Maranta, planta care se roaga

default

Dimensiune font:

| 06-11-2012 15:32

Maranta, planta care se roaga

Maranta este un gen de plante tropicale native Indiei si Asiei sudice. Genul face parte din familia Marantaceae, care mai contine genurile Calathea si Stromantha. Maranta a fost numita dupa Bartolomeo Maranti, un botanist al secolului al 16-lea. Aproximativ 20 de specii sunt recunoscute in mod traditional. Dar dintre ele cea mai familiara in apartament este Maranta Leuconeura, planta care se roaga.

Numele „planta care se roaga” vine de la comportamentul ciudat al plantei care isi lipeste frunzele pe timpul noptii, pentru a mentine umiditatea. Acestea se ridica in sus si se inchid exact ca doua maini care se roaga, ceea ce face planta sa fie literalmente faimoasa din acest punct de vedere.

Maranta Leuconeura este cea mai comuna dintre specii. Frunzele ei de culoare verde deschis sunt rotunjite cu un contur subtil. Sunt pete inchise la culoare pe ambele parti ale frunzei, si atunci cand frunzele sunt noi, aceste pete pot parea atat maro cat si un verde inchis. Odata cu cresterea frunzei, culoarea se disipeaza.

Un alt lucru ciudat la frunze este ca cele doua culori nu sunt vizibile de pe partea anterioara, nici macar conturul. Culoarea in interiorul frunzelor este verde argintiu cu un alt contur interior. Asta face ca planta sa aiba doua fete complet diferite.

Mai multe specii de Maranta si-au facut aparitia pe piata romaneasca, iar desi unele din ele sunt destul de rar de gasit, sunt cu adevarat speciale. Printre ele se numara Maranta tricolor care produce o singura frunza pe parcursul unui an, dar frunza aceea are trei culori verde, rosu si alb. Forma frunzei este mai ascutita decat cea a Leuconeurei, desi pastreaza toate celelalte particularitati specifice genului.

Maranta Discolor creste aproximativ 40 de centimetri, desigur la viteza incetinita a speciei de Maranta. Frunzele nu au un varf ascutit, dar sunt lungi si subtiri. Frunzele pe deplin dezvoltate au intre sase si sapte centimetri lungime, o culoare verde inchisa foarte lucios si pete violet pe partea anteroara. Sunt mai groase decat restul varietatilor. In loc sa isi stranga frunzele acestea for lasa cateva sa cada jos si altele se vor indoi pana cand aproape se vor atinge. Desi nu este la fel de impresionanta ca restul plantelor, contrastul culorilor este mult mai evident decat in cazul altor specii.

Ingrijire

Planta este o planta de interior la noi in tara, si nu se descurca bine cu nici una din anotimpurile extreme. Are radacini adanci ceea ce inseamna ca ghiveciul trebuie sa fie destul de adanc pentru a-i acomodata ta rizomii cat si radacinile.

Lumina

Este o planta care nu suporta lumina excesiva. Se descurca cel mai bine in cazurile in care are umbra sau in cazul luminii indirecte. Frunzele sunt foarte sensibile la diferentele de lumina puternice lucru care in cazul in care planta primeste prea multa lumina, frunzele se vor usca la varfuri.

Apa si umiditate

Ca oricare alta planta subtropicala, Maranta adora umiditatea. Prefera multa apa, cam de doua trei ori pe saptamana, in cazul in care solul are scurgerea potrivita. Prefera umiditatea in aer si cam de doua ori pe saptamana frunzele trebuiesc udate la randul lor pentru a se asigura ca planta isi pastreaza coloritul si frumusetea specifica. Este foarte important de mentionat ca planta este foarte sensibila la componenta chimica a apei iar apa de la robinet ii va face mai mult rau decat bine. In aceste situatii ar trebui, macar pentru apa pulverizata sa fie o apa plata, curata sau filtrata.

Sol

Maranta prefera un sol aerat cu o scurgere potrivita si constant umed. Se poate folosi turba de flori atat timp cat ghiveciul are scurgerea potrivita. Ca substrat se poate folosi nisip, perlit sau compost vegetal peste care se adauga solul. Planta va creste cu radacini foarte adanci de aceea va avea nevoie de minim inaltimea frunzelor in adancimea solului.

Temperatura

Se descurca cel mai bine la temperaturile de 21-22 de grade in aer. Nu este o planta care sa reziste la excese, temperaturile de peste 30 de grade uscand frunzele iar cele de sub 15 facandu-le sa cada.

Reproducere

Se reproducere prin butasi de varf sau prin taierea rizomului. Butasii se vor taia cu doua degete de la baza nodului. Inradacinarea lor se va face la umbra intr-un amestec de turba si compost care este pus intr-o punga sa retina umiditatea. La temperatura de 22-24 de grade in substrat si 20-21 in aer, planta va incepe sa dea radacini in cateva saptamani.

In cazul in care planta nu da radacina putem folosi solutiile de crestere din magazin la care punem intre 6 si 10 ml la un m2 odata pe saptamana pana cand apar radacinile. Butasii care au dat radacini si plantele care au rezultat din despartirea rizomului se planteaza in ghivece separat in amestec format din pamantul folosit la planta matura.

Ingrijire speciala

Maranta este o specie mai sensibila cu anumite necesitati speciale, printre acestea se numara:

  • Schimbarea anuala a ghiveciului, de obicei primavara de vreme

  • Fertilizarea: Acest capitol nu este neaparat necesar dar este recomandat aproximativ odata pe saptamana, in perioada de crestere, iar in restul anului odata la doua sau trei saptamani

  • Eliminarea prafului de pe frunze cu ajutorul dusurilor caldute

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei