Maranta, planta care se roaga
Dimensiune font:
Maranta, planta care se roaga
Maranta este un gen de plante tropicale native Indiei si Asiei sudice. Genul face parte din familia Marantaceae, care mai contine genurile Calathea si Stromantha. Maranta a fost numita dupa Bartolomeo Maranti, un botanist al secolului al 16-lea. Aproximativ 20 de specii sunt recunoscute in mod traditional. Dar dintre ele cea mai familiara in apartament este Maranta Leuconeura, planta care se roaga.
Numele „planta care se roaga” vine de la comportamentul ciudat al plantei care isi lipeste frunzele pe timpul noptii, pentru a mentine umiditatea. Acestea se ridica in sus si se inchid exact ca doua maini care se roaga, ceea ce face planta sa fie literalmente faimoasa din acest punct de vedere.
Maranta Leuconeura este cea mai comuna dintre specii. Frunzele ei de culoare verde deschis sunt rotunjite cu un contur subtil. Sunt pete inchise la culoare pe ambele parti ale frunzei, si atunci cand frunzele sunt noi, aceste pete pot parea atat maro cat si un verde inchis. Odata cu cresterea frunzei, culoarea se disipeaza.
Un alt lucru ciudat la frunze este ca cele doua culori nu sunt vizibile de pe partea anterioara, nici macar conturul. Culoarea in interiorul frunzelor este verde argintiu cu un alt contur interior. Asta face ca planta sa aiba doua fete complet diferite.
Mai multe specii de Maranta si-au facut aparitia pe piata romaneasca, iar desi unele din ele sunt destul de rar de gasit, sunt cu adevarat speciale. Printre ele se numara Maranta tricolor care produce o singura frunza pe parcursul unui an, dar frunza aceea are trei culori verde, rosu si alb. Forma frunzei este mai ascutita decat cea a Leuconeurei, desi pastreaza toate celelalte particularitati specifice genului.
Maranta Discolor creste aproximativ 40 de centimetri, desigur la viteza incetinita a speciei de Maranta. Frunzele nu au un varf ascutit, dar sunt lungi si subtiri. Frunzele pe deplin dezvoltate au intre sase si sapte centimetri lungime, o culoare verde inchisa foarte lucios si pete violet pe partea anteroara. Sunt mai groase decat restul varietatilor. In loc sa isi stranga frunzele acestea for lasa cateva sa cada jos si altele se vor indoi pana cand aproape se vor atinge. Desi nu este la fel de impresionanta ca restul plantelor, contrastul culorilor este mult mai evident decat in cazul altor specii.
Ingrijire
Planta este o planta de interior la noi in tara, si nu se descurca bine cu nici una din anotimpurile extreme. Are radacini adanci ceea ce inseamna ca ghiveciul trebuie sa fie destul de adanc pentru a-i acomodata ta rizomii cat si radacinile.
Lumina
Este o planta care nu suporta lumina excesiva. Se descurca cel mai bine in cazurile in care are umbra sau in cazul luminii indirecte. Frunzele sunt foarte sensibile la diferentele de lumina puternice lucru care in cazul in care planta primeste prea multa lumina, frunzele se vor usca la varfuri.
Apa si umiditate
Ca oricare alta planta subtropicala, Maranta adora umiditatea. Prefera multa apa, cam de doua trei ori pe saptamana, in cazul in care solul are scurgerea potrivita. Prefera umiditatea in aer si cam de doua ori pe saptamana frunzele trebuiesc udate la randul lor pentru a se asigura ca planta isi pastreaza coloritul si frumusetea specifica. Este foarte important de mentionat ca planta este foarte sensibila la componenta chimica a apei iar apa de la robinet ii va face mai mult rau decat bine. In aceste situatii ar trebui, macar pentru apa pulverizata sa fie o apa plata, curata sau filtrata.
Sol
Maranta prefera un sol aerat cu o scurgere potrivita si constant umed. Se poate folosi turba de flori atat timp cat ghiveciul are scurgerea potrivita. Ca substrat se poate folosi nisip, perlit sau compost vegetal peste care se adauga solul. Planta va creste cu radacini foarte adanci de aceea va avea nevoie de minim inaltimea frunzelor in adancimea solului.
Temperatura
Se descurca cel mai bine la temperaturile de 21-22 de grade in aer. Nu este o planta care sa reziste la excese, temperaturile de peste 30 de grade uscand frunzele iar cele de sub 15 facandu-le sa cada.
Reproducere
Se reproducere prin butasi de varf sau prin taierea rizomului. Butasii se vor taia cu doua degete de la baza nodului. Inradacinarea lor se va face la umbra intr-un amestec de turba si compost care este pus intr-o punga sa retina umiditatea. La temperatura de 22-24 de grade in substrat si 20-21 in aer, planta va incepe sa dea radacini in cateva saptamani.
In cazul in care planta nu da radacina putem folosi solutiile de crestere din magazin la care punem intre 6 si 10 ml la un m2 odata pe saptamana pana cand apar radacinile. Butasii care au dat radacini si plantele care au rezultat din despartirea rizomului se planteaza in ghivece separat in amestec format din pamantul folosit la planta matura.
Ingrijire speciala
Maranta este o specie mai sensibila cu anumite necesitati speciale, printre acestea se numara:
-
Schimbarea anuala a ghiveciului, de obicei primavara de vreme
-
Fertilizarea: Acest capitol nu este neaparat necesar dar este recomandat aproximativ odata pe saptamana, in perioada de crestere, iar in restul anului odata la doua sau trei saptamani
-
Eliminarea prafului de pe frunze cu ajutorul dusurilor caldute
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau