mod sigur face ceva rau la nivelul creierului", arata profesorul David Allsop, de la Lancaster University, co-autor al studiului.
"Cauzele dementei sunt atat de complexe si pana acum nu s-a cercetat indeajuns ca sa se traga concluzia ca viata in marile orase sau in zone aglomerate creste riscul", spune Clare Walton, care coordoneaza cercetarea la Alzheimer's Society.
Ea a adaugat ca, pana vor putea fi trase concluzii privind efectul poluarii in aparitia sau dezvoltarea acestor boli, este mai practic sa se adopte alte masuri de preventie, precum exercitiile fizice regulate, o dieta sanatoasa si evitarea fumatului.
Organizatia Mondiala a Santatatii a tras un semnal de alarma la inceputulul acestui an ca poluarea aerului duce la moartea prematura a trei milioane de oameni in fiecare an.
ziare.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau